În ultima zi a lunii iunie, în sala de festivități a Școlii gimnaziale nr. 1 din localitate, Elefterie Ilie Petre, primarul ales de jilăveni la scrutinul din 11 iunie 2017, a depus jurământul de credință. Momentul festiv a avut loc în fața deputatului Mihai Culeafă, a prefectului județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea, președintelui Consiliului Județean Ilfov (CJI), Marian Petrache, viceprimarului localității, Mariana Dumitrescu, a consilierilor locali din Jilava și în fața multora dintre cei care l-au votat pe Elefterie Petre.

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 358.

elefterie ilie petre

Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului național al României, după care, vizibil emoționat, primarul ales a rostit, cu mâna pe Biblie, jurământul de credință. Imediat după aceea, primarul în funcție a fost invitat să ofere publicului o scurtă declarație, însă a ales să vorbească foarte puțin, mulțumind celor care au avut încredere să‑l susțină și să-l aleagă primar și promițând, la fel ca în campania electorală, mai multe fapte decât vorbe!

Intonarea Imnului de Stat
Intonarea Imnului de Stat

O localitate încărcată de istorie

La microfon a fost invitat prefectul Cristian Ghincea, care a dorit să‑l felicite pe edil, în primul rând, pentru curajul de care a dat dovadă prin depunerea jurământului – adică prin asumarea răspunderii unei funcții deloc ușoară, pentru că, Jilava este o localitate cu multe probleme care trebuie rezolvate. ”Localitatea dumneavoastră este o localitate încărcată de istorie. Eu sunt licențiat în istorie și, vă spun sincer, când am venit prima dată aici, la hramul unei biserici din 1817, am fost foarte emoționat. Aveți aici, față de alte localități, niște simboluri importante, pe care trebuie să le păstrați! Aveți un trecut și, după cum văd aici în sală (n.r. – pereții sălii festive a Școlii nr. 1 sunt acoperiți cu lucrări artistice ale elevilor din Jilava), aveți și un viitor frumos, pentru că aveți copii foarte talentați”, le-a spus celor prezenți Marius Cristian Ghincea.

Primarul comunei Jilava și prefectul județului, alături de Mihai Culeafă, deputat și Mariana Dumitrescu, viceprimar Jilava
Primarul comunei Jilava și prefectul județului, alături de Mihai Culeafă, deputat și Mariana Dumitrescu, viceprimar Jilava

CJI, alături de Primăria Jilava

În același spirit a vorbit și președintele CJI, Marian Petrache, care a dorit să mulțumească, de la început, și viceprimarului în funcție, Mariana Dumitrescu (care a deținut atribuțiile de primar interimar și a candidat la alegerile locale parțiale pe lista PSD, clasându-se pe cea de-a doua poziție dintre cei 5 candidați înscriși în ­cursa electorală), referindu-se apoi la faptul că toate așteptările pe care le-a avut și le are Jilava se vor materializa, de acum înainte, și cu sprijinul Consiliului Județean. ”Sunt de cinci ani de zile președinte al CJI și nu a fost localitate din Ilfov care să nu se bucure de sprijinul CJI. Jilava a fost singura văduvită de acest ajutor, din motivele pe care le știți… Însă, vă promit că, în perioada imediat următoare, CJI va fi alături de Primărie și vom face ca proiectele propuse să fie cât mai repede puse în practică”, a dat asigurări Marian Petrache.

Marian Petrache, președintele CJI, Elefterie Ilie Petre, primar Jilava, și Marius Cristian Ghincea, prefect Ilfov
Marian Petrache, președintele CJI, Elefterie Ilie Petre, primar Jilava, și Marius Cristian Ghincea, prefect Ilfov

Au câștigat jilăvenii!

Finalul a aparținut deputatului Mihai Culeafă, care l-a felicitat, la rândul său, pe noul primar al comunei, dar i-a felicitat și pe jilăveni pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă în recentele alegeri. ”Astăzi a câștigat Ilie, dar au câștigat, în primul rând, jilăvenii. Pentru că, de 7 ani, comuna stagnează. Îmi doresc ca toate proiectele și toate promisiunile făcute de colegul meu în campanie să fie duse la bun sfârșit, de noi toți, împreună!”, a subliniat parla­mentarul.

Elefterie ilie Petre
Elefterie ilie Petre

Proiecte din programul electoral, de pus în practică

Elefterie Ilie Petre, candidat PNL pentru postul de primar al comunei Jilava la alegerile locale parţiale din 11 iunie, a prezentat alegătorilor, în campania electorală, un program politic concis, cu proiecte despre a căror realizare spunea, în urmă cu o lună de zile, că este posibilă în perioada 2017-2020.

Dintre acestea amintim de problema alimentării cu apă și canalizarea din Jilava, pentru rezolvarea căreia Elefterie Petre anunţa că, în urma discuțiilor avute cu președintele CJI, de la finele acestui an, ADIA Ilfov poate începe branșarea locuinţelor la sistemul de alimentare cu apă și la canalizare.

“Clădirea policlinicii este finalizată și îmi propun ca în 2017 să închiriem medicilor din comună o parte din spațiile de aici. În 2018, primăria va achiziționa dotările pentru un cabinet de stomatologie și un cabinet de oftalmologie și, pentru că legislația ne permite, vom angaja medicii în aparatul de specialitate al primarului. Astfel, serviciile de stomatologie și oftalmologie vor fi asigurate gratuit, pentru populația comunei”, declara Elefterie Ilie Petre, completând că, deoarece nici urgențele medicale nu pot fi tratate la nivelul localităţii, neexistând o infrastructură adecvată, din 2019 intenţionează demararea lucrărilor pentru o unitate de primiri urgențe.

Pentru elevi, primarul ales vorbea în campanie de obligativitatea ca, în fiecare școală și grădiniță, în timpul orelor de curs, să existe câte un medic de serviciu. De aceea, spunea domnia sa, va angaja, din 2018, cel puțin 3 medici și 3 asistente pentru a asigura serviciile medicale pentru elevi și preșcolari.

Pe partea sportivă, programul electoral al candidatului PNL făcea referire la finalizarea lucrărilor la sala de sport și dotarea acesteia, în 2018, iar din 2019, înfiinţarea Clubului Sportiv Jilava, ca o organizație non-guvernamentală, finanțată din donații și sponsorizări. Pentru familiile tinere din comună care nu își permit să cumpere o locuință, Elefterie Ilie Petre anunţa că, în 2020, intenţionează demararea lucrărilor de construire a unui bloc de locuinţe sociale, cu minimum 30 de apartamente. “De ani buni, administrația locală se străduiește să clarifice problemele legate de fondul funciar, în Jilava. Aceasta va fi o prioritate a mea, în cei 3 ani de mandat. Pentru rezolvare, am în vedere finalizarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului de urbanism detaliat, realizarea cadastrului general al comunei și clarificarea aspectelor de proprietate și domenialitate asupra teritoriului comunei, inclusiv în zona Capace”, mai spunea primarul ales.

Și, mai vorbea în campania electorală de înființarea unei societăți comerciale a Consiliului Local Jilava, care să se ocupe de spațiile verzi, lucrări publice, iluminatul ornamental. În acest fel, spunea domnia sa, Consiliul Local va stabili tarifele și sumele alocate acestor lucrări. La final, cum Jilava este printre puținele localități din țară în care nu există un cămin cultural și, implicit, nu există activități culturale, pentru 2020, Elefterie Petre anunţa începerea lucrărilor la un astfel de imobil. Pentru cei mai mici dintre jilăveni, candidatul spunea că, dacă va fi ales primar, va construi, în zona Gării, un parc nou.