Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au în vedere să propună o modificare legislativă astfel încât atunci când cetățenii vor plăti impozitul pentru locuință, acceptarea acestei plăți să fie condiționată de deținerea unei polițe de asigurare PAD (împotriva dezastrelor).

„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană își plătește impozitul pentru locuință să prezinte și dovada existenței poliței PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenție și mă încăpățânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oameni pentru că nu își fac poliță. Trebuie să îi convingem că dânșii sunt proprietari și este în avantajul dânșilor să își încheie această poliță de asigurare obligatorie”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședinte al ASF, în cadrul Forumului Internațional de Riscuri Catastrofale, informează Agerpres.ro.

El a precizat că PAD are nevoie să fie capitalizată, „dar trebuie să vedem ceea ce înseamnă model propriu de
business”.

ASF se opune scumpirii poliței

„ASF nu susține creșterea poliței PAD. Noi credem că polița trebuie să rămână la același nivel. Este o situație total atipică. În momentul în care crești prețul pe o poliță pe care tu o vinzi la un nivel de 20%, grad de cuprindere la 20%, este evident că nu vei crește gradul de cuprindere. Dacă nu poți să convingi un proprietar de locuință să-și încheie o asigurare la acest preț, cu siguranță nu o să-l convingi să-și încheie această poliță la un preț ridicat”, a mai arătat oficialul ASF. El a subliniat că obiectivul legii privind asigurarea obligatorie a locuinței nu a fost atins, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare. Constantinescu susține că o asigurare care este obligatorie trebuie să fie și necesară, dar el critică faptul că atât companiile de asigurare, cât și Consiliul de administrație al PAID nu „au depus toate eforturile necesare pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare”.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.374