Guvernul României a depus ieri, 31 iulie 2017, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea, la București, a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.
Pregătirea candidaturii a fost realizată de un grup de lucru interinstituțional, din care fac parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe.
„Depunerea dosarului de candidatură înseamnă un obiectiv atins, în stadiul actual al procedurilor care vizează relocarea sediului Agenției Europene pentru Medicamente. Am încredere în șansele României de a se califica pentru această selecție, pentru că dispunem de o expertiză substanțială în sectorul medical. Informațiile din dosarul de candidatură susțin cu elemente concrete argumentele noastre că România este pregătită să-și asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose“, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose.
Locația propusă de România se află în zona de nord a Bucureștiului, chiar în spatele stației de metrou Pipera. Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, va avea o suprafață de aproximativ 27.000 de metri pătrați, un centru de conferințe ce poate găzdui 720 de participanți și o excelentă infrastructură IT&C.
Un eșec?
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a afirmat azi că locația din Pipera propusă de Guvernul PSD – ALDE pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente „pare aleasă să garanteze eșecul țării noastre în această competiție”, întrucât este aglomerată, și consideră că ideea dovedește „incompetență administrativă” din partea Executivului.
„Guvernul PSD-ALDE a depus candidatura României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (AEM) din Londra la București și a propus un loc de construcție a noului sediu care pare ales să garanteze eșecul țării noastre în această competiție. Guvernul (…) propune construirea noului sediu în spatele stației de metrou Pipera. Este chiar stația de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă și câte 10 – 15 minute numai ca să ajungi la peron”, arată Siegfried Mureșan.
El adaugă că „nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni” iar „transportul până și de la aeroport este o aventură chiar și pentru bucureștenii care cunosc bine orașul”.
„Mai trebuie spus că zona, deja sufocată de multinaționalele care au sedii aici, este legată de oraș printr-o stradă cu o singură bandă de circulație pe sens și că orice șofer care a trecut pe acolo în orele de vârf știe că se formează cozi de zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajați de pe platforma industrială”, precizează europarlamentarul.
Mureșan spune că, spre comparație, din informațiile postate pe site-ul actual al Agenției Europene pentru Medicamente, reiese că „actualul sediu al Agenției se află aproape de centrul Londrei, la 11 minute de mers cu mașina de Turnul Londrei (…), este legat de oraș printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz și prin rețeaua de feriboturi a orașului”, iar „cea mai apropiată autostradă interioară de sediul Agenției se află la doar 2 minute de mers cu mașina”.
„Este o dovadă de incompetență administrativă din partea Guvernului PSD – ALDE să se prezinte la Bruxelles cu o candidatură care să conțină o astfel de propunere pentru sediul unei agenții europene cu peste 600 de angajați, cu o rețea de experți internaționali de 4.500 de persoane, formată din cei mai renumiți oameni de știință și medici din lume, și mii de vizitatori anual, în special medici și oameni de afaceri din industria farmaceutică”, susține europarlamentarul.
Mureșan menționează că vrea ca România să găzduiască această Agenție, însă, „pentru a câștiga”, e nevoie de „o candidatură fără defecte”.
„Dacă guvernanții ne vor spune ‘Bruxelles-ul este de vină, ne discriminează și ne tratează ca europeni de mâna a doua’, să știți ce să le răspundeți”, conchide europarlamentarul.
Despre Agenție
Agenția Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.
Comisia Europeană va examina proiectele și va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca hotărârea finală să fie luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenției Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorității Bancare Europene.