Tuturor profesioniştilor contabili din judeţ, ­Filiala CECCAR Ilfov le urează La multi ani!

Instituirea zilei naţionale a contabilului român a fost motivată de faptul că multe profesii din România, unele cu membri mult mai puţini decât profesioniştii contabili, sărbătoresc anual o zi a lor în care fac bilanţul muncii, premiază pe cei mai buni şi nu în ultimul rând se distrează.

De ce s-a ales ziua de 21 septembrie?

Pentru că profesia contabilă este privită ca cea care gestionează, calculează şi păstrează echilibrul între “cât trebuie?” şi “de unde luăm?”, cu alte cuvinte este o profesiune care presupune mult tact şi echilibru.

Simbolul profesiei con­tabile este contul, ins­trument care se prezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe. Nu mai punem la socoteală faptul că există chiar şi un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanţă.

Toate acestea au determinat să se aleagă o zi care să sugereze echilibrul şi să aibă legătură cu instrumentele de lucru ale profesiei noastre.

Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţa.

Această propunere a fost adoptată de Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din 02 septembrie 2004, în unanimitate şi cu mare entuziasm, prin Hotărârea nr. 04/52.

Materializarea acestei idei a revenit Consiliului Superior care prin Hotărârea nr. 04/62 din 20 noiembrie 2004 a aprobat Normele nr. 12726/2004 privind modul de organizare şi desfăşurare a manifestărilor prilejuite de ziua de 21 septembrie ca zi naţională a contabilului român.

Oficial, prima ediţie a sărbătoririi Zilei Naţionale a fost 21 septembrie 2005.

An după an, sărbătoa­rea contabililor din Ro­mânia a devenit un fapt cunoscut sub genericul CECCAR. Cu precădere ex­perţii contabili şi contabilii autorizaţi membrii ­CECCAR, dar şi contabilii care nu sunt afiliaţi la CECCAR (încă) au dat curs invitaţiei de a fi împreună în această zi, în număr din ce în ce mai mare.

Primele ediţii, filiala Ilfov le-a organizat în centrul de reşedinţă al judeţului, în Buftea.

Dat fiind creşterea masivă a numărului de membri care au domiciliul şi reşedinţa stabilite pe inelul Ilfovului care înconjoară Capitala a apărut nevoia organizării într-un loc central şi astfel ne găsim în Bucureşti – sala Amfiteatrului Marin Toma, prin bunăvoinţa conducerii Corpului.

Înţelegând părerea de rău a celor care, din motive obiective nu au putut participa, urăm atmosferă plăcută, colegilor şi invitaţilor prezenţi azi împreună cu noi în sala Amfiteatrul Marin Toma din Bucureşti, spunându-le totuşi, La mulţi ani! Tuturor contabililor, oriunde s-ar afla.