E oficial! Toamna și-a intrat în drepturi, temperaturile au scăzut drastic, lăsând loc frigului și ploilor să pună stăpânire pe întreaga țară! Totuși, trecerea de la vremea însorită și caldă de care ne-am bucurat până nu demult, la cea închisă și rece de acum, înseamnă nu doar variații de temperatură sau o cantitate scăzută de lumină naturală solară, ci și modificări ale bioritmului intern al organismului, care pot crea probleme importante de sănătate. Iată cum să le  faci față!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 375, ediția print

Stările de somnolență prelungită asociate cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, stările de melancolie sau tristețe și predispoziția către răceli și infecții sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice și psihice cu care corpul se confruntă pe timp de toamnă. Aceste manifestări pot dura zile sau săptămâni întregi, până când ritmul interior se ajustează la noile schimbări.

Dr. Tania Bejan, imunolog: “Acordă o atenție deosebită alimentației bogate în vitamine și proteine, dar și respectă un program regulat de somn”

“Este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă și se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Simptomatologiile diferă  în funcție de organismul și stilul de viață al fiecăruia, însă, în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acorzi o atenție deosebită unei alimentații bogate în vitamine și proteine, dar și să respecți un program regulat de somn”, explică dr. Tania Bejan, imunolog Ropharma. Vestea bună este că, deși toamna aduce modificări interne atât la nivel fizic cât și psihic, tot ea oferă remedii naturale care ameliorează sau soluționează aceste manifestări.

Menține ți sistemul nervos sănătos cu ajutorul dovleacului!

Indiferent dacă îl consumi crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos și datorită efectului ușor sedativ este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive și anxietății. În plus, acesta este și o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali și este îmbogățit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menținerea sănătății psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ și reducerea stării de oboseală excesivă.

Combate oboseala consumând cereale integrale!

“Multe dintre persoanele care suferă astfel de tulburări se confruntă cu o deficiență de serotonină, asociată cu oboseală excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conținutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcționarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, vitamină aparținând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie și extenuare”, adaugă specialistul.

Portocalele, mandarinele și grapefruitul te țin departe de răceală!

Pomelo,portocale, man­darine, grapefruit – tre­buie să fie printre cele mai consumate fructe în timpul toamnei. Acestea conțin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanți, nutrienți cu proprietăți anticancerigene și asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic. “O singură portocală conține peste 170 de fitonutrienți diferiți, care oferă o mulțime de beneficii organismului: inhibă formarea de cheaguri de sânge, au proprietăți antitumorale, antialergenice și, nu în ultimul rând, imunomodelatoare. În plus, citricele sunt și o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic și acționează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecțiilor virale și bacteriene cu care ne confruntăm, adesea, toamna”, mai spune dr. Bejan.

Iaurturile și murăturile neutralizează infecțiile și îndepărtează efectele nedorite ale antibioticelor

O altă modalitate de a întări organismul din interior, de a crește numărul de anticorpi și de a stimula imunitatea, se realizează ajutorul probioticelor. Acestea conțin bacterii benefice importante ce acționează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecțiilor virale și bacteriene. Mai mult decât atât, probioticele au o acțiune benefică asupra florei intestinale și îndepărtează și efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism. Kefirul, iaurtul pregătit în casă (fără lapte praf, coloranți, arome), brânza de vaci, tofu, iaurtul de soia și murăturile obținute prin fermentație (nu cu oțet), cum ar fi varza murată, vinul din struguri conțin o cantitate mare de probiotice. Acestea ajută și la însănătoșirea mai rapidă în cazul unor probleme de sănătate precum inflamații ale gâtului, infecții urinare, candidoze, toxiinfecții alimentare, sindrom de colon iritabil, inflamații ale intestinului, stres prelungit, indigestii, constipații, cancer, în special cancer de stomac și intestine.