De o frumusețe rară și impunătoare, biserica monument istoric ctitorită de boierul Constantin Cantacuzino este izvor de lumină și bucurie pentru întreaga așezare creștină din Afumați. Vestit monument de patrimoniu național, lăcașul sfânt atrage credincioșii, îndeosebi la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul bisericii.


Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 365
11-page-001

Comuna Afumați a îmbrăcat, din nou, hainele strălucite și minunate de sărbătoare creștină, luni și marți, în zilele de 14 și 15 august. În amintirea momentului în care Preacurata Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu și-a dat obștescul sfârșit, a murit și S-a suit cu trupul la Ceruri, o mare de oameni care poartă credința-n suflet a mers în biserica domnească și și-a aplecat genunchii înaintea Sfintei Sfintelor. Toți… c-o inimă ș-un gând. Să aducă o cinstire deosebită Maicii Domnului, Cea prin care a venit mântuirea noastră, a tuturor. În cele două zile de slujbe și rugăciuni speciale, primarul Gabriel Dumănică, recunoscut pentru dragostea față de Biserică, a fost, și de această dată, alături de credincioși.  

Slujbele, ca niște cântece de bucurie

La bucuria duhovnicească a praznicului Împărătesc, am fost și noi părtași. Slujbele oficiate de un sobor de preoți condus de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, au fost extraordinar de frumoase și înălțătoare. Acordurile dumnezeiești ale cântecelor bisericești au răsunat în gânduri, pe înțelesul fiecărei inimi. Ascultate cu atenție, cuvântările preoților, de-a dreptul  ziditoare, au răsunat ca un fel de cântec de bucurie, în urma căruia am plecat mai bogați spiritual. Rânduielile speciale, inundate cu bucuria praznicului sfânt, ne-au făcut să ne dorim să ne întoarcem privirea către Cer și să ne îndreptăm inima tot mai mult către Maica Domnului, Cea plină de dar.  

Noua clopotniță, „Tinda Raiului” a primit binecuvântarea

Cu prilejul hramului, noua clopotniță care străjuiește poarta principală a bisericii închinate Maicii Domnului a primit binecuvântarea. Clopotnița de zid a cărei frumusețe strălucește în splendoarea așezământului sacru este rodul grijei edilului Gabriel Dumănică. La fiecare sărbătoare, aceasta are un puternic răsunet în inimile credincioșilor. Ea cheamă localnicii la rugăciune și-i aduce mai aproape de Dum­nezeu și de o viață mai bună, mai ușoară și mai frumoasă, în ciuda greutăților vremii. „Tinda Raiului”, după cum este recunoscută de rugători, adăpostește sub bolta ei un impresionant tărâm liturgic și iconografic, stârnind interesul pentru cele sfinte unui număr tot mai mare de credincioși. Ea dă naștere unui spațiu mirific pentru petrecerea timpului de rugăciune și conferă un plus de valoare edificiului istoric, făcând din el o bijuterie arhitecturală.

Preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord: „Clopotul este glasul de chemare a credincioșilor împreună cu Dumnezeu”  

„Iubiți credincioși, aducem cinstiri deosebite Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru că S-a învoit să ia în pântecele Sale pe Fiul Domnului, Mântuitorul lumii. Maica Domnului ne ascultă întotdeauna rugăciunile și prin Ea primim mereu ajutorul de care avem nevoie. Ea este Maica noastră a tuturor. Ea este acoperământul nostru, Maica milostivă pentru toate suferințele noastre și, ca orice mamă, își ajută fiii în nevoie. Care dintre noi și-a aplecat genunchii în fața Ei și nu a primit răspuns? Ne bucurăm din suflet pentru că suntem la aceste slujbe minunate. Ne bucurăm pentru rugăciunile frumoase ale soborului slujitor și îl felicităm pe domnul primar Gabriel Dumănică pentru că este întotdeauna alături de Biserică și de credincioși. Clopotnița care a primit astăzi binecuvântarea este doar una dintre multele lucrări care s-au născut prin grija sa și care contribuie la înfrumusețarea așezămintelor de cult, oferindu-le o valoare fundamentală. Clopotul este obiectul de cult care se transformă în glasul de chemare a lui Dumnezeu, a credincioșilor, împreună, în comuniunea de rugăciune în sfânta biserică. Pe cei vii îi cheamă în rugăciune iar pe cei morți îi plânge tânguitor, alături de familiile îndurerate. În seara aceasta, glasul clopotului de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Afumați, împreună cu îngerii și cu toți sfinții, cu soborul de preoți și credincioșii prezenți, a răsunat în cântec de laudă către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”, ne-a spus părintele Cristian Burcea, după ce a subliniat importanța prieteniei noastre cu Maica lui  Dumnezeu, Cea care ne ușurează, ne sporește și ne adâncește iubirea față de Hristos, Mântuitorul și dătătorul de viață veșnică.

Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați: „Am vrut să punem în valoare monumentul”

„Participăm azi la această mare sărbătoare a Parohiei Afumați I, biserica veche, la praznicul închinat Maicii Domnului, Ocrotitoarea noastră. Iată că parteneriatul dintre Școală-Biserică-Cetățeni-Primăria Afumați funcționează și produce lucruri pozitive pentru locuitorii comunei noastre! Marea sărbătoare creștină de astăzi, coincide cu finalizarea lucrărilor la proiectul „Clopotniță și acces stradal la Biserica Adormirii Maicii Domnului, din comuna Afumați, județul Ilfov”, construcție a cărei valoare se ridică la 200.000 lei (2 miliarde lei vechi) și a cărei finanțare a fost asigurată din bugetul local al comunei Afumați. Clopotnița am făcut-o pentru a pune în valoare monumentul istoric. Întrucât biserica este în interiorul incintei, la peste 70-80 de metri de DJ (drumul județean), înconjurată de zidurile vechi dar și de sedii de firme, nu putea fi pus în valoare monumentul istoric, pentru o vizibilitate  mai bună. Vechea clopotniță din metal putea pune în pericol viața oamenilor, prăbușindu-se peste ei. S-a ales ca amplasamentul să fie la limita de proprietate cu DJ 100 (drumul județean care duce spre Ștefănești și care a fost reabilitat anul trecut). Prin acest proiect, ne-am dorit să integrăm construcția armonios în peisajul arhitectural al monumentului istoric și al zonei. Am reinstalat cele trei clopote vechi la o înălțime de circa 12 metri și s-au primit semnale de la mai multe familii din parohie care înainte le auzeau slab sau chiar deloc și care spun că acum le aud foarte bine”, a spus primarul Gabriel Dumănică, bucuros că a putut ajuta, și de această dată, localnicii dornici de rugăciune și înălțare sufletească.

Părintele Petru Cristian Stoian, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Afumați: „S-a făcut o reabilitare istorică”

Utilitatea noii clopotnițe este împărtășită și de preoții care slujesc în biserica monument istoric de la Afumați. „Biserica asta merita o astfel de clopotniță. Făcând parte din moșia domnească, în felul acesta s-a făcut un fel de reabilitare istorică. Prima clopotniță a fost realizată prin preajma anului 1920. Are trei clopote. Două dintre ele datează cam de pe la 1800, din vremea domnitorului Țării Românești, Alexandru Ipsilanti (n.r. – 1725-1807). Răsunetul clopotelor se aude acum și de la distanțe mari. E foarte important să fie cineva care să-i îndemne pe oameni la rugăciune”, ne-a spus preotul paroh Petru Cristian Stoian.