Manifestații de susținere a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au fost anunțate pe Facebook, pentru astăzi, în Capitală și în alte orașe din țară, sub sloganul ”Susținem DNA, vrem depolitizarea instituțiilor”.

În București, manifestanții se vor aduna în fața Guvernului, apoi vor porni în marș spre Parlament. Oamenii sunt așteptați în stradă și în Brașov sau Cluj, transmite News.ro.

Sibienii, de asemenea, se mobilizează, tot pentru asăzi, pentru participarea la două adunări publice. Prima întrunire, intitulată ”Ora de Lectura 4”, are loc în Piața Mare, între orele 13.00 și 14.15. Iar cea de-a doua – intitulată ”Legalitatea fără moralitate” – începe în aceeiași locație, la 18.00, scrie Ora de Sibiu.

Manifestația din Capitală ar urma să înceapă în jurul orei 18.00, în Piața Victoriei, fiind programat ca, după aproximativ o oră, manifestanții să plece în marș spre Palatul Parlamentului.

”Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat că ministrul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a facut-o?

Care sunt acuzele constatate de DNA:

Disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
– Favorizare a făptuitorului,
– Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
– Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.P.)
– Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.P.)
– Fals intelectual”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Oamenii au anunțat că vor ieși în stradă pentru a susține Direcția Națională Anticorupție și în fața Prefecturii din Brașov, dar și în Piața Unirii din Cluj.

Amintim că, la începutul săptămânii, Curtea Constituțională a admis că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.