Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a anunțat că s-a finalizat procesul de acreditare pentru autoritățile care gestionează Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Programul Operațional Competitivitate (POC), Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR) și Programul Operațional Capital Uman (POCU), în condițiile în care România a transmis deja Comisiei Europene solicitări de rambursare în valoare de 172 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al MDRAPFE, alocările financiare aferente acestor programe operaționale însumează circa 21,67 miliarde euro fonduri europene. Ministerul precizează că desemnarea sistemelor de management și control pentru programele operaționale reprezintă o condiție esențială pentru efectuarea rambursărilor de la Comisia Europeană.

Facturile, depuse în maximum 10 zile de la primire

În luna ianuarie, România avea desemnate, autoritățile implicate în gestionarea și controlul a trei programe finanțate în perioada de programare 2014 — 2020, respectiv: Programul IPA de cooperare transfrontalieră România — Republica Serbia 2014 — 2020, Programul de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România — Bulgaria și Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, se mai spune în comunicat.

În luna iunie au fost acreditate autoritățile pentru alte trei programe, respectiv pentru Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri, Programul Operațional Capacitate Administrativă și Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 — 2020.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Ro­vana Plumb, sfătuiește beneficiarii acestor programe să depună facturile în vederea decontării cererilor de plată în maximum 10 zile de la primirea acestora. „Am transmis deja către Comisia Europeană solicitări de rambursare în valoare de 172 de milioane de euro”, a precizat Rovana Plumb

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.363.