Un câmp, la marginea comunei. Aici, mormane de gunoaie străjuiesc așezarea, ca un zid de cetate. La 10-15 metri în spatele acestui „zid” locuiesc oameni. Ei trebuie ocrotiți de primejdia din „fața casei”.
Articol apărut în nr. 347 al Jurnalului de Ilfov, ediția print. Citește varianta PDF
Primăria comunei intervine, însă de urgență. Se declanșează o operațiune amplă, al cărui scop este o curățenie generală, care are în vedere atât asanarea focarelor de infecție, generate de cei care aruncă gunoaiele le întâmplare, dar și „toaletarea” spațiilor verzi, a arborilor, a șanțurilor etc. O acțiune în urma căreia, de Paști, comuna Ștefăneștii de Jos a întâmpinat marea sărbătoare în „straie” noi și curate.
Săptămâna curățeniei
A fost în Săptămâna Mare, în care fiecare colțișor al comunei a fost luat la „puricat”, pentru a oferi locuitorilor săi un loc curat, în care să se simtă bine, cu ocazia marii sărbători a Învierii Domnului.
Noi am ajuns în Ștefănești undeva, pe la mijocul acestei „săptămâni a curățeniei”, cum am numit-o. Pe șoseaua Ștefănești, o armată de oameni trebăluia de zor la toaletarea șanțurilor. Iarba era tăiată „la milimetru”, iar gunoaiele și „bălăriile” erau „eradicate” din rădăcini, sub ochii vigilenți ai viceprimarului Mircea Gheorghiță.
„Ne-am propus să ducem o luptă acerbă împotriva celor care nu respectă normele de civilizație.În ultima perioadă am inițiat o campanie prin care vrem să stăvilim acest fenomen, al lipsei de bun simț, să îi sancționăm pe cei care aruncă gunoaie în locuri nepermise, pe cei care creează disconfort concetățenilor lor. Vom extinde rețeaua de camere de supraveghere și vom pune accent pe locurile în care sunt aruncate, în mod ilegal, gunoaie, deșeuri etc.”, ne-a spus viceprimarul.
La „talibani”
Există un loc, la marginea Ștefăneștilor, pe care l-am putea numi „Regatul Gunoaielor”. Cei din Ștefănești îi mai spun „la Talibani”. Zona respectivă se întinde pe câteva hectare, în apropierea zonei industriale a comunei unde se află o serie de depozite a unor importanți retaileri. Ei bine, acest câmp a fost transformat, de o bună bucată de vreme, într-un „depozit” de gunoi neoficial și, bineînțeles, ilegal. Administrația locală face eforturi deosebite pentru a desființa această „groapă de gunoi” ad-hoc, în care sunt aruncate tone de deșeuri. Autoritățile curăță periodic această zonă, dar totul este o „muncă de Sisif”, pentru că mizeria reapare inevitabil. Cei care locuiesc în zonă povestesc despre camioane sau chiar căruțe care vin și aruncă gunoiul pe acest teren.
Bineînțeles, săptămâna curățeniei a vizat în mod special această locație. Din spusele unuia dintre consilierii locali, Norel Vasile, prezent la fața locului pentru a supraveghea lucrările de salubrizare, în trei zile a fost ridicată o cantitate de circa 40 de metri cubi de gunoi, de aici.
O primă soluție care a fost găsită este amplasarea a trei containere de gunoi, de mare capacitate, în zona respectivă, care vor fi ridicate săptămânal de firma de salubritate. De asemenea, Consiliul local se gândește și la o amplă campanie de informare și educare a cetățenilor și totodată de sancționare drastică a celor care încalcă normele legale cu privire la depozitarea deșeurilor menajere.
Primarul Robert Ștefan: „Curățenia, o prioritate!”
Problema curățeniei este o prioritate pentru edilii din Ștefănești, după cum ne-a mărturisit primarul Robert Ștefan. „Vrem să acționăm foarte ferm, în această direcție. Vom purta o campanie foarte serioasă pentru a-i face pe cetățenii comunei noastre să înțeleagă că este absolut necesar să păstrăm curățenia în comuna noastră. Am găsit, atunci când am preluat funcția de primar, o comună îngropată în gunoaie. Am ecologizat aceste terenuri, le-am redat agriculturii și am stopat o bună parte din proastele obiceiuri, când se aruncau gunoaie, în miezul nopții, te miri unde. Noi avem acum circa 19 camere de supraveghere pe raza localității, dar numărul lor este insuficient. De aceea, vrem să suplimentăm acest număr de camere și să le amplasăm în locurile unde se aruncă gunoaie, pentru a-i depista pe cei care fac acest lucru. Vorbim de cel puțin 10 camere performante. De asemenea, vom mai suplimenta cu două posturi personalul de la Poliția Locală, pentru a asigura o patrulare mai eficientă în aceste zone. Mai mult, în această perioadă, i-am implicat pentru activitățile de curățenie și pe cei care primesc ajutor social, care au înțeles că pentru banii pe care îi primesc trebuie să desfășoare și ei o activitate pe măsură”, ne‑a spus primarul Robert Ștefan.