O parte a lumii politice actuale şi trecute s-a reunit la Cluj Napoca   pentru a patra dezbatere publică organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare.

Criteriile funcţionale sunt cele care vor sta la baza viitoarelor reşedinţe ale regiunilor, susţine vicepremierul Liviu Dragnea. 

„Regionalizarea nu este un moft, este o obligaţie a acestei clase politice, iar organizarea teritoriului pe regiuni este fundamentală pentru viitorul acestei naţii. În ceea ce priveşte dorinţa unui judeţ sau a altuia de a avea reşedinţa în interiorul său, este firească, dar decizia nu se va baza pe orgolii şi pe criterii politice de moment, ci se bazează pe criterii funcţio­nale. Reşedinţa unei regiuni trebuie pusă în locul care asigură cea mai importantă funcţionalitate, care este centrul fluxurilor comerciale, fluxurilor economice, al celor demografice. Celelalte instituţii regionale vor fi amplasate în celelalte reşedinţe de judeţ“, a spus Dragnea.

Potrivit acestuia, în fie­care judeţ din restul regiunii vor fi amplasate, de exemplu, Direcţia Regională de Sănătate sau Direcţia Regională Silvică ori Direcţia Regională în Educaţie.

Invitat la dezbateri, fostul prim ministru Emil Boc, actualul primar al oraşului Cluj-Napoca s-a declarat un susţinător al regionalizării pentru că “actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor Ro­­mâniei în UE“.

 „Sunt un susţinător al regionalizării pentru că ultima reformă administrativă a fost în anul 1968, iar actuala legislaţie nu mai corespunde realităţilor României în UE. Regionalizarea este absolut necesară pentru a realiza un grad mai bun de absorbţie a fondurilor europene, vom avea propriile programe operaţionale în fiecare regiune, astfel încât nu va mai trebui să aşteptăm ani buni pentru semnarea proiectelor. Regionalizarea este necesară şi pentru că actualul cadru nu permite dezvoltarea unor proiecte de amploare trans-judeţene. Apreciez faptul că procesul de regionalizare nu este unul formal, spre deosebire de cel al revizuirii Constituţiei, care a fost expediat într-un forum constituţional, care a fost inexistent, iar cetăţenii nu au avut un cadru pentru a-şi expune un punct de vedere“, a spus Emil Boc.