Campionatul Mondial de fotbal a devenit istorie. De acum, timp de patru ani, până la Mondialul din Rusia 2018, vom vorbi despre Brazilia 2014 la timpul trecut. 

Cu ce vom rămâne? Sunt destule subiecte despre care se va vorbi dar, cu siguranță, 10 dintre ele vor capta atenția și acum, și peste 10 ani.

1. Bombardierul Klose

Atacantul german Miroslav Klose a devenit golgheterul all-time al Cupei Mondiale de fotbal, după ce a marcat al 16-lea său gol în competiție, în semifinala ediției 2014, cu Brazilia (7-1), la Belo Horizonte.  Klose îl egalase pe brazilianul Ronaldo, ambii având 15 goluri, pe 21 iunie, grație golului marcat împotriva Ghanei (2-2), în grupă. 

2. Spray-ul magic

Spray-ul pentru marcarea zidului la loviturile libere a fost folosit în premieră la acest Mondial și toată lumea a fost mulțumită. Spray-ul, ale cărui urme dispar după câteva secunde, este folosit să marcheze locul în care trebuie să stea zidul format de jucători la loviturile libere. Astfel, sunt scurtate discuțiile dintre arbitri și jucători în legătură cu distanța la care stă zidul. Un asemenea spray ar costa, în comerț, în jur de 5 dolari. 

3. Un Mondial curat

La 20 de ani după uimitorul caz de dopaj al lui Maradona (CM 1994), niciun caz de dopaj nu a fost depistat la Mondialul 2014 din Brazilia, după controalele efectuate asupra tuturor jucătorilor prezenți la turneu, a anunțat dr. Michel D’Hooghe, președintele comitetului medical al FIFA. 

4. Necunoscutul intrat în istorie

Uzbekul Ravșan Irmatov a arbitrat al nouălea său meci la Cupa Mondială de fotbal, sfertul de finală Olanda – Costa Rica, stabilind un nou record în materie. Irmatov a depășit recordul de 8 meciuri arbitrate la Cupa Mondială de francezul Joel Quiniou, uruguayanul Jorge Larrionda și mexicanul Benito Archundia. 

5. “Canibalul” Suarez

Cazul incredibil al lui Luis Suarez, care a fost suspendat pentru 9 meciuri ale naționalei și interzis din orice activitate legată de fotbal timp de patru luni pentru că l-a mușcat pe fundașul italian Giorgio Chiellini în timpul unui meci din faza grupelor. 

6. I-a eclipsat pe Messi și Ronaldo

Jucătorul columbian James Rodriguez a devenit un star mondial, el fiind nr. 1 la căutările pe Google, după ce a marcat 5 goluri la Cupa Mondială.  Pe Google acest lucru s-a văzut imediat deoarece tânărul columbian, jucătorul lui AS Monaco, este astăzi fotbalistul care generează cele mai multe căutări pe numele său, pe toată planeta. 

7. Milla a fost depășit

Portarul columbian Faryd Mondragon a devenit, la 43 de ani și 3 zile, cel mai vârstnic jucător care a jucat la Cupa Mondială, după ce a fost introdus pe teren în finalul meciului cu Japonia, în cadrul Grupei C a competiției.  Mondragon a doborât recordul camerunezului Roger Milla, care avea 42 de ani, o lună și 8 zile în momentul în care a evoluat la Mondialul din 1994.

8. Ochiul electronic nu greșește

Una dintre cele mai importante inovații introduse la această ediție a turneului final este tehnologia camerei de linia porții, care transmite, în timp real, dacă mingea a depășit linia porții, arbitrul central fiind înștiințat imediat, pentru a valida golul. Franța a fost singura echipă care a beneficiat de această tehnică, autogolul hondurianului Noel Valladares fiind validat după ce arbitrul a fost avertizat în acest sens. 

9. Moartea lui Alfredo Di Stefano

Fostul fotbalist al echipei Real Madrid, Alfredo Di Stefano, considerat a fi unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, a încetat din viaţă, la spitalul Gregorio Maranon din Madrid, la vârsta de 88 de ani. Di Stefano era internat în spital după ce a suferit un stop cardiac la ieșirea dintr-un local aflat în apropierea arenei Santiago Bernabeu.

10. Umilința Braziliei

Brazilia a fost considerată marea favorită a Mondialului, dar a trebuit să se mulțumească cu finala mică. În semifinale, Brazilia a fost spulberată de Germania, cu un neverosimil 7-1, un rezultat despre care se va vorbi, probabil, și peste 50 de ani.

11. Încă un Mondial ratat

România a ratat din nou prezența la CM, acum după un baraj pierdut cu Grecia. Sunt deja 16 ani de la ultimul Turneu Final la care au participat tricolorii…