„Transgaz este în pragul finalizării documentației de mediu și sociale a proiectului”, a declarat Iulian Butnaru, manager la Unitatea de Management de Proiect (UMP) BRUA.

Potrivit acestuia, Transgaz cooperează cu Agenția Națională de Cadastru pentru clarificarea situației terenurilor pe care le va traversa conducta.

„Colaborarea vizează înregistrarea cadastrală a deținătorilor de terenuri, așa încât toate persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații și despăgubiri. La ora actuală, Transgaz se află în proceduri de achiziție pentru materialele necesare construirii gazoductului și estimează că lucrările vor începe în prima parte a lunii noiembrie 2017”, a adăugat managerul UMP BRUA.

Potrivit comunicatului, reprezentanții Ministerului Economiei, cei ai Transgaz și ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au analizat evoluția și provocările ridicate de gazoductul strategic. Acesta va avea 529 de kilometri pe teritoriul țării noastre, va traversa 11 județe, 79 de localități și circa 20.000 proprietăți private.

Ministerul Economiei sprijină Transgaz și monitorizează proiectul, aflat în grafic, susține secretarul de stat Petre Nicolescu.

„În limitele noastre de competență, încercăm să abordăm eventualele obstacole din calea BRUA, să le clarificăm și să le eliminăm”, spune reprezentantul ministerului.

La rândul său, Mihnea Crăciun, directorul adjunct al BERD România, a declarat că instituția pe care o reprezintă este dispusă să ofere în continuare consultanță și finanțare pentru proiectul strategic care va lega România, Ungaria și Austria.

La începutul lunii martie, ministrul Energiei, Toma Petcu, declara că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) vor începe la sfârșitul acestui an, iar conducta va fi funcțională în 2020, când ExxonMobil și OMV Petrom vor începe extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizația de construire pentru gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria, a anunțat Ministerul Energiei. ”Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizația de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât și finanțarea europeană de aproape 180 de milioane de euro. Cauza acestei situații era faptul că dubla calitate a ministerului în proiect, respectiv de emitent al autorizației, dar și de autoritate de verificare a legalității acesteia, era gestionată de același compartiment, aspect ce contravenea legii. Am îndreptat această situație înființând o structură dedicată proiectului BRUA și am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, a declarat ministrul Toma Petcu.