Pentru județul Ilfov, anul 2018 a fost unul plin de evenimente culturale de excepție, majoritatea derulate sub semnul Centenarului Marii Uniri. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Ilfov, instituție subordonată Consiliului Județean Ilfov, a reușit anul trecut să le ofere ilfovenilor, dar nu numai, o viață culturală intensă, antrenând în același timp foarte mulți oameni entuziaști care și-au pus în valoare talentul și tradițiile, cu multe emoții și profesionalism.
Astăzi a apărut nr. 436 al Jurnalului de Ilfov!
Alexandrina Niță, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a făcut pentru Jurnalul de Ilfov o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente care au marcat viața culturală a ilfovenilor, oferind în același timp și informații prețioase despre agenda culturală a anului în curs, un program ce se anunță plin în evenimente și proiecte, a căror consistență și amploare poate rivaliza cu activitatea oricărui instituții de profil de nivel național sau chiar internațional. ”În județul Ilfov potențialul artistic al copiilor și profesorilor, al adulților implicați în proiecte culturale, în general, este foarte mare. Acest potențial trebuie dezvoltat și valorificat și mai mult. Evenimentele culturale deosebite pe care le-am organizat în anul 2018 se datorează implicării unor oameni de valoare, foarte buni profesioniști, serioși și dornici să demonstreze că județul nostru dispune de resurse culturale de excepție”, ne-a spus Alexandrina Niță.
”O primă acțiune cu care ne putem mândri în anul 2018 a fost lansarea proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri cu tema ”Unirea prin sacrificiul națiunii s-a făcut”, proiect care aparține Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și care s-a desfășurat la sfârșitul lunii aprilie la Casa de Cultură «Tudor Arghezi», din Chitila”, ne-a spus Alexandrina Niță. Au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Ilfov, Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului, oameni de cultură din județ, cadre didactice și elevi. În cadrul evenimentului au avut loc simpozionul cu tema ”Monumente și Eroi-Memoria Marelui Război”, concursul județean de artă-plastică cu tema ”Sacrificiul, Jertfa” și o expoziție cu reproduceri fotografice ale personalităților implicate în Marea Unire, personalități marcante care au contribuit la reîntregirea țării, în anul 1918. Lucrările de artă plastică au fost realizate de copii și tineri din județ cu vârste între 6 și 18 ani.
”Putem spune că 2018 a fost un an special tocmai datorită faptului că toate evenimentele au fost cumva construite în jurul simbolului Centenarului Unirii României”, ne-a spus Alexandrina Niță, care a ținut să evidențieze cele două proiecte mari, de suflet, pentru care a obținut aprobare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului centenar, însemnând restaurarea Crucii comemorative din orașul Buftea și realizarea unui bust al Reginei Maria care va fi amplasat în fața Palatului Știrbey, din Buftea. În acest context, directorul CJCPCT Ilfov a menționat și realizarea filmului documentar ”Înger pe front – Regina Maria”, o ofrandă artistică oferită în anul Centenarului Marii Uniri deosebitei personalități care a fost Regina Maria a României. Filmul a fost prezentat în cadrul unui eveniment cultural organizat la Palatul Știrbey, chiar de ziua de naștere a reginei, pe 29 octombrie 2018.
Proiecte de suflet pentru o mare personalitate
Reîntorcându-ne la importanța celor două monumente din Buftea, Alexandrina Niță a explicat mai întâi importanța restaurării Crucii comemorative din orașul Buftea, un monument istoric realizat în anul 1924. ”Crucea din Buftea este realizată după o schiță a reginei, prin Asociația creată pentru realizarea monumentelor dedicate eroilor căzuți în război în întreaga țară. De altfel, prin această asociație au fost realizate toate aceste monumente de for public în toate localitățile, unde s-au pierdut vieți omenești, iar Buftea este unul dintre orașele, unde s-au jertfit vieți. A fost necesară restaurarea acestui monument care în timpul comunismului a fost mutat, deoarece crucea deranja în acele vremuri”, ne-a povestit Alexandrina Niță. În anul 2006, crucea a fost readusă la locul său și se spune că și-a luat singură direcția spre răsărit, în momentul în care a fost fixată. La restaurarea din 2006, au fost inscripționate pe cruce, pe lângă numele eroilor din 1917 și nume ale eroilor din Al Doilea Război Mondial și chiar de la Revoluția din 1989. Pe cruce sunt inscrise cuvintele Reginei Maria: ”Nu vărsați lacrimi, ci mai bine cinstiți-i pe eroii voștri de acum și în veacul veacurilor!” Monumentul a fost restaurat în 2018 prin proiectul CJCPCT Ilfov, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Programului Centenar.
În privința celui de-al doilea monument, bustul Reginei Maria, acesta urmează să fie amplasat în fața Palatului Știrbey, fiind menit să cinstească personalitatea Reginei Maria. ”O persoană care își sacrifică viața personală, propriul copil, pentru ca în momentele grele să fie alături de țara și poporul său, este o persoană care merită ținută permanent în atenție, iubită și apreciată. Cel puțin din punct de vedere moral, să îi acordăm un gând bun, atunci când putem să facem acest lucru, să îi prețuim amintirea și forța”, ne-a spus cu emoție specialistul. Proiectul de realizare a bustului Reginei Maria a fost inițiat în martie 2018 cu aprobarea domnului Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, și a fost supus aprobării în cadrul Programului Centenar la Ministerul Culturii. Alexandrina Niță a fost numită președinte al juriului din partea CJ Ilfov, în colaborare cu trei membri desemnați de către Uniunea Artiștilor Plastici, care vor avea misiunea de a alege varianta cea mai potrivită. Prin organizarea concursului de soluții se urmărește obținerea celei mai bune soluții artistice pentru realizarea monumentului comemorativ dedicat personalității Reginei Maria a României și contribuției sale la întregirea României, într-un spațiu pavat cu marmură albă, pe postament din beton placat cu marmură, bustul Reginei cu coroana, din bronz/marmură.
Alături de frații moldoveni
Viața ilfovenilor a fost anul trecut legată foarte mult și de frații de peste Prut, ceea ce a însemnat implicit numeroase activități culturale. Pe data de 15 septembrie 2018, s-a semnat declarația de unire între raionul Ialoveni și județul Ilfov, prilej cu care CJCPCT Ilfov a fost prezent în Republica Moldova cu două evenimente de amploare, la Ialoveni și la Strășeni, la complexul etnofolcloric Vatra. Au participat artiști de renume, precum Furdui Iancu, Grigore Leșe, Irina Loghin și Fuego, Laura Haidău și Marioara Man Gheorghe. ”Am mers și noi acolo cu o parte dintre colegii din Centru, cu Ansamblul folcloric Doina Ilfovului din Buftea și grupul artistic de la Clinceni, Mlădițe Ilfovene. La Ialoveni a fost o acțiune foarte reușită, prilejuită de semnarea declarației de unire, ce s-a încheiat cu un spectacol minunat susținut atât de noi, cât și de frații moldoveni. A doua zi, am participat la inaugurarea muzeului de la Țigănești, realizat prin unirea creativă dintre artiștii ilfoveni Adriana și Virgil Scripcariu și localnici. Ne-am mutat apoi la Strășeni, la complexul Vatra, unde am participat la parada costumelor populare cu Ansamblul Doina Ilfovului, dar și la spectacolul folcloric grandios. Atât la Ialoveni cât și la Strășeni am prezentat o expoziție de artă plastică a copiilor din Chitila, care au obținut premii la Olimpiada Națională de la Sibiu, care i-a impresionat pe specialiștii Centrului Cultural de la Strășeni.
Proiecte devenite tradiție
Din agenda culturală a ilfovenilor au făcut parte și alte evenimente deja consacrate, precum Festivalul Regional ”Zâmbetul Copilăriei”, la care CJCPCT Ilfov participă în fiecare an, sprijinindu-i pe organizatori cu premii în cărți, trofee și jurizare. Un alt eveniment devenit deja tradiție este Festivalul de colinde „O veste minunată!”. Miercuri, 19 decembrie 2018, la Căminul Cultural din comuna Brănești, Casa Corpului Didactic Ilfov în parteneriat cu Cj Ilfov, prin CJCPCT Ilfov, a organizat cea de a IX-a ediție a Festivalului de colinde ilfovene „O veste minunată!”, adresat celor mai reprezentative grupuri de colindători ale cadrelor didactice și ale elevilor din unitățile de învățământ. Pentru eforturile făcute de a duce mai departe tradiția ilfoveană și creștină a colindelor și obiceiurilor specifice Sfintelor Sărbători de Crăciun, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov a acordat copiilor și profesorilor participanți numeroase premii, constând în albume de artă și calendare, cărți și dulciuri.
Nu trebuie uitate, evident, evenimentele dedicate Zilei Naționale a Românei. ”Consiliul Judetean Ilfov a aprobat finanțarea evenimentelor culturale care s-au desfășurat în mai multe localități din județ. Unele au fost grandioase, cum s-a întâmplat în orașul Buftea, fanfara, parada militară, defilarea cu tricolorul, cântece și dansuri populare interpretate de artiști români și moldoveni. La Mogoșoaia a fost plantat stejarul centenarului și a avut loc un spectacol, iar la Chitila am avut un spectacol pe 2 decembrie, unde au venit Haiducii din Moldova, cu care ne-am cunoscut la Ialoveni”, a precizat Alexandrina Niță.
Regalul Vienez, organizat, pe 12 decembrie la Sala Pro Cinema, a încununat parcă activitatea culturală dedicată Centenarului, printr-un eveniment de excepție, mai ales că, pe fundalul concertelor, au fost expuse 50 de personalități istorice care au contribuit la realizarea Marii Uniri.
O premieră de succes
Agenda culturală ilfoveană a inclus și premiere, așa cum a fost ”Seara Medievală” de la Mogoșoaia, din luna noiembrie, un eveniment cumva mai puțin obișnuit în împrejurimile Bucureștiului, întâlnit mai mult în Ardeal. ”Seara medievală” a însemnat jocuri de foc făcute de profesioniști, o caravană a meșteșugarilor pusă în mișcare de sculptorul Virgil Scripcariu, un specialist de marcă al Ilfovului. ”Am plecat de la ideea organizării unui festival de artă medievală, dar neavând timp să o realizăm, am decis să începem cu o seară medievală. A fost un test, dar a avut foarte mare succes, mai ales datorită jocului cu focul, atelierului de fierărie și linogravurii la care au participat activ cei prezenți, elemente de bază în arta medievala. Oamenii au fost fascinați de spectacol de foc, muzica și dansul medievală. În 2019, intenționăm să dezvoltăm acest proiect prin organizarea unui eveniment mult mai amplu numit «Arta medievală, meșteșuguri, jocuri și tradiții», a precizat Alexandrina Niță.
Agendă culturală plină
Pentru anul 2019 agenda Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov se anunță la fel de bogată, incluzând proiecte și mai curajoase, menite să demonstreze că ilfovenii sunt foarte activi în plan cultural. Sunt așteptate cu mare interes Festivalul Cucilor din 19 martie, Festivalul ”Zâmbetul copilăriei”, concursul național ”Arta între talent și dăruire”, ”Festivalul de film în aer liber” de la Chitila, la care există intenția de a înscrie în concurs documentarul ”Înger pe front”, festivalul internațional ”Generația centenar”, din Republica Moldova. Nu vor lipsi evident evenimentele dedicate zilelor importante ale țării noastre. Pe lângă proiectele efective ce vor ajunge la marele public, directorul Alexandrina Niță intenționează să ”exploateze” la maximum potențialul unor specialiști cum este cazul familiei Scripcariu. Sculptorul Virgil și soția sa, Adriana, istoric de artă, cunoscuți de altfel ca întemeietori ai Școlii de la Piscu, sunt deja prieteni de nădejde ai Centrului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.
O monografie a județului
”Am avut o colaborare foarte bună cu familia Scripcariu în 2018, dar în 2019 vrem să avem o colaborare și mai apropiată, deoarece ei sunt specialiști și ne pot sprijini să realizăm activități dedicate patrimoniul material și imaterial. Asociația Școala de la Piscu poate să întreprindă acțiuni de cercetare, de inventariere, pe toată raza județului ilfov, în fiecare localitate, nu numai în comune și orașe, ci și în sate, unde să observe o casă mai deosebită, care își păstrează calitățile arhitecturale, o persoană care este deținătoare a unor informații legate de patrimoniul imaterial. Vom colabora cu școala, dar și cu bătrânii satului, de la care vom culege materiale, o scoarță veche, o ie veche, un ilic. Vrem să putem face pentru fiecare localitate câte o mică monografie”, ne-a spus Alexandrina Niță. Planul, îndrăzneț și măreț în același timp, este însă acela de a realiza o monografie a județului Ilfov bazată pe mărturii ale oamenilor. ”Se va lucra cu specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului. Vom lua apoi, din fiecare localitate, un profesor care este interesat de istoria localității lui, pentru a furniza materiale reale. Este o acțiune de finețe, care credem că se va derula și în anul 2020, dar care va avea un rezultat spectaculos”, ne-a mărturisit Alexandrina Niță, atrăgând atenția că aceasta este o acțiune ”de inimă”. Așa ne-a vorbit și despre planul său de a organiza un concurs cultural în 14 licee și gimnazii din județ. ”Am ales câteva localități unde avem monumente istorice remarcabile, precum Buftea, Mogoșoaia, Moara Vlăsiei, Snagovul. În instituțiile de învățământ de acolo vom organiza echipe de câte 100 copii, iar profesorii își vor face echipe în funcție de rezultatele pe care elevii le au la limba română, istorie, geografie, dar pot participa și copii care nu au neapărat rezultate bune dar sunt interesați de patrimoniu, de locul în care trăiesc. Ei vor primi teste, informații din partea profesorilor, apoi se vor organiza concursuri de cultură generală pe școală, la început, apoi pe județ. Primele trei echipe clasate vor primi gratuit o excursie de două zile în zona Hurez.
Obiective comune între specialiști
Dar înainte de a demara toate activitățile programate, Alexandrina Niță își dorește să organizeze o întâlnire cu directorii tuturor centrelor culturale și ai caselor de cultură din județul Ilfov, cât și cu Inspectoratul Școlar Ilfov. Scopul este acela de a elabora o strategie în domeniul cultural pentru anul 2019, dar și pe mai departe. ”Vom discuta despre cultură și direcția spre care ne vom îndrepta în 2019 și anii următori, pentru că trebuie să avem obiective comune, să fie un schimb de experiență între directori, să ne cunoaștem, să ne ajutăm unii pe alții. Avem specialiști foarte buni, avem proiecte și artiști foarte buni, care nu sunt cunoscuți pe plan local, deși mulți dintre ei au oținut deja premii importante la nivel național”, a precizat directorul.
Agenda culturală a Ilfovului, asa cum este ea proiectată de directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, include și o secțiune pentru proiecte culturale de interes județean ce pot fi propuse de parteneri pe parcursul anului 2019. ”Este posibil ca nouă să ne fi scăpat anumite lucruri sau să propună cineva un proiect foarte bun, de mare interes, județean sau național pe care să-l putem finanța”, a conchis specialistul.