25 martie – Ziua Poliției Române. Poliţiştii ilfoveni au sărbătorit 200 de ani în slujba comunităţii

◉ Biroul Poliția Animalelor a fost prezent la activitate și i-a încântat pe cei mici cu autospeciala din dotare

◉ Activități de educație rutieră la școlile ilfovene

◉ Klaus Iohannis: O profesie nobilă în apărarea drepturilor și libertăţilor fundamentale ale persoanei

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 593, ediția print

 

Numeroase manifestări au fost organizate peste tot în România, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, iar astfel, cum era de așteptat, și polițiștii ilfoveni au marcat împlinirea a 200 de ani în slujba comunității, atât la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, cât și la Polițiile orașelor Buftea, Bragadiru, Măgurele, Voluntari și Pantelimon.

Timp de patru ore, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, polițiștii ilfoveni au fost gazdele tuturor celor ce s-au gândit să le fie alături la ceas aniversar, prin prezentarea unor elemente de tehnică, și dotare logistică. Printre oaspeți s-au aflat si copii de la mai multe unități de învățământ din județul Ilfov, dar și prichindei de la o grădiniță din București, însoțiți de cadrele didactice.

Așadar, pe platoul din fața Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au pășit cu mare bucurie zeci de copii, mici și mari, care s-au bucurat de o serie de demonstrații și aplicații, desfășurate de luptătorii Serviciului de Acțiuni Speciale Ilfov și de echipajul format din conductor și câinele de urmă Zor, dar și de prezentările polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe periculoase, a mai multor tipuri de arme de colecție. Copiii au fost fascinați de demonstrațiile privind abilitățile în munca de poliție, dar mai ales de exercițiile de bază în activitatea de dresaj și antrenament ale cuplului format din conductor și câine Zor.

Nici Serviciul Rutier din Ilfov nu a fost trecut cu vederea de vizitatori, astfel că cei mici au aflat cum funcționează dotările autospecialelor, motocicletelor, ale Laboratorului Rutier, precum și aparatele drugtest, alcooltest  și Tru Cam.

Biroul Poliția Animalelor a fost prezent la activitate și i-a încântat pe cei mici cu autospeciala din dotare

La standul crimina­liștilor, copii au primit informații de la polițiști despre echipamentele și tehnica din dotare, despre Laboratorul Criminalistic, despre modul de prelevare a urmelor papilare, iar ulteriror, s-au lăsat amprentați, pentru a experimenta ceea ce au învățat.

Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității a fost alături de copii și, ca de fiecare dată, i-au sfătuit și îndrumat printr-o serie de recomandări, oferindu-le pliante cu sfaturi preventive. Pe parcursul activităților desfășurate, cei mici au primit în dar, insigne și diplome de „Polițist Junior“, iar în semn de mulțumire, pentru activitatea și eforturile depuse în carieră, aceștia i-au felicitat și le-au urat polițiștilor „La mulți ani!!!”

Activități de educație rutieră la școlile ilfovene

Premergător Zilei Poliției Române, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu polițiști de la Serviciul Rutier Ilfov și criminaliști, au organizat activități de educație rutieră la două unități de învățământ, din județul Ilfov. Astfel, în zilele de 23 și 24 martie, polițiștii ilfoveni s-au deplasat la Școala Gimnaziala Nr. 1 din Voluntari și la Școala Nr. 1 din comuna Nuci, județul Ilfov, unde s-au întâlnit cu peste 200 de prichindei din clasele pregătitoare și clasa întâi, dar și cu multe cadre didactice.  La activități, polițiștii le-au prezentat celor mici indicatoarele rutiere, după care, aceștia au pus în practică, printr-un joc, principalele reguli ce trebuie respectate de pietoni.

O altă activitate interesantă pentru cei mici a fost prezentarea Labortorului de Educație Rutieră. Copiii au adresat întrebări, iar polițiștii au răspuns curiozităților acestora și le-au împărtășit din experiența lor. Și pentru ca bucuria celor mici să continue, polițiștii le-au făcut cunoștință cu Zor, câinele de urmă. Acesta, le-a demonstrat copiilor abilitațile în munca de poliție, răspunzând mai multor comenzi specifice dresajului canin.  Sigur că  întrebările adresate polițiștilor au continuat, prichindeii fiind interesați depre modul în care câinele de urmă și-a dobândit aceste abilități, iar după sesiunea de întrebări și răspunsuri, Zor s-a lăsat iubit și fotografiat alături de ei. La finalul activităților, feed back-ul a fost pe măsură, polițiștii fiind surprinși plăcut de cei mici, care le-au oferit, în dar, desene cu polițiști și câini polițiști, precum și desene și machete, reprezentând trasee cu indicatoare rutiere.

Klaus Iohannis: O profesie nobilă în apărarea drepturilor și libertăţilor fundamentale ale persoanei

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în mesajul său transmis cu ocazia celebrării Zilei Poliţiei Române, că această zi reprezintă „un prilej de a evoca și omagia trecutul, dar și de a aprecia mai bine rolul acestei profesii nobile în apărarea drepturilor și libertăţilor fundamentale ale persoanei și în protejarea comunităţilor”. ”În prezent, Poliția Română este o componentă importantă a sistemului național de securitate, cu un rol esențial în menținerea unui climat social stabil. Cetățenii români trebuie să se simtă permanent în siguranță, acesta fiind dezideratul căruia îi este subsumată întreaga dumneavoastră activitate, dragi polițiști. Aveți un rol determinant în creșterea gradului de siguranță publică și în întărirea sentimentului de securitate în rândul populației”, a menționat șeful statului. Președintele a semnalat că după doi ani dificili în care am avut de gestionat efectele pandemiei de COVID-19, ne confruntăm acum cu agravarea situației regionale de securitate și cu provocările generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. În contextul provocat de războiul care se desfășoară în vecinătatea noastră, o nouă sarcină esențială pentru polițiști o constituie garantarea siguranței refugiaților care ajung în țara noastră, rămân aici sau se află în tranzit. Șeful statului i-a îndemnat pe poliţiști să nu dea dovadă de indulgenţă faţă de cei care încalcă legea. ”În aceste momente, poate mai mult ca oricând, activitatea dumneavoastră dobândește un impact sporit asupra vieții, sănătății și siguranței românilor. Tăria de caracter, ambiția de a fi mai buni și mai eficienți, ca și devotamentul pentru respectarea legii și a drepturilor cetățenilor, toate acestea trebuie să rămână trăsăturile dumneavoastră definitorii. În același timp, nu trebuie să dați niciun moment dovadă de indulgență față de cei care încalcă legea și îi pun în pericol pe semenii lor. Toleranță zero față de fenomenul infracționalității este fundamentul pe care se poate construi o societate în care cetățenii au garanția că sunt protejați. Exigențele și așteptările cetățenilor față de modul în care își desfășoară activitatea Poliția Română sunt din ce în ce mai mari. Am încredere că vă veți îndeplini îndatoririle cu responsabilitate și că veți asigura servicii de calitate, bazate pe cinste, integritate, onestitate și respect față de cetățenii români”, a subliniat Klaus Iohannis.