Întâlnite la aproximativ 5% dintre femei, chisturile ovariene sunt o veste îngrijorătoare pentru orice femeie. De cele mai multe ori, diagnosticul este urmat de întrebări precum: îmi va afecta chistul ovarian fertilitatea? Dacă da, cum? 

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 349.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/23.pdf

Ei bine, trebuie să știi că, în majoritatea cazurilor, prezenţa chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deși un efect major al acestora este faptul că pot perturba ovulaţia și provoca fertilitate scăzută, este important de reținut că apariţia lor nu reprezintă o cauză exclusivă a infertilităţii. În general, aceasta depinde de tipul de chisturi pe care îl ai, de dimensiunea și de numărul lor. În schimb, în momentul în care suferi de sindromul ovarelor polichistice (SOP), atunci pot apărea probleme în obţinerea unei sarcini, deoarece acesta afectează ovulaţia. 

Cum apar aceste formaţiuni

“În majoritatea situaţiilor, chisturile care se dezvoltă la nivelul ovarelor sunt chisturi funcţionale, asimptomatice. Acestea nu prezintă pericol și vor dispărea în câteva luni. Ele apar în timpul unui ciclu menstrual normal și nu afectează fertilitatea. Chisturile ovariene pot apărea și în cazul în care ovarele funcţionează normal, la femeile sănătoase. Un alt tip de chist este chistul dermoid, care conţine o varietate de ţesuturi ca păr, ţesut epitelial, sebum, însă acesta apare destul de rar. Este important să știi faptul că, atât timp cât aceste chisturi patologice nu capătă dimensiuni mari, nu prezintă risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesită o minimă intervenţie chirurgicală, însă nu conduc la infertilitate” explică dr. Irina Oproiu (foto), medic ginecolog în cadrul Gynera Fertility Center. Există, însă, două afecţiuni ale ovarelor care duc la apariţia unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilităţii: sindromul ovarelor polichistice și endometrioza. Aceste două tipuri de chist ovarian scad semnificativ șansele unei femei de a concepe un copil.

Cât sunt de periculoase pentru conceperea unui copil

„Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca manifestare ciclcuri menstruale neregulate și anovulatorii și constă în evidenţierea ecografică a peste 12 microchiste pe fiecare dintre cele două ovare. Această condiţie medicală poate duce la mărirea ovarelor iar dacă este lăsată netratată, duce la infertilitate“, atenţionează dr. Irina Oproiu.  De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că există un dezechilibru hormonal care nu permite ca ovocitul să ajungă la maturitate. Foliculii cresc, dar insuficient și ovulaţia nu are loc. În schimb, unii rămân depozitaţi sub forma chisturilor, iar progesteronul nu mai este produs. În absenţa acestui hormon, ciclul menstrual este dereglat, deci conceperea unui copil devine imposibilă. Mai mult, ai putea avea o rată mai mare de avort sau naștere prematură a fătului. Localizate la nivelul ovarului, chistele endometriozice pot împiedica ovulaţia.

De reţinut!

Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat în viaţă un chist ovarian. Nu toate femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice sau endometrioză vor avea probleme în a rămâne însărcinate, deoarece starea de fertilitate depinde foarte mult și de severitatea afecţiunii. În condiţiile în care lista simptomelor posibile este foarte largă, trebuie ţinut cont că fiecare caz în parte poate avea particularităţile lui.

Dr. Irina Oproiu

Sfatul medicului

  • În cazul în care simţi dureri abdominale sau ai dereglări menstruale, mergi la un consult ginecologic pentru o evaluare amănunţită a funcţionalităţii ovarelor și a nivelului de hormoni sexuali.
  • La nevoie, efectuează și analizele de sânge pentru depistarea eventualelor infecţii care influenţează fertilitatea. 
  • Adoptă un stil de viaţă sănătos, care să sprijine tratamentul medicamentos.