Deși suntem în plină vacanță și toată lumea pare toropită de căldură, la Școala Gimnazială „Prof. Ion Vișoiu”, din Chitila era, joi, 3 august, agitație mare, încă de la primele ore ale dimineții. Părinți, elevi, profesori, reprezentanți ai administrației locale și ai organizațiilor neguvernamentale și, musafiri sosiți de departe, tocmai de la Ambasada Statelor Unite ale Americii, s-au întâlnit la Chitila, ignorând codul de caniculă, dintr-un motiv cu totul deosebit: 22 de copii au de acum acces la excelență, deoarece și‑au dorit și au primit și acceptul de a face parte ­dintr‑un proiect în cadrul căruia vor învăța limba engleză, într-o manieră specială, interactivă.

Articol apărut în nr. 363 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

chitila

Copiii studiază limba engleză și în vacanță

Cei 22 de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani din cadrul Școlii Gimnaziale „Prof. Ion Vişoiu”, din Chitila participă, inclusiv în vacanța de vară,  la un proiect ce își propune să dezvolte abilitățile limbii engleze și să le ofere acces către cultura americană. Copiii s-au înhămat la o treabă nu foarte ușoară pentru că acest program se desfășoară în intervalul aprilie 2017 – iunie 2018, câte patru ore pe săptămână, după ore. Maria Tilibașa și Alina Călin sunt cele două profesoare de limba engleză care au fost desemnate, în urma unui proces de selecție să predea.

Copiii vor fi ajutați să capete abilități de bază în limba engleză: să vorbească, să înțeleagă, să scrie și să citească. În cadrul proiectului, copiii vor căpăta și noțiuni de istorie, cultură și informații despre societatea și valorile americane.

Cursuri predate interactiv

Magda Ilie, președinte al Asociației Române Pentru Sprijin și Inițiativă Comunitară ne-a explicat că programul este o inițiativă a asociației, în urma unui grant finanțat de Ambasada SUA. Școala gimanazială din Chitila a fost aleasă deoarece întrunește mai multe elemente necesare derulării în condiții optime a unui astfel de proiect: excelentă omunicare, fle­­xibilitate, cât și o sală de clasă pentru desfășurarea orelor. „Am avut de la început o colaborare foarte bună cu doamna directoare Ștefania Duminică, ceea ce contează enorm pentru ca un proiect să aibă succes. În plus, aici există o comunitate de etnie romă, familii dezavantajate economic și social și vrem să ajungem acolo unde este nevoie. Copiii nu participă doar la simple ore de clasă la care se predă. Au activități interactive, inclusiv vizite din partea unor cetățeni americani, se merge foarte mult pe activități în afara școlii care să îi ajute pe copii să înțeleagă limba engleză și în alte contexte decât cel de la clasă. La final, cursanții vor primi certificate din partea ambasadei. Obiectivul este să poată comunica în limba engleză, astfel încât să poată să susțină și teste profesionale”, a precizat reprezentantul ARSIC.

„Faptul că ne adresăm unor copii cu mai puține posibilități, care nu își pot completa studiile altfel, este un lucru minunat. Ne dorim să creștem calitatea vieții, aici, în Chitila. Asta înseamnă să avem tineri bine pregătiți care să aducă un plus de valoare comunității. În astfel de proiecte, unde suntem invitați, participăm cu tot sufletul și cu tot ce putem oferi noi, Primăria Chitila”, a declarat primarul orașului Chitila, Emilian Oprea.

Daniela Barbu, inspector școlar general al județului Ilfov, s-a adresat în mod special copiilor și părinților: ”Limba engleză este în mod special o limbă care, în afara faptului că unește oameni, vă oferă oportunitatea să studiați ceea ce vă place, să vă găsiți un loc de muncă preferat, să vă dezvoltați prin artă, prin cultură. Limba engleză nu este doar o limbă de conversație internațională, ci comportă mai multe valori”. Inspectorul Școlar General a mulțumit oficialilor ambasadei SUA că au ales Chitila, menționând că Inspectoratul Școlar Ilfov încurajează aceste parteneriate pe care speră să le dezvolte și în alte zone ale județului.

Investiții într-un viitor de calitate

Ron Hawkins, Public Affairs Counselor în cadrul Ambasadei SUA a mulțumit oficialităților române pentru implicarea în acest proiect, cât și doamnelor profesoare și elevilor. Ron Hawkins s-a adresat în mod special părinților pentru că și-au lăsat copiii să participe la cursuri. ”Cunoașterea limbii engleze este foarte importantă pentru că indiferent ce veți face în viață vă va aduce beneficii. Sunt norocos că vin dintr-o țară unde limba engleză este limba maternă pentru că nu este o limbă ușoară. Acum 20 de ani, SUA și România au început un parteneriat strategic și am căzut de acord să lucrăm împreună în beneficiul popoarelor noastre. Asta înseamnă să investim atât în prezent, cât și în viitorul nostru. Acest program este un aspect foarte clar al acestei investiții și al acestui parteneriat. Veți învăța engleza, vă veți îmbunătăți engleza, noi suntem aici să vă sprijinim și poate, într-o zi, unii dintre voi veți merge în SUA și veți studia la o universitate americană. Și noi americanii vom beneficia de prezența voastră la școlile noastre. Așa că iată, acesta este un aspect foarte real al parteneriatului nostru”, a punctat oficialul american.

Directorul Școlii Gimnaziale „Prof. Ion Vișoiu”, Șefania Duminică, a precizat că proiectul este o oportunitate pentru copii de a intra în contact nu numai cu limba engleză, ci și cu civilizația și cultura americană. „Cred că este un câștig pentru copii faptul că au posibilitatea să cunoască persoane de altă naționalitate, să interacționeze cu oficia­lități, atât române, cât și americane. În plus, elevii au posibilitatea să își organizeze timpul liber și pentru activități educative, supravegheate, cu obiective asumate de către profesorii care îi instruiesc. Este cunoscut interesul nostru pentru implicarea în diferite parteneriate, astfel că cine vine la noi are ușa deschisă și dorința de a contribui la o activitate serioasă. Nu refuzăm niciodată un parteneriat care este în avantajul copiilor.”