Sărbătorile aduc cu sine un adevărat festin culinar, care ar putea fi devorat imediat, dacă adăugăm la poftele obișnuite ale unui gurmand și poftele unei gravide. Însă nu tot ceea ce e pe masa de Crăciun este indicat pentru femeile însărcinate. Specialiștii spun că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puțin un aliment și că aceste afinități culinare pot suferi modificări în funcție de etapa de dezvoltare a sarcinii. Dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică – Ginecologie, avertizează în legătură cu pericolele pe care le pot aduce micile răsfățuri gastronomice de Sărbători!

 

“Foarte multe tipuri de alimente pot conține bacterii sau poluanți din mediul înconjurător care nu vor face bine nici gravidei nici fătului. Listeria, salmonela, E Coli și mercurul sunt câteva dintre cele mai periculoase elemente care pot dăuna sarcinii. De Sărbători, mâncarea tradițională este de cele mai multe ori bogată în grăsimi, pică greu la stomac, iar unele preparate conțin și alimente interzise pentru o gravidă”, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. Iată 5 alimente pe care trebuie să le consume în cantități mici de Sărbători!

  1. Friptura și diverse preparate din carne de porc

Poți servi carne doar dacă aceasta este foarte bine gătită. Insuficienta preparare termică a cărnii poate duce la contaminarea cu toxoplasmă sau la dezvoltarea unei largi varietăți de bacterii. De evitat și produsele tradiționale din porc, care încetinesc digestia. Atenție la bacteria listeria, care se poate dezvolta și la temperaturile din frigiderul de acasă! Din acest motiv, evită mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne și care se țin la frigider, inclusiv crenvurștii. Aceste produse se consumă numai încălzite până când sunt fierbinți (prăjite sau la cuptor) și se mănâncă imediat, deși în condițiile conținutului prea mare de e-uri mai bine renunți la ele. Te poți consola cu o friptură de curcan sau pește la cuptor. Paștele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conține pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebelușului, însă mare atentie la nivelul de mercur! Cu cât peștele este mai mare, cu atât acesta va conține o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peștilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se afla rechinul, peștele spadă, tonul și macroul regal. În plus, aceștia au un risc mai mare de a produce toxiinfecții alimentare.

2. Salatele cu maioneză

Spune NU maionezei! Orice aliment sau fel de mâncare în a cărei compoziție intră oua crude poate fi infectat cu salmonella. Această bacterie se poate găsi în ouăle crude sau negătite suficient și provoacă febra tifoidă, dar și infecții alimentare. De asemenea, sosurile de salată din comerț, cum ar fi maioneza, sunt făcute cu ouă pasteurizate, așa că se pot consuma, însă normal ca și în cazul acestora consumul trebuie să fie moderat. Nu uita că și acestea conțin aditivi alimentari.

3. Brânzeturile

Brânzeturile fac parte și ele din categoria alimentelor pe care trebuie să le consumi cu moderație, iar unele sortimente ar trebui evitate complet, cum sunt cele moi: feta, Brie, Camembert sau gorgonzola. La fel ca în cazul laptelui nepasteurizat, acestea pot să conțină o bacterie numită listeria, care pune în pericol bebelușul.

4. Dulciurile

Dulciurile, cu măsură. În timpul sarcinii este bine să eviți alimentele bogate în glucide, cum este cozonacul, prăjiturile sau ciocolata. Poți opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet. “Consumul exagerat de dulciuri nu duce numai la creșterea glicemiei, dar favorizează și acumularea depozitelor de grăsime, implicit creșterea rapidă în greutate. Majoritatea acestor depozite de grăsime sunt greu de înlăturat după sarcină”, spune dr. Silviu Istoc.

5. Fructele

“Fructele fac parte din dieta de bază a unei gravide și cea mai mare condiție este să fie foarte bine spălate. Doar câteva nu sunt recomandate: strugurii, pentru că pot ridica temperatura corpului și pot provoca mișcări intestinale exagerate, fructele prea acide, dacă femeia suferă de gastrită, papaya necoaptă bine și ananasul sunt periculoase în primele luni de sarcină, deoarece dau contracții ale uterului”, adaugă medicul.

Înlocuiește șampania cu sucuri naturale!

În locul șampaniei poți opta pentru sucuri proaspăt stoarse, dar cel mai bine acasă, unde ai control asupra igieniei. Sucurile proaspăt stoarse în sticluțe de plastic cumpărate din comerț ar trebui evitate și consumate doar cele pasteurizate, cum sunt cele în cutii pe care scrie 100% fruct. “Foarte important este să nu exagerezi cu mâncarea în perioada Sărbătorilor, să mănânci puțin și des, pentru a evita balonarea și arsurile. Mai bine ciugulește câte un pic din fiecare fel de mâncare. Cina trebuie să fie cea mai ușoară masă a zilei. Nu combina prea multe alimente la aceeași masă”, recomandă dr. Istoc.