La nivelul județului Ilfov, a avut loc la finele săptămânii trecute, debutul campaniei ”10 pentru siguranță”, o campanie care este desfășurată în perioada 7-20 septembrie, la nivel național, de către toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.467

 

Sâmbătă și duminică, pentru a marca începutul campaniei, polițiștii ilfoveni au organizat mai multe activități informative și de preventire. S-a acționat integrat, împreună cu jandarmii ilfoveni și cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (SABIf), tocmai pentru a aduce un aport sporit în ceea ce privește asigurarea unui climat de ordine, siguranță și liniște publică pe întreg parcursul anului școlar și nu numai. Activitățile au avut loc într-un centru comercial din Capitală, dar și în localitățile din județ, mai ales în cele în care s-au organizat în acest weekend zile de comună/oraș și unde, evident, prezența publicului a fost semnificativă.

A doua etapă a campaniei se va desfășura în mai multe unități de învățământ de pe raza județului atât în mediul urban, cât și rural, unde, alături de polițiști, jandarmi și reprezentanți ISUBIf se vor afla și specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consilire, Antidrog Ilfov.

Ce înseamnă ”10 pentru siguranță”?

Polițiștii ilfoveni precizează că, în contextul discuțiilor purtate de colegii de la Compartimentele de Prevenire a Crimnalității, vor fi abordate cu elevii și părinții acestora, în cadrul campaniei, 10 teme precum: siguranța deplasărilor la și de la unitățile de învățământ, prevenirea accidentelor rutiere, folosirea corectă a telefonului mobil, în așa fel încât să nu devină cauza victimizării utilizatorului, ­bullyingul în școli, siguranța pe internet, și nu numai. Aceste teme se regăsesc și în textele mesajelor din pliantele și flyerele distribuite, cât și în materiale video ce vor fi prezentate pe par­cursul derulării campaniei. Aceste ”sfaturi” oferite de oamenii legii au rulat, sâmbătă și duminică, pe monitoarele din centrul comercial bucureștean, unde părinții și ­copiii ­s-au aflat pentru ultimele cumpărături necesare pentru începerea școlii. Creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor, în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și din zonele adiacente acestora reprezintă un obiectiv prioritar al acestei campanii, iar polițiștii îți doresc ca rezultatele activităților desfășurate să fie apreciate cu nota 10!

”Siguranţa copiilor este răspunderea noastră, a tuturor, părinţi, bunici, profesori şi instituţii abilitate să prevină delincvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar putea contribui la victimizarea minorilor”, spun polițiștii, care sunt pregătiți să discute pe această temă, cu părinții și bunicii, pentru a le reaminti ce trebuie să-i învețe pe cei mici pentru a-i feri de pericole. Comportamentul preventiv în trafic este, spre exemplu, un alt subiect abordat. Apoi, prin jocuri, concursuri, sfaturile oferite, întrebări și răspunsuri, dezbateri și simulări pe tema prevenirii consumului de alcool și de droguri se poate crea o punte de comunicare directă cu membrii comunității.

10 sfaturi pentru siguranţă

1. Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „NU” dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău!

2. Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi/transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!

3. Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica!

4. În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație!

5. Ține-ți mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil!

6. Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive!

7. Refuză implicarea în munci sau activități ilegale!

8. Focul nu reprezintă un mod de distracție!

9. Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!

10. Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!