Un studiu realizat în luna septembrie de Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) scoate la iveală faptul că sistemul de plată defalcată a TVA trebuie să rămână opţional și sunt date care arată că implementarea acestuia ar urma să se realizeze cu dificultate.

La chestionarul CDR au răspuns aproximativ 400 de companii cu o cifră de afaceri cumulată de peste 173 de miliarde de lei pe an. Dintre respondenţi, 20% sunt companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei anual, iar 80% sunt companii mici.

Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA nu este o măsură folositoare și nici oportună pentru economie, consideră 98% din companiile care au răspuns la chestionarul lansat în rândul membrilor CDR. Potrivit studiului, mai mult de jumătate dintre respondenţi au estimat că ar avea nevoie de mai mult de trei luni pentru a implementa noul sistem și că acesta va produce dificultăţi majore în structura raportărilor în cadrul grupului. În același timp, nouă din zece companii consideră că măsura va avea un impact mic sau nesemnificativ în combaterea evaziunii fiscale în domeniul în care își desfășoară activitatea.

Este necesară o analiză de impact

„Din punctul de vedere al CDR, plata defalcată a TVA trebuie să fie opţională, să se aplice doar în relaţiile dintre persoane juridice și companiile aflate în insolvenţă și faliment, iar cei care optează pentru acest sistem să primească stimulente, similar cu sistemul pe cale să fie introdus în Polonia. Considerăm că alte decizii în privinţa sistemului de plată a TVA-ului nu pot fi luate mai devreme de unu-doi ani de funcţionare, fără realizarea unor analize de impact și cost beneficiu”, se arată într-un comunicat al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

CDR își desfășoară activitatea începând cu anul 2013, prin intermediul a 13 grupuri de lucru specializate pe următoarele domenii de activitate: agricultură, antreprenoriat, educaţie, energie, fiscalitate, fonduri europene, infrastructură, IT&C, mediu, muncă, sănătate, servicii financiare și turism. Coaliţia este formată din reprezentanţi ai investitorilor români și străini în România și este condusă de un Consiliu Director format din președinţii și vicepreședinţii a șase asociaţii de business – Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România, (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL) –, care coordonează prin rotaţie activitatea coaliţiei.

Guvernul, „alba-neagra” cu TVA plătită defalcat

Senatul a decis, marţi, 10 octombrie, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcată. Premierul Mihai Tudose a anunţat, vineri, 13 octombrie, că măsura privind TVA split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, ci doar pentru cele care intră în insolvenţă, în faliment sau au înregistrat întârzieri la plata TVA.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.374