sursa foto - (c) Georgeta Pop

Un grup de cercetători de la două universități din Timișoara a obținut Medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva 2017, pentru inovația ”Procedeu pentru obținerea unui unguent antibacterian pe bază de extract de măghiran și scoarță de mesteacăn”.

Conducătorul proiectului, cercetătorul Georgeta Pop, a explicat pentru AGERPRES avantajele produsului fito-farmaceutic, care are o acțiune antibacteriană crescută împotriva infecțiilor cutanate cauzate de Staphylococcus aureus, datorată extractului de măghiran (Origanum majorana L).

De asemenea, produsul are și efect antiinflamator, datorată betulinei prezente în extractul de scoarță de mesteacăn (Betula pendula Roth), la care se adaugă avantaje precum siguranța crescută în utilizarea produsului sau faptul că prezintă un timp de acțiune prelungit, datorită formulării sale ca unguent, precum și în faptul că se adresează unei palete largi de pacienți, de la copii la adulți.

”Compușii naturali bioactivi sunt studiați intens pentru evaluarea efectelor lor asupra sănătății. Utilizarea rațională a compușilor pe bază de plante fără efecte secundare nocive la doze terapeutice, pe piața UE, a fost reglementată de către Parlamentul European prin Legea 1107/2009. Compușii derivați din plante se dovedesc a fi o sursă inestimabilă de molecule biologic active pentru o gamă largă de patologii, reprezentând alternative atractive și în cazul tratării infecțiilor cutante”, a declarat Georgeta Pop.

Potrivit cercetătorului, invenția se referă la un procedeu pentru obținerea unui unguent antibacterian pe bază de extract de măghiran (Origanum majorana L.) și de scoarță de mesteacăn (Betula pendula Roth), care este un produs fitofarmaceutic cu aplicare topică, prezentând activitate antibacteriană superioară, comparativă antibioticelor cu spectru larg (cloramfenicol) utilizate în infecțiile cutanate cauzate de Staphylococcus aureus.

”În prezent, pe piața farmacoterapicelor din România nu există preparate industriale sub formă de unguente care să conțină extract de măghiran, respectiv de scoarță de mesteacăn. Extractul de Origanum vulgare intră în compoziția preparatelor magistrale sub formă de unguente utilizate ca și decongestionante nazale la copii”, a punctat Georgeta Pop, care a menționat că membrii echipei sunt cercetători în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) și din Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Victor Babeș” din Timișoara.

Ideea inovativă a venit pe parcursul studiilor efectuate asupra activității antimicrobiene a uleiurilor esențiale din plante medicinale, care fac parte din cercetarea interdisciplinară desfășurată în cele două universități timișorene, respectiv Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimantare (USAMVB) și UMF.

”Prin aceste categorii de studii urmărim să aducem plus valoare cercetării științifice din domeniul fitoterapiei. Literatura de specialitate relevă acțiunea antimicrobiană a acestor uleiuri esențiale. De aceea, punctul de pornire a fost analiza efectelor uleiurilor asupra unor tulpini bacteriene cu scopul de a obține un preparat farmaceutic”, a adăugat cercetătorul timișorean.

Potrivit Georgetei Pop, juriul a apreciat aplicabilitatea produsului fitofarmaceutic în domeniul medical. De asemenea, produsul s-a remarcat prin originalitate, consistența științifică a cercetării, precum și posibilitatea utilizării imediate, care vine să răspundă unor probleme medicale.

Cercetătorii USAMVB au elaborat procedeul de obținere a extractelor vegetale, de prelucrare a materialului vegetal și au testat produsele prin colaborarea directă cu echipa Facultății de Farmacie a UMF Timișoara.

Munca de cercetare a recent medaliatei echipe nu se va opri aici, ei urmând să caute leacuri naturale împotriva cancerului.

”Cercetarea colectivului cuprinde analiza acțiunii terapeutice a extractelor vegetale provenite din specii de plante medicinale cultivate și din flora spontană mai puțin studiată. Echipa de cercetători este preocupată de găsirea unor compuși naturali cu efecte antitumorale”, a menționat Georgeta Pop.

Procedeul inovativ de producere a unguentului a fost elaborat de cercetătorii Georgeta Pop, Ersilia Călina Alexa, Ilinca Merima Imbrea, Radu Palicica, Cristina Adriana Dehelean, Corina Danciu, Florina Maria Andrica.

Cea de-a XLV-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva a avut loc în perioada 29 martie – 2 aprilie 2017.