Doar câteva zile ne mai despart de miracolul Nașterii Pruncului Sfânt și a bucuriei care însoțește marea sărbătoare. De altfel, toate sărbătorile de iarnă, începând cu cea a Crăciunului, sunt motiv de bucurie pentru întreaga familie. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 528, ediția print

Copilul este, însă, cel mai fascinat de atmosfera de vis care se crează în această perioadă a anului. Și asta nu numai pentru că participă cu drag la împodobirea bradului, că nici nu aţipește bine în seara de Ajun și bătrânul Moș Crăciun intră pe hornul casei și-i lasă jucăriile preferate sub brad, ci și pentru că are posibilitatea să petreacă mai mult timp cu noi, familia. Chiar dacă, poate pentru mulți sărbătoarea  de anul acesta nu mai are strălucirea din anii trecuți, nu trebuie să uităm că și în vreme de restriște cauzată de pandemie putem crea multe momente frumoase de tradiție, de spirit, de suflet pentru Crăciunul nostru. Încă îi mai putem oferi mezinului familiei amintiri speciale, care-l vor însoți în fiecare an, negreșit, tot restul vieții. Iată cum putem transforma Crăciunul într-o zi magică pentru copil! 

Împodobim împreună bradul, el simbolizează bucuria și trăinicia…  

Fără îndoială, Crăciunul este cea mai frumoasă zi din an. De aceea, misiunea noastră în calitate de părinți este să păstrăm vie amintirea acestei zile magice. Copilul așteaptă cu nerăbdare să vină Moș Crăciun, așa că trebuie să punem totul la punct și să începem prin a împodobi bradul împreună cu el, în seara de Ajun. Obiceiul împodobirii bradului a devenit centrul sărbătorilor de iarnă datorită simbolurilor care i se asociază – iubire, pentru că este împodobit de întreaga familie – bucurie, pentru că sub el sunt așezate frumos cadourile – magie, fiindcă se spune că Moș Crăciun nu vizitează casele în care nu există un brad împodobit – viață, trăinicie și sănătate, cetina lui fiind întotdeauna verde, chiar și atunci când ninge peste el și este lovit de geruri grele.

… apoi introducem copilul în atmosfera de sărbătoare 

Crăciunul nu trebuie să însemne privit ore în șir la televizor. Nici măcar în an pandemic, când se stă mai mult în casă, în sânul familiei. Îi putem crea micuțului un program în așa fel încât să nu permitem ca televizorul să devină regele sărbătorii. De pildă, dimineața, după ce ne bucurăm din plin de cadourile lăsate de Moș sub falnicul brad, ne îmbrăcăm în haine de sărbătoare și mergem împreună la biserică. Bineînțeles, respectând măsurile de siguranță impuse de pandemie. Orice acțiune spirituală care se potrivește convingerilor și credinței noastre va întări semnificația religioasă a sărbătorii și-l va ajuta pe pitic să înțeleagă, treptat – treptat, că aceasta nu este doar Moș Crăciun și o nouă ocazie ca el să primească alte jucării. Depinde foarte mult și de ceea ce-i spunem noi despre Crăciun. În funcție de istoricul nostru religios și de atitudinea noastră spirituală, el va înțelege adevăratul motiv de sărbătoare al omenirii. Oricum, trebuie să-i explicăm că aceasta este ziua cea mai frumoasă din an, deoarece  creștinii sărbătoresc Nașterea Pruncului Sfânt, venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu, Cel care a mântuit lumea. Face parte din rolul nostru de părinte să-i aducem la cunoștință, începând de la o vârstă de la care poate înțelege, ce înseamnă Crăciunul. Colindele cântate duios de corul bisericesc îl vor introduce mai ușor în atmosfera de sărbătoare. Poate i-ar fi și mai lesne de înțeles dacă i-am și citi o carte despre povestea Crăciunului.

Îi dăruim bucuria de a-l întâlni pe Moș Crăciun la noi acasă

Dacă tot stăm acasă, ce ar fi să-i pregătim copilului o surpriză deosebită în propriul cămin? Este o ocazie unică în an să-i oferim puiului nostru câteva momente magice alături de adevăratul Moș Crăciun. Îmbrăcăm în costumul bătrânului Moș Crăciun pe cineva apropiat și lăsăm copilul să-i recite poezii, să-i spună cât de cuminte sau neastâmpărat a fost, îi permitem să poarte adevărate discuții cu bătrânul, să se pozeze cu el și cu sacul său plin de daruri. Emoția acestui moment unic se va păstra chiar peste ani și ani. Întâlnirea față-n față cu Moșul poate fi un bun prilej pentru a-l învăța pe copil ce înseamnă bunătatea, generozitatea. Bătrânul este cel mai puternic exemplu în acest sens. Apoi, ce ar fi să-i cerem micuțului nostru să-și strângă o jucărie care poate nu se mai numără printre preferatele lui și să o doneze într-o acțiune caritabilă? Sau… îl putem lua de mânuță și îndemna să cumpărăm câteva preparate tradiționale de Crăciun pe care să le ducem unor persoane aflate în nevoie.

Colinde… în familie

Crăciunul este iubit, cântat și colindat din vechi timpuri. Cele mai frumoase obiceiuri populare din tot ciclul calendaristic au loc în aceste zile care vestesc Nașterea Domnului. Prin cântatul colindelor, copilul cinstește venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Iar dacă nu mai poate merge din casă în casă să colinde, conform tradiției, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV 2, este musai măcar să-i prmitem copilului fără nicio ezitare să cânte cât mai multe colinde, fie și numai în familie. Ele dau expresia unui sentiment de trăire a misterului Nașterii în cadrul spiritual al tradiției populare. Colindele vor vorbi întregii noastre familii despre Iisus Hristos ca om, ca Fiu al Tatălui Ceresc, ca Mântuitor, Răscumpărător și nu numai.