La început de primăvară, când întreaga natură renaște și razele soarelui încep să ne mângâie ușor, omenirea celebrează Femeia. Pe 8 Martie, mamele, soțiile, fiicele și prietenele se bucură de o zi specială, Ziua Internațională a Femeii. O zi care, deși nu amintește de vreo sărbătoare religioasă creștină, fiind complet străină de duhul curat al Ortodoxiei, este tolerată de Biserică pentru că aduce oamenilor mici bucurii.

Sărbătoarea nu reflectă profilul creștin al femeii, ci mai de grabă, promovează idealuri socio-politice pentru care a luptat și luptă femeia modernă și care-i atribuie drepturi egale cu bărbatul. Fiind o zi care are caracter internațional, Biserica Ortodoxă Română, o acceptă, dar nu o promovează așa cum ar aștepta doamnele din toate colțurile țării și domnii care se străduiesc să le pregătească femeilor importante din viața lor, momente cu adevărat speciale. Așadar, Ziua Internațională a Femeii este recunoscută de slujitorii lăcașelor de cult ca fiind doar un bun prilej ca oamenii să ofere mici bucurii persoanelor dragi din viața lor. Și totuși, Biserica cinstește și aduce laudă și închinăciune femeii, într-o zi de o importanță aparte. 

 Femeia Creștină va fi cinstită pe 26 aprilie

Dacă nu sunt de acord întru totul cu celebrarea Zilei Internaționale a Femeii, preoții recunosc și cinstesc Ziua Femeii Creștine, stabilită de Sfântul Sinod. Aceasta este sărbătorită în Duminica Femeilor Mironosițe, adică a treia duminică după Învierea Domnului, respectiv, pe 26 aprilie. Din punct de vedere religios, aceasta este adevărata zi a femeilor. Este ziua în care sunt cinstite femeile ce au venit la mormântul sfânt, la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos, cu miruri. Sfintele Femei Mironosiţe sunt modele de credinţă pentru toate femeile creştine. Sfântul Evanghelist Marcu scrie că la mormânt au fost: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob și Salomeea. De asemenea, din Evanghelia după Luca aflăm că la mormânt au fost Maria Magdalena, Ioana, Maria lui Iacob „și celelalte împreună cu ele”. Toți evangheliștii o pomenesc pe Maria Magdalena, pentru că ea s-a învrednicit să fie prima care L-a văzut pe Iisus Hristos și s-a închinat Celui înviat din morți. 

Sărbătoarea inimii smerite

 

Calendarul creștin ortodox ne prezintă șapte mironosițe. Acestea sunt: Maria Magdalena, Salomeea, Ioana, Maria și Marta, surorile lui Lazăr, Maria lui Cleopa și Suzana, pe lângă ele fiind și alte femei care, cu evlavie și cu credință, îi slujeau Mântuitorului și îl urmau. Datorită credinței puternice și a dragostei lor curate, au devenit icoanele sufletului care îl caută pe Dumnezeu. Așa se explică faptul că marea sărbătoare creștină a femeilor este sărbătoarea inimii smerite și iubitoare. Lăsați să curgă din inimile voastre dragostea pentru Hristos!