Rețete de succes, cu bani europeni 

Astăzi vă voi prezenta o rețetă mai puțin obișnuită, dar o rețetă de succes, așa cum veți vedea la final. Este vorba de o metodă prin care, atunci când ai aplecarea necesară, poți face dintr-o localitate lăsată de izbeliște, un oraș modern și civilizat. Repet, totul este să ai ambiția să reușești în întreprinderea pe care ți-ai propus-o și ți-ai asumat-o. 

Așadar, se ia una bucată bărbat tânăr, destoinic și cu inițiativă, și se așează pe scaunul de primar. Se adaugă una bucată Consiliu Local, care să sprijine inițiativele edilului-șef. Apoi se trece la treabă. Se identifică nevoile comunității, se întocmește o listă de priorități și se pun „la dospit” o serie de proiecte bine elaborate. După ce se „coc” bine, proiectele se „asezonează”, cu atenție, cu ceva fonduri europene. Odată terminate, acestea se servesc frumos ornate comunității din Pantelimon, ca să fie savurate din plin. Deși poate părea simplu de realizat, rețeta nu este deloc facilă. Ea presupune, cum vă spuneam, multă trudă și implicare în problemele concetățenilor pe care îi conduci. Lăsând gluma deoparte, vă voi prezenta, acum, unul dintre aceste proiecte, care va aduce multe beneficii locuitorilor din Pantelimon. 

Drumurile voastre, toate… 

… ca să parafrazăm o binecunoscută melodie, au constituit una dintre principalele preocupări ale Primăriei Pantelimon. Așa s-a născut un proiect denumit destul de sec, dar foarte cuprinzător: „Modernizarea infrastructurii rutiere și a aliniamentelor stradale din orașul Pantelimon, județul Ilfov”. În spatele acestui titlu „kilometric”, se află, însă, alți kilometri, de străzi, de data aceasta. Mai exact, 29,926, întinși de-a lungul a 100 de străzi din oraș. Și pentru că suntem la acest capitol, să spunem că este vorba de peste 181 de mii de metri pătrați care vor fi asfaltați și modernizați. Dar asta nu e totul. Pentru că localitatea are o mare problemă cu rețeaua de canalizare pluvială, orice ploaie mai zdravănă provocând inundații serioase, edilii s-au gândit, în cadrul aceluiași proiect, să realizeze o astfel de rețea, pe o lungime de aproape 19,5 kilometri. Iar cea mai mare parte din banii pentru această investiție vin de la Bruxelles. Mai exact, valoarea proiectului este de peste 53,9 milioane de lei (citește aproximativ 12 milioane de euro). La această sumă, UE contribuie cu peste 30 de milioane de lei. Guvernul României pune și el umărul la această întreprindere și alocă, la rându-i, mai mult de 6,6 milioane de lei. În fine, bugetul local rotunjește suma cu 17,28 milioane. 

Un pic mai bine, pentru dumneavoastră 

Bine, bine, ați spune dumneavoastră, pe hârtie arată bine, dar care vor fi beneficiile? Nenumărate! Iată câteva, așa cum sunt ele prezentate de autorii proiectului. Spun ei, se va obține fluidizarea traficului și îmbunătățirea condițiilor de transport. Astfel, timpul de deplasare se va reduce cu 18%, iar viteza va crește cu 35 de km/h, ceea ce va atrage după sine scăderea costurilor de transport. De asemenea, va crește și numărul persoanelor care utilizează transportul în comun. Mai mult, va spori gradul de siguranță a circulației pietonilor și autovehiculelor, prin amenajarea de trotuare și trasarea marcajelor longitudinale și transversale. Se va asigura, totodată, o legătură mai bună cu rețelele de drumuri județene și naționale, respectiv DN 3, DJ 100 A și DJ 301. Și, nu în ultimul rând, se va vindeca și „buba” cea mare: problema apelor pluviale, ca urmare a realizării unei soluții mixte de colectare a acestor ape, prin rigole carosabile și rețea de canalizare. 

În mod direct, de acest proiect vor beneficia cei 14.000 de locuitori din perimetrul celor 100 de străzi, dar și întreaga populație a orașului, care a depășit 25.000 de cetățeni. La aceștia se adaugă și cele aproximativ 80 de societăți comerciale care își au sediul în perimetrul amintit. 

Tot ce v-am povestit până acum se află în plină desfășurare. Proiectul se va derula pe durata a 21 de luni. El a demarat pe 16 septembrie 2013, odată cu semnarea contractului de finanțare, și se va încheia pe 16 iunie 2015. 

Ce spun autoritățile locale și județene 

Am aflat despre toate acestea, într-o conferință de presă organizată în sala de consiliu a Primăriei Pantelimon. La întrunire, au participat oaspeți de seamă din conducerea județului: prefectul de Ilfov, Daniel Mihai Rășică și subprefectul Romeo Cătălin Pantazi. Așa cum îl cunoaștem, primarul Marian Ivan a prezentat succint și concis datele proiectului subliniind faptul că nu este ușor să accesezi fonduri europene, în condițiile legislației actuale. „Consiliul Local s-a implicat în susținerea acestui proiect, când au apărut probleme, s-au făcut modificări ale hotărârii de consiliu. În ceea ce privește rețeaua de canalizare a apelor pluviale, suntem în măsură să anunțăm că din 3-4 septembrie se deschid ofertele, iar prin octombrie sperăm să demarăm lucrările și ne rugăm să avem o iarnă geroasă și secetoasă, pentru a se putea lucra cât mai mult la canalizare”, a spus primarul Marian Ivan. Acesta l-a invitat pe prefectul Daniel Rășică să ia cuvântul. „Ca prefect și om de administrație vreau să-l felicit în mod special pe domnul primar, pentru modul în care a gestionat obținerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestui oraș, al doilea ca număr de locuitori și importanță economică în județ. Când am auzit de acest proiect generos, care cuprinde o sută de străzi (din 436, n.r.), adică aproape o treime din rețeaua stradală de aici, am fost impresionat, iar lucrul care m-a bucurat cel mai mult a fost faptul că acesta se realizează cu bani europeni. Vă felicit, încă o dată și vă doresc cât mai puține probleme în implementarea proiectului. Din partea noastră aveți tot sprijinul!”, s-a adresat prefectul Daniel Rășică celor prezenți. El a ținut să atragă atenția cu privire la respectarea riguroasă a datelor proiectului și la coordonarea cu ADRBI, pentru a se evita apariția corecțiilor, care atrag după sine cheltuieli inutile. „Mare atenție la consultant! Mare atenție la proiectant. În această privință, eu văd în ADRBI o instituție și de consultanță, dar și de prevenție, care trebuie să se implice activ în buna derulare a proiectelor”, a subliniat prefectul de Ilfov.