Un articol interesant de pe Agrointeligența – www.agrointel.ro oferă sfaturi producătorilor de tomate cu privirea la atacul de mană la tomate.

Redactorii portalului au stat de vorbă cu cel mai cunoscut cercetător din România, Costel Vînătoru, doctor inginer, cercetător științific gradul I și coordonator al Laboratorului de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

Cercetătorul spune că vremea din acest an a favorizat apariția manei la tomate, o boală care poate distruge chiar și în totalitate recolta. El precizează că legumicultorii pot doar să prevină atacul, întrucât combaterea manei este aproape imposibilă.

Umezeala, cauza care favorizează boala

„A fost un an favorabil al manei la roșii pentru că în legumicultură anii ploioși sunt anii care sunt favorabili dezvoltării bolilor și dăunătorilor și în special mana. Au fost condiții favorabile apariției manei, umezeala. Practic, când avem umeazeală crescută și temperaturi ridicate, atunci aceste condiții sunt favorabile dezvoltării și apariției manei  în cultură. Deci, așa cum spune în popor, plouă cu mană, nu, ci atunci când avem căderi de precipitații și temperaturi ridicate se dezvoltă foarte bine mana chiar și în spații protejate”, a explicat specialistul.

Mana poate fi doar prevenită

Odată intrată în plante, mana nu mai poate fi eliminată, ci doar prevenită sau stopată. „Atunci când un fruct este atacat de mană nu mai putem să îl vindecăm și nu avem decât să îl eliminăm, să îl aruncăm”, a mai spus Vânătoru. El a menționat principalele metode de prevenție și a a enumerat lucrările speciale care sunt obligatorii pentru cultura de roșii. „O putem preveni în primul rând prin lucrări speciale: defoliatul, eliminăm frunzele de la baza culturii. Dacă avem tomate, spre exemplu, care sunt palisate, eliminăm frunzele de la bază pentru a ajuta să circule aerul la baza tomatelor. Să nu fie în contact cu solul pentru că pe acolo se conservă foarte bine umezeala și se favorizează apariția manei”, a arătat cercetătorul de la Buzău.

Nu există un soi imun la boală

Costel Vînătoru a mai spus că momentan nu există un soi imun la mană ci doar unele soiuri mai rezistente în fața atacului temutei
boli. „Trebuie sigur în special să aplicăm și tratamente, bine ar fi să tratăm, să prevenim și să folosim tratamentele adecvate. Sigur, o altă măsură ar fi folosirea unor soiuri cu rezistență ceva mai ridicată. Nu sunt soiuri care să aibă rezistență totală la mană, sunt soiuri care sunt ceva mai rezistente la mană, care se îmbolnăvesc ceva mai greu. Așadar, genetica ar fi o cale, iar tehnologia ar fi o a doua cale”, a mai punctat specialistul.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.365