Otopeni

Ediția a treia a expoziției “Iconari în Otopeni”, organizată de Primăria orașului și Centrul Cultural Ion Manu, a fost vernisată sâmbătă, la ceas de seară de curatorul expoziției, Mădălina Mirea, directorul interimar al Palatelor Brâncovenești, în prezența majorității artiștilor expozanți.

Text și foto: Cristina Bunea

Trudă pentru tâmplă

Tema aleasă pentru acest an, Iconostasul în Biserica Ortodoxă Românească, a adunat artiști din întreaga țară care, în perioada 20-23 octombrie, au muncit zi și noapte, cu o dăruire străină multora, pentru a realiza elemente care vor constitui viitorul iconostas al unei biserici neconstruite încă în Otopenii de Jos, dar al cărei hram este stabilit de ziua Sfântului Calinic de la Cernica. Pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia, precizăm că iconostasul este elementul arhitectonic și ornamental de zid sau de lemn care desparte, în bisericile ortodoxe, naosul de absida altarului. Este împărțit în mai multe registre iconografice (consacrate vieții lui Iisus Hristos, Maicii Domnului, apostolilor și anumitor sfinți), separate prin frize decorative, sculptate în relief sau modelate în stuc. I se mai spune catapeteasmă sau tâmplă. 

Talente pentru bisericile românești

Remus Dragomir, Buftea; Roxana Maria Băcanu, Brașov; Camelia Munteanu, București; Maria Mirea, București, Costel Olărean, Iași; Laurențiu Ion Bozga, Râmnicu Vâlcea; Carmen Paiu, București; Angela Hânc, Arad; Ciprian Toma, Cluj-Napoca; Dan Mihail Rău, Iași; Constantin Mandici, Suceava au prezentat icoane, sculpturi și broderie liturgică de un mare rafinament artistic și religios.

“Avem harta țării aici, de fapt. Fiecare a venit cu propria experiență și formație. Totul s-a legat extrem de frumos, unitar în toate lucrările, respectând propria personalitate, cromatica și detaliile. Lucrul împreună a fost esențial în acest context. Ceasuri, ceasuri întregi, s-a lucrat în acest cadru generos al Centrului Cultural din Otopeni. Este foarte important să se știe că avem multe talente în România, avem arhitecți, sculptori și iconari și cred că preoții sunt cei care trebuie să asigure niște demersuri coerente în fiecare biserică nouă care se construiește”, a spus Mădălina Mirea, curatorul expoziției care vă așteaptă pentru a vă bucura ochii și sufletul, până pe 20 decembrie. E o modalitate de a participa la nașterea unei biserici și de a regăsi, ulterior, la Sfânta Liturghie, icoane văzute la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni.