Se află în imediata vecinătate a Capitalei, la limita sudică a Bucureștiului, dar, comuna Jilava este cunoscută mai degrabă, pentru penitenciarul din localitate decât pentru dezvoltarea ei sau pentru alte merite. Nici acum localitatea nu are, spre exemplu, canalizare, iar alimentarea cu apă este deficitară în mai toate zonele, și nu are o policlinică de stat modernă sau o infrastructură stradală civilizată.
Articol apărut în nr. 354 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Însă, din vara anului trecut, conducerea Primăriei a fost preluată de viceprimarul de la acel moment, Mariana Dumitrescu, cu atribuții, de atunci, de primar interimar. Iar dacă multă lume poate nu i-a oferit credit, realizările domniei sale și ale echipei pe care o conduce sunt acum, după 10 luni de mandat, sunt vizibile. În numărul trecut al Jurnalului de Ilfov vă povesteam că i-am însoțit în teren, într-o vineri după amiază, pe cei de la Apă-Canal Ilfov, pe consilierii locali și pe edilul comunei, pentru verificări incipiente la sistemul de canalizare. Toate acestea, în vederea începerii racordării individuale la sistem a populației, după preluarea canalizării de către operatorul ilfovean. Adică, pentru rezolvarea, în sfârșit, a celei mai stringente probleme – canalizarea. Iar planurile de mai bine pentru localitate nu se opresc aici. Spre exemplu, zilele trecute a început, în comună, extinderea rețelelor de utilități, pentru ca toată lumea să aibă gaze și apă potabilă, apoi se va realiza iluminatul stradal, se vor schimba toate panourile informative cu denumirile străzilor și plăcuțele poștale, iar, la final, străzile vor fi astaltate, vor avea trotuare, podiști de trecere și șanțuri pentru scurgerea apei pluviale.
Calculatoare pentru şcoli
Pentru că ne apropiem de sfârșitul acestui an școlar și, evident, de începerea unuia nou, ambele școli gimnaziale din localitate au fost dotate, din fondurile primăriei, cu calculatoare noi, câte 25 de bucăți pentru fiecare unitate, iar din septembrie elevii vor putea să înceapă cursurile de informatică. Tot din septembrie, ca o premieră, a fost conceput programul ”Primul ghiozdan”, în care elevii din clasele pregătitoare și cei din clasele I-IV vor primi gratuit un ghiozdan echipat complet cu tot ceea ce este necesar pentru școală – caiete, penar, creioane, bloc de desen, culori etc.
Și pentru că suntem la partea de școală, amintim de sala de sport, nouă, de la Școala gimnazială 1, care va funcționa din anul școlar 2017-2018. Aici, lucrările au fost începute de mult timp, dar au fost abandonate o vreme și reluate abia în toamna anului trecut, iar acum se apropie cu pași repezi de finalizare.
Pe 25 mai, de Înălțare, policlinica cea noua din localitate, o construcție modernă și spațioasă, a fost recepționată, acum mai fiind nevoie doar de o serie de avize pentru ca medicii să-și preia cabinetele, iar cei care au nevoie de servicii medicale să poată beneficia de acestea, în condiții decente.
Centru comercial de tip hipermarket
Poate surprinzător pentru locuitorii din alte zone ale județului, dar o normalitate, până acum, pentru jilăveni – comuna nu a fost tentantă pentru niciun investitor pentru deschiderea în zonă a unui centru comercial de tip hipermarket. Ei bine, în această perioadă, Primăria poartă discuții intense cu un retailer important, pentru construirea până la sfârșitul anului în curs a unui hipermarket, pe un teren de 5.000 de mp, în localitate, pus la dispoziția acestuia de către Primăria Jilava, în schimbul asigurării de locuri de muncă pentru cei din comună.
O bază sportivă performantă
Pentru că se află foarte aproape de Capitală, jilăvenii aleg să-și trimită copiii la cluburile sportive din București, nemulțumiți de infrastructura sportivă proprie. Așa că, în planurile viitoare ale administrației locale sunt conturate proiecte care au în vedere și acest aspect. Spre exemplu, terenurile de fotbal și tenis ale bazei sportive din Jilava, din Șos. Giurgiului, vor fi reamenajate la standarde actuale, iar pentru partea de agrement în Jilava, autoritatea locală se gândește la realizarea unui parc tematic de aventură de tipul celui din Comana, județul Giurgiu sau transformarea și amenajarea pentru plimbări cu bărcuțele a vechiului canal de irigații din localitate.
Centru cultural modern
Alte două proiecte ce se doresc a fi realizate de actuala conducere administrativă a localității este construirea unui centru cultural modern, în Jilava, dar și a unui adăpost pentru cei nevoiași sau pentru femeile abuzate.
La final, dar nu în cele din urmă, amintim de începerea efectivă a activității proaspăt înființatei comisii de fond funciar, de la nivelul primăriei, adică începerea rezolvării, cu adevărat, a problemelor jilăvenilor legate de terenuri.
Voluntariat pentru apărare împotriva incendiilor
Un alt demers al primăriei, ce trebuie salutat, de asemenea, este afilierea comunei Jilava la Crucea Roșie și începerea, potrivit legii, a discuțiilor pentru înființarea unui serviciu voluntar pentru situații de urgență, în localitate, cu dotarea necesară asigurată de la bugetul local, sau aducerea unei subunități de pompieri în localitate. Asftel, ar fi vorba de o operativitate crescută în cazul intervențiilor la incendii produse în jurul axei București – Giurgiu.