Val de critici la adresa liderilor PSD-ALDE, după ce ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților a fost suspendată din lipsă de cvorum. În timp de PMP a cerut, fără ocolișuri, demiterea lui Dragnea, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a declarat marți că nu au fost îndeplinite condițiile legale și constituționale pentru ca sesiunea extraordinară a Camerei Deputaților să fie convocată. Plenul Camerei Deputaţilor a decis marţi, cu 89 de voturi „pentru” şi 2 abţineri, repartizarea la Comisia pentru învăţământ a OUG 54/2017 pentru a i se face raport, iar Comisia juridică urmează să îi dea un aviz, scrie Realitatea.net.
„Pentru ca o sesiune extraordinară să fie convocată este nevoie de solicitarea președintelui României, solicitarea Biroului permanent al uneia dintre Camere sau solicitarea a o treime dintre parlamentari. Niciuna dintre aceste condiții nu a fost îndeplinită pentru sesiunea extraordinară convocată la dorința domnului Dragnea. Domnul Dragnea a afirmat și a transmis prin SMS că își dorește o sesiune extraordinară. Poate că își dorește la Teleorman, dar nu poate să își dorească în Parlamentul României decât în baza Constituției. Așadar, PNL a afirmat astăzi foarte limpede că nu poate să fie părtaș la un simulacru de sesiune extraordinară a Parlamentului României. Am solicitat lucrul acesta și am adresat rugămintea de a fi de acord cu noi și ceilalți colegi din Opoziție”, a anunțat Turcan, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că membrii Biroului permanent din Opoziție au fost prezenți și și-au exprimat astfel disponibilitatea ca în Parlament „să se poarte o dezbatere în sesiune extraordinară”.
„În același timp, nu facem treaba Puterii. Trebuie să înțeleagă domnii de la PSD și de la ALDE foarte limpede că nu pot să se prevaleze de majoritatea parlamentară când le convine și când nu le convine să spună că Opoziția este de vină. Vor sesiune extraordinară, atunci să își cheme oamenii la treabă. Mai există, de asemenea, o mențiune făcută în ședința de Birou permanent și anume că la ora 15,00 oricum cei din PSD vor convoca sesiune extraordinară. Total neconstituțional. Total în afara regulamentului. Sesiunea extraordinară nu îndeplinește condițiile pentru desfășurare ca atare, ținând cont că după emiterea unei ordonanțe de urgență Parlamentul trebuie convocat în maximum cinci zile. OUG pentru care a fost sesizat Parlamentul, de modificare a legii educației naționale, nu poate intra în vigoare pentru că PSD nu s-a strâns la treabă. Vom sesiza Curtea Constituțională cu acest derapaj”, a arătat ea.
Și deputatul Cristian Ghinea (USR), secretar în Biroul permanent al Camerei Deputaților, a declarat marți că sesiunea extraordinară a Parlamentului nu a fost convocată formal, deoarece Biroul permanent nu a avut cvorum, și a subliniat că formațiunea sa va semna o sesizare din partea Opoziției la Curtea Constituțională a României (CCR) pe acest subiect.
El a precizat că USR se va ralia unui demers privind sesizarea CCR în acest caz.
„Nu poate un singur om, printr-o singură semnătură, să declare sesiune extraordinară deschisă fără Biroul permanent. (…) Biroul permanent nu a avut cvorum pentru că domnul Dragnea, cel care a semnat această hârtie, nu a fost aici și alți câțiva membri ai PSD. Domnul Dragnea trebuie să vină la serviciu dacă vrea sesiune extraordinară. (…) Evident că vom semna și noi împreună cu colegii de la Opoziție această sesizare la CCR”, a mai spus Ghinea.
Plenul Camerei Deputaţilor a decis marţi, cu 89 de voturi „pentru” şi 2 abţineri, repartizarea la Comisia pentru învăţământ a OUG 54/2017 pentru a i se face raport, iar Comisia juridică urmează să îi dea un aviz. La şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor au fost prezenţi 102 deputaţi.
Camera Deputaţilor a fost convocată în sesiune extraordinară pentru dezbaterea şi votarea unui singur proiect de lege, acela privind aprobarea OUG 54/2017, care modifică OUG 92/2016 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii, se arată într-un document aflat pe ordinea de zi a şedinţei Biroului permanent.
Proiectul de lege reglementează faptul că şcolile doctorale îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019, astfel încât acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale şi să poată emite titluri universitare recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale.