Statele aliate Organizației Tratatului Atlanticului de Nord celebrează astăzi, Ziua NATO. Cu acest prilej, în unitățile Ministerului Apărării Naționale au loc ceremonii dedicate, în care sunt ridicate pe catarg drapelul național al României și drapelul Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, aparticipat începând cu ora 09.00, la ceremonia militară care s-a desfășurat la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca. Iată mesajul ministrului Apărării, adresat cu acest prilej!

„Aderarea, în urmă cu 18 ani, la Alianţa Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării. Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual. Fiind o comunitate bazată pe valori precum libertate, democraţie şi stat de drept, NATO a generat transformări profunde în societatea românească. Astfel, 2 aprilie 2004 rămâne în istoria ţării drept momentul în care a fost arborat, pentru prima dată, drapelul românesc la sediul NATO, momentul în care românii au înţeles conceptul de apărare colectivă, înscris în tratatul fondator al Alianţei: Toţi pentru unul, unul pentru toţi! Această expresie este cu atât mai plină de semnificaţii în această perioadă, în care vedem în fiecare zi efectele unui război nemilos care se desfăşoară atât de aproape de graniţele României. Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante şi la nivelul organismului militar. Avem astăzi o armată profesionistă, experimentată, care şi-a exersat capacităţile în misiuni în teatrele de operaţii. Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri şi concepte moderne de conducere a acţiunilor militare, ce se menţin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciţii şi aplicaţii organizate în format aliat”, a spus Vasile Dîncu, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Ceremonie la MApN, în prezența secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană 

La sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc, de la ora 09.00, o ceremonie similară, în prezența secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Ziua NATO în România este marcată, din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform Legii 390/2004. În acest an, este sărbătorită la 5 aprilie. Pentru instituirea acestei zile au fost luate în considerare data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi momentul arborării drapelului României la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (2 aprilie 2004), conform mae.ro. La summitul de la Washington, din aprilie 1999, NATO şi-a reafirmat angajamentul de a invita state din centrul şi estul Europei să adere la organizaţie. Alianţa a prezentat documentul intitulat „Membership Action Plan”, mecanism de pregătire şi evaluare individuală a ţărilor candidate. Eforturile comune ale factorilor decizionali din România de îndeplinire a obiectivelor Planului Naţional de Aderare la NATO şi demersurile diplomaţiei române au contribuit la adoptarea deciziei din noiembrie 2002, de la Praga, a liderilor statelor membre de extindere a organizaţiei. Oficiali ai Alianţei au punctat eforturile României în spectrul asigurării stabilităţii şi securităţii Balcanilor, în misiuni desfăşurate sub egida Alianţei.