A fost o bucurie și o onoare să fim printre voi, dragi cititori, în ziua specială care este 1 Decembrie. Am cutreierat o parte a județului și, împărțiți în mai multe echipe, am avut ocazia să vorbim cu voi și să petrecem puțin timp împreună. Publicăm, pentru voi, fotografii și momente ale unei zile de suflet.


1 Decembrie – dublă aniversare
În comuna cu același nume ca al marii sărbători naționale festivitățile au început la orele 15 și, în jurul, monumentului soldatului necunoscut, primarul Gheor­ghe Petre, viceprimarul Anghelina Mihai alături de invitatul special, Robert Negoiță, primarul sectorului 3 au reamintit asistenței despre însemnătatea istorică a Zilei Unirii. Primarul Gheorghe Petre a insistat asupra faptului că momentul Unirii celei mari trebuie prelungit până în zilele noastre când românii trebuie să rămână uniți în fața dificultăților economice. Momentul ar­tistic a fost demarat de fanfara Centrului cultural artistic București și apoi de interpreții Mărioara Man Gheorghe și Ionuț Sidău. Și în comuna 1 Decembrie meniul a fost fasolea la cazan și cârnați, alături de salată de varză și l-am apreciat pe patronul firmei de catering ce a adus mâncarea pentru grija specială pe care a acordat-o prezentării preparatelor.

Unii români au uitat ce înseamnă ziua Marii Uniri
În periplul nostru prin Măgurele și Jilava, i-am întrebat pe localnici ce înseamnă pentru ei ziua de 1 Decembrie. Răspunsurile au fost, în mare parte, de genul ” Copiii spun lucruri trăznite”. Un cetățean ne-a spus că 1 Decembrie este o comună din Ilfov, altul  că în această zi s-a unit Alba cu Iulia, un tânăr pretindea că în această zi a început Revoluția, un altul că este Vinerea Mare, cu toate că era sâmbătă, iar mulți spuneau că este o zi frumoasă pentru că se petrece cu ciolan, fasole și băutură din belșug. Destul de  puțini au fost cei care au știut, totuși,  ce s-a întâmplat pe 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia.


Buftea – sărbătoare cu înalte oficialități
În prezența Ministrului Dezvoltării și Turismului, Eduard-Raul Hellvig, a Președintelui Con­­siliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a vicepreședintelui CJI, Mihai Barbu, a primarului comunei Corbeanca, Anton Valeriu și altor invitați,  primarul orașului, Gheorghe Pistol a declarat deschisă sărbătoarea Unirii, având ca punct central crucea ridicată în cinstea eroilor. Un sobor de preoți a ținut o scurtă slujbă de pomenire și apoi, grupuri de copii ne-au reamintit cântece istorice precum  „Treceți batalioane române Carpații”.


Lacrimile din ochii puținilor veterani de război în numele cărora a vorbit domnul Constantin Danțiș, au transmis emoția unirii Transilvaniei cu România. În timpul festivității au defilat și câțiva cascadori pe cai de la Studiourile cinematografice Buftea. După depunerea co­roa­nelor din partea oficialităților județului, toți cei prezenți s-au prins în Hora Unirii. Sărbătoarea a continuat într-un mod practic la o porție de fasole cu cârnați și un pahar de vin fiert, oferite de primărie. Punctele de masă au fost organizate în toate cartierele orașului și am apreciat foarte mult grija pentru ca toată lumea să aibă măcar o porție a preparatului național. Zece puncte organizatorilor care nu au oferit, sub nicio formă, un pahar de vin tinerilor care nu aveau 18 ani și care, la insistențele acestora, au cerut cărțile de identitate. Un loc aparte în meniul buftean a fost tăurașul la proțap, venit cu tot cu bucătari tocmai de la Sf. Gheorghe, jud. Covasna. Așezat la frigare la orele 2 din noapte, a doua zi pe la orele 13 era aproape gata. Un deliciu pentru bufteni a fost acest tăuraș la proțap și, cu toate că nu știu cine a hotărât includerea în meniu a acestui preparat, îl felicit pentru idee, după cum am mulțumit și bucătarilor unguri care au petrecut muncind Ziua Națională a României.