Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost inițiat în anul 2004, de către 15 deputați reprezentând toate formațiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind și Camera decizională.
Astfel, conform Legii nr. 425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Națională a Tineretului.
Cu prilejul acestei zile, sunt organizate și prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activități sociale, culturale, artistice și sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autoritățile administrației publice centrale și locale care au atribuții în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar și organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.
Începând din 2016, anual, un oraș din România primește titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program național destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele românești, în general, și din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraș se face în urma unui concurs de concepte, iar orașul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, pentru a implementa inițiativele din dosarul de candidatură, potrivit site-ului https://capitalatineretului.ro/.
Primul oraș din România desemnat Capitala Tineretului din România este Timișoara, care a deținut acest statut în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.
Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România este Municipiul Bacău, până la 1 mai 2018, perioadă în care atât municipalitatea, cât și Federația Tinerilor din Bacău își propun să organizeze peste 100 de evenimente și peste 1.500 de activități, cu 344.000 de beneficiari, fie ei locali sau naționali, și peste 1.800 de voluntari.