Ion Stoica trăieşte agonia ultimelor două luni în fotoliul de primar. Şi pentru că habar nu are cum să-şi croiască o imagine, pentru că în jurul său s-au adunat numai farsori, trepăduşi, informatori şi alte târâtoare, croite după chipul şi asemănarea conducătorului iubit, ce face Stoica? Minte cu neruşinare, la fiecare colţ de stradă, acolo unde vreo mămăiţă, sau vreun nene la vârsta senectuţii, au timp să-l asculte.
Cele 32 milioane € cu care Stoica se laudă, bani veniţi din fonduri europene, cu care se va ridica Buftea la rang de metropolă, cu Stoica în frunte -până la moarte, au o poveste interesantă. Banii sunt de fapt o cofinanţare, la care Consiliul local Buftea are o participaţiune de 1%, alături de Consiliul Judeţean Ilfov, care vine şi el, tot cu 1%. Aşadar, dreapta ştie ce face stanga! Iar banii ăia nu vin de capul lor!
Proiecte pentru ­fonduri europene
Primarul Ion Stoica nu a făcut niciun pas pentru a obţine aceşti bani, dacă excludem prostituţia politică pe care a practicat-o şi promisiunile făcute apropiaţilor, că vor primi lucrări care să le umfle conturile, de îndată ce banii ajung în visteria locală. Însă, întreaga documentaţie pentru accesarea banilor, care se vor regăsi în faimo-sul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană), a fost realizată de specialiştii Consiliului Judeţean Ilfov. Stoica a făcut ceea ce ştie el să facă: a semnat ca primarul, pe fiecare pagină ce i-a fost pusă sub nasul lung (de la atâtea min­ciuni), ca al lui Pinocchio. Nici măcar n-a avut bunul simţ să se intereseze la Consiliul Judeţean Ilfov des-pre starea întocmirii documentaţiei. N-a făcut-o pentru că habar n-avea cu ce se mănâncă şi oricum nu ar fi ştiut ce să întrebe.
Minciuni după minciuni şi iarăşi minciuni…
Strâns cu uşa nerealizărilor şi a a promisiunilor deşarte, astăzi Stoica minte, în continuare şi cu aceeaşi neruşinare. Spune că el a făcut rost de bani, că el este cel care a muncit la toată hârţogăraia, de parcă juriştii primăriei Buftea ar avea timp şi cunoştinţe pentru aşa ceva şi n-ar fi ocupaţi până peste cap de campania electorală care l-a prins pe edilul lor fără ­niciun plan de bătaie. La care se adaugă şi serviciul personal de spălare a imaginii şifonate pe care o are edilul.
Întrebat dacă au venit banii, unde sunt şi mai mult, dacă au venit, care sunt planurile de implementare a fondurilor, pe proiecte, pe căprării şi care sunt specialiştii care se vor ocupa de implementare, Stoica a răspuns că are o armată de specialişti. O altă minciună, mai mare decât cea cu sosirea banilor.
Stoica și primăria Buftea  dorm în același pat
În realitate, Ion Stoica nu are în primăria Buftea niciun om cu studii şi capacităţi necesare implementării unui asemenea proiect. Stoica ştie că nu te poţi juca cu fondurile europene. Însă indiferent dacă banii ar fi sosit, sau sunt doar “pe vine”, Ion Stoica şi Primăria Buftea dorm la unison. Niciun departament nu este capabil să se ocupe de aşa ceva, expertiza angajaţilor primăriei fiind redusă la împărţitul cartoanelor de ouă, a vopsirii de pancarte elogia­toare, la plimbatul unor autobuze goale, la păpatul banului public, unidirecţional.
Unde sunt experţii?
Evident, în fața unui asemenea proiect, primarul Stoica își îndreaptă privirile către Radu Marinescu, acesta către echipa lui de consilieri sperând ca vreunul dintre ei să poată face ceva.
Dar cum şi echipa Marinescu + consilierii PSD este doar o altă apă de ploaie, dibaci ascunsă sub limbajul de lem pesedist, privirile rugătoare se aşează acolo unde a ajuns Buftea cu „măiastra” sa conducere Stoica-Marinescu, adică la pământ.
Primarul şi viceprimarul din Buftea nu ar putea întocmi planurile necesare implementării a 32 milioane € , nici dacă la tâmpla lor ar sta câte un rus cu câte un pistol în fiecare mână.
O echipă de incapabili, pusă pe căpătuială proprie şi jaf la drumul mare, care visează cum să pună mâna pe o grămadă de bani, fără să ştie ce să facă cu ei. Proba-bil Marinescu s-a gândit deja la vicepreşedintele său cu gura mare şi aspect de propagandist stahanovist, care ar putea prelua niscai bănuţi din fondurile europene şi le-ar transforma în acoperişuri şi alte tipuri de mobilier care se rupe când pui mai mult de două cărţi de şcoală pe o bancă.
De asemenea, încă un supermarket ar fi util, mai ales că celălalt vicepreşedinte are mare expertiză în vânzarea de lămpi, becuri, filamente, şuşanele şi momele.
Stoica ar completa afacerea cu „maşina de vot”, care cu privirea comună şi tâmpă, lipsită de orice alt argument decât „e pentru binele oraşului”, ar ţine mâna sus chiar dacă ideea primarului ar fi de inundare a străzilor din Buftea cu scopul de a crea o Mică Veneţie ilfoveană.
Aşadar, nu daţi banii pe prostii, daţi „bomboane” la copii! Echipa Stoica-Marinescu n-are fondurile europene pe care le promite şi nici nu ar şti ce să facă cu ele.
Sau poate că deja s au drămuit bănuţii? Se vinde pielea ursului din pădure, se aruncă promisiuni electorale, se antamează lucrări pentru care nu au venit banii.
Cronicarul Grigore după Ureche