Aflat la Târgul INDAGRA, Constantin Bîrlă, directorul adjunct al APIA central, a vorbit despre cele 6 măsuri și 2 submăsuri delegate către Agenția de Plăți de la AFIR, în cadrul conferinței „PNDR 2014 – 2020 în sprijinul agriculturii și dezvoltării rurale din România”, care vor beneficia de fonduri în valoare de 3,4 miliarde de euro.
Printre acestea se numără și Măsura 10 „Plăți de agro-mediu și climă”. Oficialul APIA a precizat, cu această ocazie, cuantumul subvențiilor pe care le pot primi beneficiarii, în cadrul acestei măsuri.
Pachetele Măsurii 10 și valoarea subvențiilor
■ Pachetul 1 – pajiști cu înaltă cu înaltă valoare naturală: 142 euro/ha;
■ Pachetul 2 – practici agricole tradiționale:
● varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fânețe: 100 euro/ha;
● varianta 2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști permanente utilizate ca fânețe: 21 euro/ha;
■ Pachetul 3 – pajiști importante pentru păsări:
● subpachetul 3.1 – Crex crex (crâstelul de câmp):
▪ varianta 3.1.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Crex crex: 310 euro/ha;
▪ varianta 3.1.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Crex crex: 231 euro/ha;
● subpachetul 3.2 –Lanius minor (sfrâncioc cu frunte neagră) și Falco vespertinus (vânturelul de seară):
▪ varianta 3.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Lanius minor și Falco vespertinus: 159 euro/ha;
▪ varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Lanius minor și Falco vespertinus: 80 euro/ha.
Aproape 700 de mii de fermieri au primit avansul din subvenții
Directorul adjunct al APIA, Constantin Bîrlă a făcut precizări și cu privire la stadiul plăților în avans pentru cererea unică de plată aferentă Campaniei 2017. Așa cum se cunoaște, această Campanie de plăți în avans a demarat începând cu data de 16 octombrie. Potrivit dir. adj. Bîrlă, suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2016-25 octombrie 2017 se ridica la valoarea de 722,18 milioane de euro din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) împreună cu cofinanțarea de la Bugetul Național, pentru un număr de 692.504 fermieri. Acesta a mai precizat că autorizarea continuă. Constantin Bîrlă a mai subliniat și faptul că APIA a acordat, în premieră, tot cu începere din 16 octombrie 2017, plăți în avans pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru beneficiarii crescători de animale din speciile ovine și caprine.
Tot cu ocazia acestui mare târg internațional al agriculturii românești – INDAGRA – ministrul Agriculturii, Petre Daea a anunțat că 78% dintre fermieri au intrat în posesia sumelor cuvenite iar valoarea avansului acordat fermierilor, anul acesta, este de 70% din cuantumul întregii subvenții pentru cererea unică de plată.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.375