Procedurile de expropriere au fost finalizate

Procedurile de expropriere a terenurilor și imobilelor aflate pe traseul viitoarei magistrale de metrou au fost finalizate, iar până la finalul anului urmează să fie demarată procedura de selecție pentru licitația de lucrări, a anunțat Dragoș Titea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El a precizat că există fonduri pentru a începe lucrările la această magistrală

„Tot anul acesta am finalizat și procedurile de expropriere la Magistrala 6. Undeva la sfârșitul anului vom începe și procedurile de selecție pentru licitația de lucrări la Magistrala 6, acea magistrală care va lega Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni”, a spus Titea, care a mai adăugat că există fonduri pentru Magistrala 5 și Magistrala 6, finanțarea pentru acest din urmă tronson fiind asigurată din fonduri de la Agenția Japoneză JICA, dar și din fonduri externe nerambursabile. La rândul său, Marin Aldea, directorul general al Metrorex, a precizat că lucrările pentru Magistrala 6 nu pot dura mai puțin de 48 de luni de la demararea lucrărilor.

Vor fi expropriate 42 de imobile

În data de 14 iulie 2017, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe coridorul Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Otopeni, etapă necesară pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului. Sumele individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor, sunt în cuantum de 62,8 milioane lei și reprezintă despăgubirile pentru un număr de 42 de imobile, cu o suprafață de expropriat de 39.160 mp.

„Sumele individuale destinate despăgubirilor au fost estimate de expropriator pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR. (…) Imobilele supuse exproprierii se află pe raza municipiului București – Sectorul 1 și a județului Ilfov – oraș Otopeni. Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor”, preciza Executivul, la acea dată,
într-un comunicat de presă.

Transbordare directă de la tren la metrou

Prin  Magistrala 6 se va realiza extinderea rețelei actuale de metrou din stația 1 Mai până la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, pe o lungime de 14,2 km și un număr de 12 stații. Noul tronson va asigura o legătură directă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor, prin schimbarea peroanelor și a trenurilor.

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuție este, așa cum preciza directorul Metrorex, de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București – Ilfov.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.362