Ziua Eroilor, 25 mai 2023, la Buftea

La 40 de zile după Praznicul Învierii Domnului, joi, 25 mai, în cea de-a VI-a săptămână după acest moment, Biserica Ortodoxă a sărbătorit Înălţarea Domnului, o mare sărbătoare creştină. Pentru a evoca, cu pios respect, memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, la Buftea au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor – Crucea Reginei Maria.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 654, ediția print

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească, astfel că anul acesta, pe 25 mai, în toate bisericile din ţară şi străinătate, s-a făcut pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Eroilor a început la Buftea, la ora 11.00, prin intonarea solemnă a Imnului Național al României, în onoarea celor care s-au jertfit pentru țară, fiind prezenți alături de primarul Gheorghe Pistol și de viceprimarul Alexan­dru Vaida, numeroși oficiali de marcă ai instituțiilor de stat, precum președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, subprefectul Andrei Scutelnicu, subprefectul Costin Alexandru Ojog, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, consilieri locali și județeni, șefi ai instituțiilor din administrație, reprezentanți ai partidelor politice.

Ceremonia de comemorare a eroilor români, organizată de Centrul Cultural Buftea, a continuat cu oficierea de către preoții din parohiile buftene a unei slujbe religioase, în memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

”În această zi sfântă, în care prăznuim Înălțarea Domnului, celebrăm eroii neamului. Ziua Înălțării Domnului a devenit de mai multă vreme o  sărbătoare a eroilor neamului românesc, purtător de cruce și iubitor de Înviere. Eroii români căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă
ne-au dat o lecție de viață pe care nu avem dreptul să o uităm niciodată. Lor, le declarăm respectul și recunoștința noastră, continuitatea ca neam, ca țară, ca oameni liberi. Simțim că sacrificul lor este ca o pavăză care ocrotește această națiune, că mormintele lor păzesc hotarele patriei noastre, iar sângele lor udă permanent arborele libertății noastre. Eroii sunt pentru această generație un simbol al luptei pentru libertate, al speranței într-o viață demnă, al visului pentru care merită să lupți până la capăt. Avem datoria să-i păstrăm veșnic în amintire pe cei care au fost eroii noștri, avem datoria să nu-i uităm niciodată, mai ales în aceste vremuri agitate pe care le trăim cu toții, în care cu greu mai identificăm repere morale călăuzitoare. Într-un context în care războiul a venit atât de aproape de granițele noastre geografice, când vedem cu câtă determinare niște oameni luptă cu întreaga ființă pentru integritatea țării lor, gândul meu de astăzi se îndreaptă și mai mult către eroii neamului românesc, către  eroii României, cu și mai multă rencunoștință. Datorită lor existăm noi acum. Grație lor avem beneficiile și drepturile de astăzi, grație lor ne putem crește copiii în liniște, grație lor suntem propriii noștri stăpâni. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe eroii noștri!”, a declarat cu emoție primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Sacrificiul suprem al eroilor români, model de urmat

Col. Bogdan Enescu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov a declarat, la rândul său: ”În România, a fost stabilită pentru prima dată comemorarea eroilor, prin Decret nr. 1913 din 4 mai 1920, când s-a stabilit că aceasta să fie sărbătorită anual, cu ocazia Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru Cinstirea Memoriei Eorilor Căzuți dată pe 24 august 1920 și promulgată prin Decretul Regal nr. 3530 din 2 septembrie 1920. (…) Subliniez că fără aportul eroilor ce au ales să facă sacrificiul suprem în cadrul forțelor armate, în mod clar, momentul actual nu ar fi existat, și nici societatea modernă de care ne bucurăm nu ar fi fost. Este o certitudine că în afară de granițele actuale, datorăm acestora și limba, și independența, precum și dăinuirea ființei noastre naționale. Eroii noștri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale abnegației, curajului și simțului datoriei. Prin sacrificul lor, servesc drept modele de urmat pentru tinerele generații, lăsând în urmă o lecție a dăruirii de sine, pentru un ideal suprem, acela de a sluji patria”, a spus Enescu.

În continuare Corul Psaltic ”TRONOS” al Patriahiei Române, dirijat de Arhidiaconul Mihail Bucă, a interpretat ”Avem o țară”, ”Treceți batalioane române Carpații” și ”Imnul eroului necunoscut”.

Depuneri de coroane la monumentul dedicat eroilor

În acordurile “Imnului eroilor”, au fost depuse coroane de flori în jurul monumentului dedicat eroilor din Buftea din partea Instituției Prefectului Județului Ilfov, a Ministerului Transporturilor, a Consiliului Județean Ilfov, a Primăriei orașului Buftea, a Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ilfov, a Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov,  a Poliției Locale a orașului Buftea, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a Agenției pentru Protecția Mediului, a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, a Agenției de Îmbunătățiri Funciare Ilfov, a Agenției de Plăți și Inspecție Socială Ilfov,  Spitalului Buftea, a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, a Partidului Național Liberal, a Partidului Social Democrat, a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, a Crucii Roșii Române Filiala Ilfov, a Asociației Voința Buftea, a Centrului Cultural Buftea,  a Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, a Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, Buftea, din partea Școlilor Gimnaziale Nr. 1, 2, 3 și 4, din partea Grădiniței “Căsuța Copilăriei”, a Palatului Copiilor și Elevilor Ilfov, a Clubului Sportiv Școlar Ilfov, a Grădiniței Ianis și
a Cabinetului Medical ”Dr. Matei”.

Program artistic în onoarea evenimentului

Evenimentul organizat de  Ziua Eroilor a inclus și un program artistic, în cadrul căruia Ansamblul de dansuri al Centrului Cultural Buftea ”Doina Ilfovului”, sub îndrumarea coregrafei Daniela Mândroc, a încântat publicul cu Ciuleandra și colajul de dansuri din Muntenia, Dobrogea și Moldova. În continuare, corul clasei a II-a, de la Școala Gimnazială Nr. 1, îndrumat de prof. Andreea Burtea, a interpretat ”Orice român mi-e frate” și ”Român voi fi mereu”. Clubul de muzică Buftea a fost prezent la evenimentul de cinstire a eroilor români cu elevii Gabriel Motișan, care a interpretat ”Cântec de țară” și Busu Iosif, care a interpretat ”Inima românului”.

Spectacolul a fost încheiat de ansamblul ”Doina Ilfovului”, cu ”Călușul oltenesc”, iar în finalul evenimentului a avut loc o defilare a Gărzii de Onoare a Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov, urmată de Asociația Ecvestră Shagya, în acordurile Fanfarei Metropolitane ”Iosif Ivanovici”, condusă de maestrul Florin Ciofică.