Ziua de marți, 8 noiembrie, a fost una cu totul și cu totul deosebită pentru localnicii din Gruiu. Sub coordonarea părintelui paroh Mircea Ioniță, toți preoții din comună și din zonele învecinate i-au prăznuit prin slujbe speciale pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, căpeteniile îngerilor buni și ocrotitorii așezării creștine. Și, odată cu ei, au sărbătorit toate cetele îngerești care nu s-au despărțit nicicând de Dumnezeu. Ca de fiecare dată, edilul Ion Samoilă, recunoscut pentru credința și dragostea față de Biserică, a asistat pios, la slujba și rânduielile specifice, împreună cu viceprimarul George Ghiulea.  

În semn de mulțumire și prețuire față de cetele îngerești care mijlocesc comunicarea lor cu divinitatea, oferindu-le ajutor pentru a-și regăsi liniștea și vindecarea sufletească sau trupească ori de câte ori au nevoie, preoții și credincioșii din Gruiu au pregătit un praznic deosebit. Într-o zi în care Cerul parcă vărsa lacrimi din sufletele credincioase, sfântul lăcaș s-a umplut de lumină și de bogăția slavei dumnezeiești. Cu mare bucurie și o trăire duhovnicească specială, o mulțime de localnici au vestit bunătatea Domnului și a îngerilor Săi, aducând laudă și închinăciune tuturor puterilor Cerești. Ca o răsplată pentru atmosfera duhovnicească, de profundă rugăciune, preoții, cu harul lor, le-au mângâiat sufletele cu o slujbă superbă. Au cântat ca îngerii Cerurilor. Apoi, după tradiție, masa frățească au împărțit-o cu toți credincioșii.           

„Ziua de 8 noiembrie a fiecărui an bisericesc este una de mare bucurie pentru Sfânta noastră Biserică Ortodoxă, întrucât, cu această ocazie, îi prăznuim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrill şi tot soborul îngeresc, şi mai ales pentru Parohia noastră pentru că îi avem pe aceştia ca ocrotitori ai Bisericii parohiale şi a întregii comunităţi a satului Gruiu.

În fiecare an, ne-am ostenit, atât cât a îngăduit Dumnezeu, ca această zi să fie cu totul specială, iar anul acesta am avut parte de o adevărată desfătare duhovnicească deoarece am săvârşit Sfânta Liturghie într-un sobor de 10 preoţi, iar la strană, Ieropsaltul Petre Moise ne-a încântat cu o interpretare cu adevărat îngerească a muzicii bizantine liturgice. Am avut, de asemenea, bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe domnul primar, care este alături de noi la toate evenimentele importante şi se îngrijeşte de buna desfăşurare, pe domnul viceprimar, membrii ai Consiliului Local şi ai Corpului Didactic al şcolii din Gruiu, şi, nu în ultimul rând, numeroşi credincioşi, atât din sat cât şi din vecinătate. Dorim, cu acest prilej, să urăm tuturor celor ce poartă numele Sfinţilor Arhangheli, mulţi şi fericiţi ani, iar tuturor creştinilor ortodocşi să cheme în ajutor pe mai marii oştirilor Cereşti în orice nevoi şi să-i cinstească aşa cum se cuvine. Avem certitudinea că ajutorul se va face simţit fără întârziere”, ne-a spus părintele Mircea Ioniţă, parohul Parohiei cu hramul Sfinţii Mihail şi Gavriil din Gruiu. 

 

„Ei sunt buni, calzi şi păzitori, au dragostea şi biruinţa”

„Fiecare a primit la sfântul botez câte un înger păzitor care se întristează atunci când ne înfrăţim cu păcatul, cu răul şi se bucură atunci când alegem binele şi fapta bună. Îngerii sunt buni, calzi şi păzitori, au dragostea şi biruinţa. De aceea, Dumnezeu ne-a dat călăuzitori îngerii care să ne fie păzitori atât nouă, cât şi locurilor în care ajungem. Ei slujesc nouă, iar nouă ne revine datoria să nu-i alungăm, ci să-i ţinem lângă noi, să împlinim voia lor şi a lui Dumnezeu”, le-a spus părintele Petre Dan, în cuvântarea sa de suflet, credincioşilor care au asistat la hramul Parohiei Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Gruiu.

Ion Samoilă s-a dovedit, încă o dată, a fi un primar credincios. El a participate cu evlavie şi pioşenie, la toate rânduielile bisericeşti prilejuite de marele praznic şi a îndemnat lumea, la credinţă. „Să-i sărbătorim pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, făcători de minuni şi ocrotitori ai parohiei noastre este un moment de mare bucurie pentru toată comunitatea noastră. Iar faptul că ne-am rugat împreună cu un număr atât de mare de credincioşi arată măreţia sufletelor creştine din Gruiu. Fără credinţa în Dumnezeu, nimic nu e posibil. Tuturor le doresc să fie asemenea îngerilor sărbătoriţi: vestitori de veste bună, pace, linişte, iubire şi împlinire”, ne-a spus primarul Ion Samoilă.