Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU) a aprobat proiectul noncompetitiv INTESPO – Înregistrarea tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare, prin care se vor aloca peste 47 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea tinerilor inactivi să intre pe piața muncii informează Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Conform sursei citate, proiectul este menit să crească numărul de tineri inactivi NEETs (Not in Education, Employment or Training) înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO), precum și identificarea altor cel puțin 200.000 de tineri NEETs inactivi, cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani, neînregistrați la SPO.
Categoria de tineri NEETs include tineri care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute pe piața muncii etc.) și care nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare.
Peste 160.000 de tineri înregistrați la SPO
„În cadrul proiectului, sunt vizați în special tinerii cu nivel scăzut de competențe și care au dificultăți în a se integra social. Din totalul celor care vor fi identificați, cel puțin 160.000 vor fi înregistrați la SPO și vor beneficia de informare și consiliere profesională, inclusiv de profilare, iar după această etapă vor fi îndrumați către măsura activă de care au nevoie sau către alte servicii (Programul Național Șansa a doua — Ministerul Educației Naționale, servicii de asistență socială)”, se menționează în comunicat.
Conform documentului, identificarea tinerilor NEETs inactivi este necesară deoarece majoritatea acestora nu are acces la informații și nu știe să le caute.
Colaborare cu autoritățile publice locale
Potrivit Ministerului, proiectul își propune să „revitalizeze” rețeaua de sprijin pe care SPO o are deja împreună cu autoritățile publice locale sau să propună noi modelele/protocoale de colaborare, inclusiv prin activarea voluntariatului la nivelul comunității respective, în procesul de identificare, mobilizare și înregistrare a tinerilor NEETs. „În acest context, va exista o colaborare strânsă între SPO și autoritățile locale, servicii de asistență, școală, servicii medicale, mediatori comunitari, poliție, biserică, ONG-uri implicate în activități destinate tinerilor și/sau asistenței sociale comunitare etc. De asemenea, proiectul încurajează și implicarea partenerilor sociali (patronate și sindicate), astfel încât oferta de pachete de măsuri active personalizate să se concretizeze în ocuparea unui loc de muncă”, mai menționează Ministerul Muncii. Proiectul are o durată de implementare este de 48 luni și un buget de 213.636.395,25 de lei (47.474.754,5 de euro).
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.364