Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a resfințit biserica din satul Mierlari, comuna Jilava, prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Marele Mir spre întărirea în Hristos, la 169 de ani de la ridicarea ei.

Zeci de credincioși au luat parte la slujba frumoasă și grandioasă săvârșită de soborul slujitor şi au intrat în Sfântul Altar pentru închinare și, odată cu sfințirea lăcașului de cult, Părintele Patriarh a sfințit și credincioșii prezenți la rânduielile bisericești spre binecuvântarea și înfrumusețarea vieții lor.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 623, ediția print

Biserica Parohiei „Ador­mirea Maicii Domnului”, din satul Mierlari al  comunei Jilava este una dintre cele mai autentice nestemate ale arhitecturii bisericeşti autohtone. Lăsând noilor generaţii o moştenire spirituală şi artistică nepreţuită, aceasta impresionează prin autenticitate şi îndeamnă la reculegere, sporind dorinţa apropierii de Divinitate. Restaurată, consolidată şi înfrumuseţată cu o pictură fascinantă, biserica a strălucit mai tare ca oricând în ziua de duminică, 23 octombrie, când a primit binecuvântarea Preaferictului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care, la 169 de ani de la zidire, a îmbrăcat-o în haina resfinţirii şi a dăruit-o credincioşilor spre rugăciune şi închinare, în veşminte noi. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Thuma Hubert, prefectul judeţului Ilfov, Simona Neculae, fostul prefect al judeţului Ilfov, Marius Ghincea, actualul primar al comunei Jilava, Ilie Petre Elefterie, fostul primar al comunei Jilava, Ilie Ionescu, consilieri şi alte oficialităţi locale şi judeţene au asistat cu bucurie, alături de numeroşi credincioşi, la cel mai important eveniment religios desfăşurat în ultimele decenii în această parohie.

Frumusețea satului Mierlari din Jilava este dată în primul rând de credinţa şi ospitalitatea localnicilor care creează o atmosferă menită să-ţi ofere linişte şi bucurie. Duminică, pe 23 octombrie, la ceas de mare sărbătoare pentru comunitatea creştină de aici, am revenit şi noi, echipa Jurnalului de Ilfov în mijlocul localnicilor. Spre încântarea noastră, în inima satului am regăsit o biserică fortificată, cu un trecut bogat, care spune o frumoasă poveste de suflet. De mai bine de un veac şi jumătate, vestitul monument istoric al satului Mierlari este o minune a lui Dumnezeu în care îşi găsesc liniştea sute de credincioşi ai locului. După o lungă perioadă de timp în care a fost supus unor ample lucrări de înfrumuseţare, fiind îmbrăcat într-un superb ansamblu pictural isihast care transpune formele şi culorile în eternitatea vieţii creştine, lăcaşul de cult a primit, din nou, binecuvântarea Divină. Cu bucurie duhovnicească, un impresionant sobor de ­preoţi, condus de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud alături de Părintele Dumitru Ştefănescu, Consilier Eparhial la Sectorul Administrativ – Bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi paroh al acestui sfânt lăcaş, a oficiat, cu acest prilej, o slujbă copleşitor de frumoasă prin care a îmbrăcat lăcăşul în haina resfinţirii.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a resfinţit aşadar, pictura şi toate lucrările desfăşurate în aşezarea sacră de aici, deschizându-le localnicilor o nouă poartă a Cerului. Închinată Maicii Domnului, Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, biserica Parohiei Mierlari adăposteşte de acum o operă de artă cuceritoare. Cântările de mare frumuseţe se împletesc atât de armonios cu rânduielile impresionante şi rugăciunile de mare profunzime care îţi insuflă sentimentul că eşti în Cer. Făcând referire la misiunea recunoştinţei pe care Mântuitorul Hristos i-a încredinţat-o omului demonizat pe care l-a vindecat, în cuvântarea sa de suflet, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat nevoia noastră, a tuturor, de recunoştinţă şi întărire în credinţă pentru a ajunge la mântuire şi viaţa sfântă care să ne uşureze drumul în aceste vremuri tulburi. „Această resfinţire s-a făcut după foarte multă osteneală. Biserica a fost foarte frumos împodobită, între anii 2012-2015 şi 2016-2022 după ample lucrări de consolidare, restaurare, dotare şi înfrumuseţare prin pictură nouă a bisericii şi catapetesmei. Felicităm pe părintele paroh şi pe toţi cei ce au contribuit la această lucrare sfântă şi mare! Deşi, este o parohie mică este mare prin frumuseţea ei. De aceea, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze această parohie, pe toţi credincioşii ei, autorităţile locale şi judeţene care au sprijinit financiar aceste lucrări”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Bucuros de acest eveniment care agoniseşte amintiri de neşters pentru localnicii din satul Mierlari prin faptul că a mai scris o filă din istoria comunei Jilava, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud, care a gustat din bucuria şi emoțiile inegalabile ale acestei zile istorice pentru înteraga comunitate de aici, a vorbit despre importanţa participării la restaurarea unei biserici. „Restaurarea unei biserici este anevoiasă, dar după sfinţire rămâne bucuria că s-a făcut ceva ce durează mai mult decât viaţa noastră, ceva care rămâne după noi şi dincolo de noi. De aceea, ctitorii sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă ca fiind “fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori”. Ei vor fi pomeniţi şi când nu mai au pe nimeni din neamul lor, pentru ca vor fi pomeniți aici la roate slujbele care se săvârşesc în această biserică”, a spus Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.

Părintele paroh a primit cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române 

Sfânta Liturghie oficiată de soborul condus de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a fost urmată de ceremonia de acordare a diplomelor și distincțiilor oferite de Preafericitul Părinte Patriarh. Preafericirea Sa a dăruit Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, părintelui paroh Dumitru Ştefănescu, pentru dragostea sa faţă de biserică şi de enoriaşii parohiei. Printre binefăcătorii bisericii răsplătiţi de Părintele Patriarh îi amintim pe: primarul Elefterie Ilie Petre care a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni, familia Viorel şi Maria Călin care a primit Diploma Omagială 2022 cu medalie a Anului Omagial al Rugăciunii în viaţa Bisericii, Consiliul Parohial al Parohiei Mierlari căruia i-a revenit Distincţia de Vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi Comitetului Parohial căruia i-a fost dăruită Distincţia de Vrednicie cu chipul Maicii Domnului. Patriarhul României i-a dăruit parohiei o cruce de binecuvântare realizată la Atelierele Patriarhiei, un kilogram de tămâie naturală și o serie de cărţi religioase, noutăți editoriale apărute la editurile Patriarhiei. La rândul său, părintele paroh i-a dăruit Preafericirii Sale spre ocrotire, o frumoasă icoană a Maicii Domnului lucrată pe pergament, de către pictorul bisericesc care a făcut şi pictura lăcaşului sfânt. Alături de icoană, părintele paroh i-a dăruit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române şi un superb buchet de flori albe, imperiale, simbol al preţuirii, al recunoştinţei, prieteniei şi iubirii necondiţionate. De asemenea, Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, i-a oferit, spre binecuvântare, o icoană cu chipul Sfântului Pantelimon, ale cărui moaşte sunt adăpostite în Biserica Mierlari şi un frumos buchet de flori în semn de bucurie, recunoştinţă şi apreciere sinceră.

Recunoştinţă şi sincere mulţumiri tuturor binefăcătorilor bisericii!

Biserica din Mierlari este unul dintre cele mai vechi și mai impresionante monumente istorice ale României. Aceasta a fost ridicată în anul 1843 de către Constantin Creţulescu şi renovată, pentru prima dată, în anul 1897 de către familia George şi Elena Diamandi, în zilele Regelui Carol I al României. Astfel, ziua de duminică, 23 octombrie în care a fost săvârşită sfințirea acestui lăcaș de cult a fost sărbătoarea întregii comunități din Mierlari. Tocmai de aceea, după felicitările și gândurile alese primite din partea Patriarhului României, părintele paroh Dumitru Ștefănescu a ținut să aducă mulțumiri tuturor celor ce i-au fost alături în această zi istorică, plină de încărcătură duhovnicească. „Este o zi mare, o zi istorică pentru această comunitate parohială şi mai ales, ne bucurăm că am primit ajutor din partea lui Dumnezeu pentru a finaliza aceste lucrări astfel încât, biserica să fie readusă la frumuseţea dintâi, din vremea ctitorilor. Sigur că ea a cunoscut mai multe extinderi, i s-au adăugat absidele în 1897, cafasul, pridvorul în 1932, dar important este că acum am ajuns să ne bucurăm de acest moment. Am fost numit în această parohie în urmă cu 17 ani şi am fost primit cu foarte multă dragoste de către enoriaşii acestei parohii şi, sigur a fost foarte greu să-i evidenţiem pe toţi cei care au contribuit. Sunt foarte mulţi cei care au ajutat şi vor ajuta în continuare activităţile acestei parohii. Mulţumim în mod deosebit Prefericirii voastre că aţi venit în această zi în localitatea Jilava pentru a binecuvânta şi săvârşi slujba de resfinţire a acestei biserici! Vă mulţumesc în mod deosebit şi pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o în aceşti ani de slujire în cadrul administraţiei bisericeşti. Îi mulţumesc şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul care a săvârşit în această dimineaţă Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui moment binecuvântat”, a spus părintele paroh. Visul credincioşilor comunei Jilava de a avea o biserică monument istoric consolidată şi înfrumuseţată a fost împlinit şi cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local. „Primăria şi Consiliul Local au ajutat din punct de vedere financiar această biserică, atât cât s-a putut, mai ales că şi Biserica Jilava a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare. Aşa cum Biserica este tot timpul alături de noi toţi, aducându-ne vindecarea sufletească şi trupească, şi noi suntem şi vom fi mereu alături de ea. Căci în biserică este Dumnezeu cel adevărat, iar Dumnezeu este dragoste, este iertare, împăcare şi vindecare. În această zi istorică pentru noi, doresc să le transmit cetăţenilor comunei Jilava să fie sănătoşi şi să ceară tot timpul sprijin de la Bunul Dumnezeu”, ne-a spus primarul Elefterie Ilie Petre.