Patriarhul Justinian Marina și apărătorii Ortodoxiei în perioada prigoanei creștine declanșate de comuniști au fost omagiați recent, în Parohia Otopeni. Preoții din orașul Otopeni și din localitățile învecinate, coordonați de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, le-au adus salvatorilor ortodoxiei românești un pios omagiu, în prezența zecilor de credincioși care căutau căldura și lumina Domnului, în așezământul sfânt.    

Vezi şi varianta PDF a articolului publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 342!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/16-2.pdf

Credincioșii care au ales să se reculeagă în sânul bisericii parohiei din Otopeni în seara zilei de 20 februarie, au primit nu doar binecuvântare divină, ci și cugetări prețioase despre cei ce au salvat credința, demnitatea și unitatea poporului român, asistând la o adevărată ceremonie de omagiere a Patriarhului Justinian Marina și tuturor ce au salvat Biserica în vremea asupririi comuniste. Concret, la data respectivă, parohia cu hramurile Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a găzduit întrunirea Cercului Pastoral din Centrul Otopeni.

Omagiu adus Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei

Programul a debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoţi, sub conducerea părintelui Protopop Cristian Burcea și a părintelui Radu Mihai Bujor, parohul bisericii gazde. Au fost abordate o serie de teme de o importanță aparte cu privire la trecutul dureros, dar glorios, al celor ce au luptat pentru credința și valorile acestui neam. Astfel, a fost îmbrățișată hotărârea Sfântului Sinod care a consacrat acest an „iconarilor şi pictorilor bisericeşti” precum şi „Părintelui Justinian Patriarhul şi apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română”. La eveniment au participat toți preoții de la parohiile din Otopeni. Acestora li s-au alăturat și preoții de la bisericile din Tunari, Dimieni, Balotești, Dumbrăveni, Preoțești și Petrești.

Salvarea neamului este datoria cea mai sfântă

Viața celor ce au salvat Biserica și poporul român, prin puterea credinței, au fost prezentate de părintele Radu Mihai Bujor, de la Parohia Otopeni. Prin intermediul referatului său, intitulat „Apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, părintele Bujor a demonstrat că salvarea neamului este datoria cea mai sfântă, pe care Părintele Patriarh Justinian Marina și mulți alții au înțeles-o negreșit.

Au fost cinstite și sfintele icoane

La rândul său, părintele Ion Iliuță, de la Parohia Odăi din  Otopeni, le-a explicat credincioșilor faptul că icoanele sunt făcute pentru întărirea credinței, aducând mângâiere, nădejde și putere. Prin abordarea temei “Sfintele icoane în cultul ortodox”, părintele  Ion Iliuță a reușit să ducă rugătorii cu gândul că icoanele ridică omul din lumea concretă. După o scurtă incursiune în istoria Bisericii și a poporului român în timpul prigoanei declanșate de comuniști împotriva creștinilor, părintele Protopop Cristian Burcea le-a adresat tu­turor, un cuvânt de în­vă­țătură. O cuvântare frumoasă, înălțătoare prin care i-a îndemnat la întărirea în credință. Ca de fiecare dată, mesajul părintelui a ajuns  aproape de inimile credincioșilor. În semn de prețuire, el a mulțumit atât preoților care au participat la eveniment cât și credincioșilor care au venit în număr foarte mare.

În mod special, părintele Protopop a scos în evidență bucuria din care se împărtășesc atât pre­oții cât și credincioșii care asistă la un astfel de eveniment: ”Deși Tai­na Sfântului Maslu se să­vârșește săptămânal în biserica parohiei Otopeni, iar harul împărtășit prin această Sfântă Taină este același de fiecare dată, totuși bucuria se amplifică atunci când numărul preoților slujitori în sobor și a credincioșilor este mai mare. Puterea rugăciunii sporește atunci când preoții și credincioșii se roagă într-un cuget în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus părintele Protopop Cristian Burcea, în cuvântarea sa de suflet.