Ajutorul financiar pentru micii fermieri, care dețin între 3 și 9 capete și nu au încasat Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), va fi acordat în maximum 2 luni și jumătate.
Campania pentru depunerea cererilor s-a încheiat pe 7 iulie, iar crescătorii de animale au depus 11.226 de cereri pentru un efectiv de 54.239 animale. Plățile pentru ajutoarele excepționale destinate producătorilor de lapte vor demara după ce APIA va stabili cuantumul pe cap de animal și au ca termen-limită data de 30 septembrie 2017. Suma alocată pentru acest tip de ajutor excepțional este de 24.284.644,98 lei, echivalentul a 5.448.041,5 euro.
Prin urmare, dacă se împarte bugetul alocat la numărul animalelor pentru care s-au depus cereri, rezultă că suma pe care o vor putea încasa crescătorii cu animale eligibile va fi de cel puțin 100 de euro pe cap de vacă de lapte, iar dacă la verificarea cererilor depuse APIA va constata că nu toate animalele sunt eligibile, sprijinul excepțional acordat micilor fermieri va crește semnificativ.
Ajutorul financiar va ajunge la producătorii de lapte, persoane juridice (PJ), persoane fizice (PF), persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și întreprinderi familiale (IF) care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:
● dețin un efectiv de vaci de lapte de minim 3 și maximum 9 capete, pe beneficiar, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii;
● au livrat/vândut direct minim 4 tone de lapte în perioada 1 aprilie 2015 — 31 martie 2016;
● dețin Registrul Individual al Exploatației (RIE) cu cod ANSVSA;
● produc și livrează/vând direct lapte la data depunerii cererii.
Producătorii de lapte care dețin un efectiv de vaci de lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiază de ajutorul financiar.
Sprijin pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va plăti, în perioada 17 – 19 iulie 2017, ajutorul pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, dar și pentru serviciile de determinare a calității genetice a raselor de animale, aferent lunii mai 2017, suma totală autorizată la plată fiind de 1,488 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al APIA, plățile se vor acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și vor fi efectuate de centrele județene APIA și Centrul Municipiului București.
Ajutorul de stat este destinat unui număr de 71 beneficiari care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu HG nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.
Solicitanții ajutorului de stat sunt asociații sau organizații ale crescătorilor de animale care dețin un registru genealogic al raselor. Banii acoperă și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.360