La fel ca în anii trecuți, și de această dată Bursa generală a locurilor de muncă de la nivelul județului a fost organizată impecabil, chiar dacă Ilfovul are cea mai mică rată a șomajului, la nivel național. Cu toate acestea, și persoanele aflate în căutarea unui job trebuie să poată beneficia de intermedierea dialogului cu reprezentanții agenților economici care caută, la rândul lor, forță de muncă, crescându-le astfel șansele de a putea fi angajate.

Articol apărut în nr. 346 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

bursa

Așadar, vineri, 7 aprilie 2017, începând cu ora 9.00, în incinta Colegiului Economic Viilor, din Bucureşti, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov a invitat pentru participare 150 de angajatori. Dintre aceştia s-au prezentat 30, însă oferta lor a fost una bogată – 445 de locuri de muncă (majoritatea pentru studii medii – muncitori calificați; dar și pentru muncitori necalificați sau persoane cu studii superioare). Și tot în jur de 400 a fost și numărul persoanelor participante, interesate să-și găsesească un loc de muncă. Peste 130 dintre acestea au fost selectate în vederea încadrării. Profesiile, meseriile sau ocupațiile în care agenții economici din Ilfov au oferit locuri de muncă au fost de: barman, mecanici utilaje, ambalator manual, vânzător, agent de securitate, femeie de serviciu, gestionar depozit, zidar, ofițer bancar, mecanic auto, tâmplar, specialist achiziții, manager, gestionar depozit, casier, lucrător comercial, electrician, șofer, manipulant mărfuri, paznic, florar decorator, etc.

Pentru cei interesați de schimbarea pregătirii profesionale, în cadrul Bursei, AJOFM Ilfov a organizat un punct de informare şi consiliere, precum şi un punct de informare cu privire la posibilităţile de reconversie profesională.

Participanţii au fost, astfel, ajutați să identifice mai uşor locul de muncă potrivit pregătirii lor profesionale sau cursul de calificare/recalificare/specializare/perfecţionare dorit.

Celor care vor să muncească în străinătate, reprezentanții compartimentului EURES le-au prezentat ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European.

Liceeni ilfoveni au învățat să-și redacteze CV-urile sau scrisorile de intenție

Ca o particularitate a Bursei ilfovene (pentru că nici un alt județ din România nu organizează astfel de ateliere), și de acestă dată a fost amenajat atelierul dedicat special învățării tehnicilor de căutare a unui loc de muncă (conceperea unui CV european, a unei scrisori de intenție, prezentarea la un interviu). La acesta au participat 50 de elevi din ani terminali, de la Măgurele (Liceul ”Horia Hulubei”), Ciorogârla (Liceul ”Pamfil Șeicaru”) sau din Roșu, Chiajna, de la Liceul ”Doamna Chiajna”.

În țară

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a anunțat oferirea, la nivel național, în cadrul Bursei generale, a 38.515 de locuri de muncă, de către 2.824 de agenţi economici – dintre care 23 de angajatori de inserţie. În toată țara, la acțiune s-au prezentat 33.380 persoane, dintre care 483 persoane din categoria celor marginalizate social. 14.364 de persoane au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 95 marginalizate social, iar 1.081 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la eveniment, au fost angajate pe loc.

Principalele ramuri de activitate în care au fost angajate pe loc cele 1.081 de persoane au fost: hoteluri şi alte facilităţi de cazare, construcţii de clădiri, agricultură, vânătoare şi servicii anexe. Pentru studii, 61 de persoane au fost, de asemenea, încadrate pe loc, cele mai multe pentru joburi de inginer, economist, şef recepţie hotel, asistent manager.

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București va organiza Bursa generală a locurilor de muncă pe 21 aprilie 2017, la Palatul Național al Copiilor.

Unde te poți adresa dacă ai rămas fără serviciu?

Te poți adresa AJOFM Ilfov (care funcționează în teritoriu cu 6 puncte de lucru – la Buftea, Clinceni, Măgurele, Pantelimon, Săftica și Voluntari și are sediul central în București, str. Ruginoasa 4, sector 4) atunci când ți-a încetat contractul de muncă din motive neimputabile ție; când ai vârsta minimă de 16 ani și cauți un loc de muncă; atunci când nu ai găsit un loc de  muncă, după absolvirea unei instituții de învățământ; când ocupi un loc de muncă, dar dorești schimbarea acestuia; când ai statut de refugiat sau altă formă de protecție internațională, potrivit legii sau când nu ai putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenție.

Elevii ilfoveni învață cum să pregătească un interviu de angajare
Elevii ilfoveni învață cum să pregătească un interviu de angajare
Conducerea AJOFM Ilfov: director executiv, Florența Georgiana Țigănașu și director executiv adjunct, Iulian Gavrilescu
Conducerea AJOFM Ilfov: director executiv, Florența Georgiana Țigănașu și director executiv adjunct, Iulian Gavrilescu

bursa 3

bursa 4