Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că, în Campania 2017, va ajunge la fermieri, sub formă de subvenții, o sumă de 3,2 miliarde de euro.

„Din fondul european din care se accesează sumele pentru plata pe suprafaţă, România a accesat 99,03%. Este fără precedent. Tot fără precedent este şi faptul că am accesat de la Uniunea Europeană fondurile rezervate României şi întrezărim ca, până la sfârşitul anului, în agricultura ţării româneşti să putem introduce sume de la Uniunea Europeană în valoare de 3,2 miliarde euro”, a declarat Daea, potrivit Agerpres. El a mai arătat că în prezent se realizează ultimele operaţiuni efectuate de inspectorii agenției de plăți în activitatea de control, în aşa fel încât, pe data de 16 octombrie, se va da drumul la plăţi.

1,8 miliarde de euro, pentru avans

Miercuri, 27 septembrie, Guvernul a aprobat plăți pentru ajutoare în agricultură în valoare de circa 1,8 miliarde euro. Este vorba de plățile directe în sectorul vegetal care se acordă pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017.

Plățile directe în sectorul vegetal sunt următoarele:

● schemă de plată unică pe suprafață, în cuantum minim de 97,2452 euro/ha;

● plată redistributivă – 5 euro/ha pentru primul interval – 1-5 ha inclusiv  și 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv;

● plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 57,1745 euro/ha

● plată pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro/ha.

Ajutorul pentru Registrul genealogic, achitat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 22 – 26 septembrie 2017, Centrele judeţene APIA au efectuat plata ajutorului de stat pentru serviciile de întocmire şi menținere a registrelor genealogice şi pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, aferent lunii iulie 2017. Suma totală autorizată la plată a fost de 1.244.977,86 lei și s-a acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 28 beneficiari care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu HG. nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.371