Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Ilfov, informează fermierii, persoane juridice care au încheiat asigurări pentru culturile de primăvară 2013, că pot depune cererea de solicitare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare până la data de 31.10.2013.

Totodată, APIA Ilfov informează că în perioada august-septembrie au fost eliberate 28 de adeverințe înregistrare beneficiar pentru fermierii care  primesc prima pe cap de animal specia ovine/caprine. Acestea vor putea fi folosite pentru contractarea de împrumuturi bancare de la băncile cu care APIA a semnat convenții, pentru finanţarea capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, specia ovine/caprine.

De asemenea, Agenția a efectuat, în săptămâna 23 septembrie – 27 septembrie 2013,  plăţi către fermieri după cum urmează:

 suma de 42.206 lei, care reprezintă cuantumul subvenţiei pentru ameliorarea raselor, tranşa VII;

 suma de 57.687,62 lei,  care constituie totalul fondurilor necesare pentru plata tranşei III, subvenţie prime asigurare.

Potrivit Ordinului nr 83/24.02.2009, cu modificările ulterioare, producătorii de lapte care au început activitatea în cursul anului de cotă 2013/2014 şi au vândut direct şi/sau au livrat lapte minimum două luni înainte de depunerea cererii, pot solicita  acordarea de cotă din Rezerva naţională pe bază de cerere- tip, între 1 octombrie – 30 noiembrie 2013, la Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe raza căreia funcţionează exploataţia.

Acordarea de cotă din Rezerva naţională se poate face pentru ambele tipuri de cotă, vânzări directe şi/sau livrări.

Pentru detalii referitoare la condiţiile de acordare de cotă din Rezerva naţională doritorii se pot adresa, până la data de 30 noiembrie, Centrului judeţean APIA Ilfov din strada Cernişoara nr 92 A sector 6 Bucureşti.

În 2013, subvenția europeană va fi de 139 de euro la hectar

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că, anul acesta, SAPS-ul va fi în jur de 139 de euro la hectar. De asemenea, Constantin a adăugat că pachetul de la bugetul de stat (CNDP-ul) va fi negociat în acest zile cu Ministerul Finanțelor. În opinia sa, este important să avem un pachet apropiat de maxim (plata pe suprafață, la CNDP-ul pe suprafață, dar și la plata pe cap de animal, bovine și ovine) pentru că de plata de anul acesta, ține și cea din 2014 și 2015.