Sânzienele, zeițele Soarelui, vestesc o mare sărbătoare creștină, Nașterea cea minunată a Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a îndemnat lumea la pocăință și a pregătit-o pentru venirea lui Hristos și pentru viața veșnică ce ne-a fost dată.

 

Lăcașele de cult vor străluci, din nou, în lumina divină,astăzi, 24 iunie, când vor cinsti, în chip deosebit, praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul lui Hristos. Aproape din zorii zilei, credincioși de pretutindeni s-au nit cu preoții în rugăciune și şi-au deschis inimile spre a-l cinsti așa cum se cuvine pe cel “mai mare între cei născuți dintre femei”. Cu smerenie și aleasă bucurie, cu mic cu mare, creștinii înalță rugăciuni la Ceruri. Pentru toate darurile primite de-a lungul vremii, aceștia aduc mulțumire și recunoștință Sfântului Ioan Botezătorul, omul care L-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în apa Iordanului, L-a descoperit omenirii ca fiind Fiul lui Dumnezeu, a propovăduit cuvântul Său și a îndemnat popoarele la pocăință. Și totuși, pentru a-nțelege mai bine importanța sărbătorii pentru noi, cei cu inimile creștine, vă invit într-o remarcabilă călătorie prin frumusețea sacră a Sânzienelor.  

Minunea din familia blestemată…

Marea sărbătoare de astăzi are un temei biblic, evenimentul fiind consemnat de Luca în Evanghelia lui. Din scrierile bisericești aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Ziua sa de naștere este atestată documentar încă din secolele IV-V. Ioan a fost fiul preotului Zaharia și al Elisabetei care, deși erau oameni drepți, credincioși, nu au putut până la bătrânețe să aibă copii. O familie care era considerată blestemată de Dumnezeu fiindcă nu rodea. Ioan a venit pe lume în Cetatea Orini, nașterea lui fiind vestită părintelui său de către îngerul Gavriil. La aflarea veștii, tatăl său, Zaharia, care a nu a dat crezare acestui lucru, a rămas mut până când i-a pus numele fiului său.

… a adus omenirii cel mai mare Profet

Despre Sfântul Ioan Botezătorul se știe că s-a retras în pustiu și a trăit în nevoie până când a început să predice. Însuși Iisus Hristos l-a considerat ca fiind cel mai mare dintre profeți. Datorită cinstitei lui credințe și dragostei de Dumnezeu, el este recunoscut și astăzi drept “cel mai mare între cei născuți din femei”. La vremea ceea, când cuvântul său îndemna la pocăință, Ioan era recunoscut ca fiind și “cel mai mic în Împărăția Cerurilor”. Această afirmație face referire la faptul că era, atunci, mai mic decât un înger. 

A murit decapitat   

După cum se știe, Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeți, denumit pentru dreapta-i credință și Înaintemergătorul lui Hristos, a murit decapitat. Tragedia s-a petrecut pe vremea când era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus și l-a mustrat pe Irod pentru traiul nelegiuit cu soția fratelui său.

Știi ce simbolizează veșmintele și hrana Sfântului Ioan Botezătorul?  

Scrierile bisericești ­ni-l prezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și hrănindu-se în pustie numai cu lăcuste și miere sălbatică. Ce simbolizează acestea?

  • haina din păr de cămilă  – arată curăția și necurăția totodată, semnalând chemarea evreilor și a păgânilor la credința în Hristos.
  • cureaua – semnifică omo­rârea patimilor.
  • hrana – la vremea aceea, albinele și lăcustele erau considerate cele mai curate vietăți, semn că Sfântul Ioan Botezătorul se hrănea numai cu cele plăcute Domnului.

Credința neclintită în Dumnezeu și traiul în smerenie i-a îndemnat pe oameni să-l considere pe Sfântul Ioan Botezătorul ca fiind al doilea mare om, după Maica Domnului, născuți din femeie.