O investiţie de peste 11 milioane de lei şi un efort supraomenesc în ultimul an – fac posibilă, acum, o educaţie la standarde înalte de calitate

Acum o lună de zile, într-o vizită în Dobroeşti, primarul Ştefan Condu ne arăta cu mândrie cum avansează lucrările la campusul şcolar din satul Fundeni (str. Agricultori) şi promitea că noul an şcolar va debuta în spaţiile generoase ale construcţiei. Nouă ni s-a părut că nu o să se încadreze în timp, dar, cu eforturi uriaşe ale muncitorilor, campusul a fost gata, iar pe 11 septembrie, toţi elevii vechii şcoli din Fundeni au început cursurile în şcoala nouă. La fel, şi prichindeii de grădiniţă.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 368, ediția print

12-13-page-001

Luni, la ora 10.00, ultimele detalii erau puse la punct. Frumos îmbrăcaţi, ca pentru prima zi de școală, cu buchete de flori și baloane colorate în mâini, copii, părinţi și bunici așteptau emoţionaţi tăierea panglicii la noul lor campus școlar. Oficialii – primarul Ștefan Condu, subprefectul judeţului, Laurenţia Georgeta Tortora, noul inspector școlar general al judeţului Ilfov, Florentina Ecaterina Costea și adjunctul instituţiei, Cristina Ghiţă, deputatul Cătălin Zamfira, Orlando Culea, consilier general al Municipiului București, parohul Bisericii din Fundeni, Daniel Onaca și consilierii locali ai Dobroeștiului – au fost primiţi cu pâine și sare în incinta noului spaţiu educaţional. Apoi, „la careu”, fiecare a adresat câte un mesaj elevilor. Nu înainte de intonarea Imnului naţional și arborarea drapelului României.

Școală, grădiniţă, bazin de înot, teren acoperit pentru fotbal

Directorul unităţilor de învăţământ din comună, Teodora Florea, i-a invitat la microfon pe oaspeţi, însă cuvântul de deschidere a aparţinut gaz­­delor. Ștefan Condu a oferit detalii despre proiectul în valoare totală de 11.147.756,42 lei, realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Ilfov (care a contribuit cu 8.609.434,02 lei).

Este vorba de un spaţiu educaţional cu o suprafaţă totală de 7.560 mp, campusul fiind format dintr-o școală cu 9 săli de clasă, 3 laboratoare – de chimie, biologie și informatică, un amfiteatru, o bibliotecă și o sală de mese; apoi o grădiniţă cu program prelungit, care în afara sălilor pentru grupe și a dormitoarelor mai are o bucătărie complet utilată, o sală de festivităţi și un teren de joacă; un bazin de înot semi-olimpic de 775 mp și un teren acoperit, pentru fotbal de 1.050 mp. De asemenea, curtea campusului și împrejurimile au fost amenajate corespunzător.

“Anul acesta s-a depus un efort deosebit pentru a putea fi terminat campusul, căci elevii învăţau într-o școală care devenise insalubră, veche de 120 de ani. Dragi copii, îmi doresc să consideraţi școala și grădiniţa a doua voastră casă, să o îngrijiţi și să o remodelaţi după imaginaţia și personalitatea voastră. Trataţi școala ca pe un drept, nu ca pe o obligaţie. Aveţi la dispoziţie cadre didactice pregătite, precum și săli de clasă moderne. Dragi elevi, îmi doresc ca la finalul școlarizării voastre în această instituţie, fiecare dintre voi să puteţi pleca cu un bagaj bogat de cunoștinţe, amintiri frumoase, relaţii de prietenie pentru o viaţă, cu repere solide pentru viitor. Doar prin educaţie veţi putea fi proprii voștri stăpâni și veţi putea face alegerile potrivite pe mai departe”, le-a spus primarul școlarilor, mulţumind și consilierilor locali, dar și Consiliului Judeţean Ilfov, pentru susţinere și implicarea în realizarea proiectului.

La rândul său, subprefectul judeţului a urat un parcurs deosebit celor care studiază în noul campus, ­explicându-le, de asemenea, cât de norocoși sunt că au de acum un astfel de spaţiu educaţional, iar inspectorul școlar general al judeţului Ilfov a dat citire mesajului ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, adresat cu prilejul deschiderii anului școlar 2017-2018. Subinspector Ilie Mihai, de la Poliţia Pantelimon, le-a reamintit părinţilor și copiilor câteva dintre regulile ce trebuie respectate în drumul de la și spre școală, iar prof. Emilia Stroe, fost coordonator al școlii din Fundeni, a primit o diplomă de apreciere pentru implicare în formarea elevilor și pentru dăruirea sa în toată activitatea didactică a domniei sale. Prof. Gina Voicu, directorul școlii din campus a anunţat programul de desfășurare a cursurilor, iar preoţii au spus, împreună cu toţi cei prezenţi, rugăciunea “Tatăl Nostru” și au stropit cu apă sfinţită, dând binecuvântarea noii instituţii de învăţământ.

Elevii mai mari au făcut un culoar de flori pentru colegii lor mai mici, clopoţelul a sunat pentru prima oară în campusul de la Dobroești și toţi copiii au intrat în clasele lor.

Cadou, câte un ghiozdan

Toţi elevii din clasele pregătitoare și I-IV, din școlile din Dobroești și Fundeni au primit din partea administraţiei locale a comunei, în prima zi de școală, câte un ghiozdan plin cu tot ceea ce e necesar unui elev silitor – penar, caiete, creioane….