Președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, critică intenția Guvernului de a majora acciza la carburanți și arată, totodată, că Ministerul Transporturilor nu a construit niciun kilometru de autostradă în 2016 și 2017.

„Guvernul Tudose mărește accizele la motorină și benzină, dar nu reușește să construiască 1 km de autostradă având la dispoziție miliarde de euro din fonduri europene. Mărirea accizelor la combustibili sub pretextul finanțării construcției de autostrăzi este praf în ochii românilor. Orice român care a circulat pe șoselele României în această vacanță a constatat că situația drumurilor s-a deteriorat față de anii trecuți și că nu există progrese în construcția de autostrăzi. Problema nu este legată de lipsa de finanțare, atâta vreme cât România nu reușește să cheltuie miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană țării noastre pentru acest scop”, spune Tomac, într-un comunicat transmis AGERPRES.

90 de kilometri, până la sfârșitul anului?

Președintele executiv al PMP mai precizează că ministrul Transporturilor i-a răspuns că în 2016 nu a fost construit niciun kilometru de autostradă. „Ministrul Transporturilor recunoaște că nici în 2017 nu s-a construit nimic, dar afirmă că, până la sfârșitul anului, ar putea să se finalizeze lucrări la 90 km de autostradă, sub rezerva soluționării în termen a tuturor problemelor existente în contractele de execuție. Iar problemele sunt extrem de complexe: finalizarea procedurilor de evaluare mediu; finalizarea procedurilor de expropriere a terenurilor suplimentare; obținerea tuturor avizelor și acordurilor necesare pentru emiterea autorizațiilor de construire. (…) Oficial, sunt slabe șanse să circulăm în 2017 pe vreun nou tronson de autostradă. Nu mai vorbim de abandonul total de către PSD a proiectului de autostradă Ploiești-Brașov sau Ploiești-Sibiu”, mai adaugă Tomac.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.364