Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești, este deja vestit prin târgurile firmelor de exercițiu „Antreprenor Fest”, organizate aici. Anul acesta, târgul a ajuns la cea de-a șasea ediție. Inițiativa acestui eveniment i-a aparținut, în anul 2012, directorului acestui liceu, Marinela Culea.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print
Și, la fel ca voinicul din poveste, amploarea acestei manifestări educative a crescut de la an la an, astfel că, în 2017, a fost stabilit un nou record de participare: 58 de firme de exercițiu din întreaga țară. Pe lângă „elevi-antreprenori” din București și Ilfov, la târgul organizat de Liceul „Cezar Nicolau” au sosit și participanți din județele Giurgiu, Buzău, Ialomița, Cluj, Maramureș și Satu Mare. Desigur, nu toți s-au prezentat „în carne și oase”, așa cum se spune. În acest caz, conform regulamentului, ei au participat „indirect”, trimițând juriului concursului, desfășurat în cadrul târgului sub titulatura „Relaționez prin firma de exercițiu”, documentațiile necesare. În aceste condiții, în sala de sport a Liceului „Cezar Nicolau” au fost amenajate 39 de standuri.
Ilfovul a fost reprezentat de liceele „Cezar Nicolau” – Brănești, „Barbu A. Știrbey” – Buftea și „Doamna Chiajna” – Chiajna. Participarea elevilor ilfoveni a însumat nu mai puțin de 8 firme de exercițiu, de la liceele amintite.
Un nivel ridicat de prezentare a standurilor
Spre deosebire de anii de început, anul acesta am constatat o evoluție remarcabilă a nivelului de reprezentare al firmelor participante. O profesionalizare a tinerilor „antreprenori”, am putea spune. Atât la nivelul materialelor promoționale, a aranjării standurilor, a modului de prezentare a firmei, cât și la nivelul discursului antreprenorial al participanților. Am întâlnit tineri elevi din clasele a XI-a și a XII-a care îți vorbeau despre activitatea firmei lor ca niște adevărați corporatiști din multinaționale, fără nicio exagerare. Am mai remarcat și pasiunea dar și seriozitatea lor, încât erai convins că ai în față adevărați oameni de afaceri, „hârșiți” în ale antreprenoriatului. Mai trebuie relevată și multitudinea de domenii de activitate și servicii oferite, de la agenții de turism, alimentație publică confecții, saloane de coafură, matrimoniale și organizare de evenimente, confecționare de bijuterii, cafenele, ceainării, amenajări interioare, până companii de asigurări, ba chiar și o… companie aviatică, intitulată sugestiv „ROWINGS”, a Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân”, din București.
Zece secțiuni de concurs
Concursul „Relaționez prin firma de exercițiu” a fost organizat pe 10 secțiuni de concurs. Au fost premiate „Cea mai bună prezentare ppt”, „Cea mai reprezentativă mascotă”, „Cea mai potrivită ţinută în stand”, „Cel mai bun catalog”, „Cel mai bun negociator”, „Cel mai bun slogan”, „Cel mai bun spot”, „Cel mai bun stand”, „Cel mai profesionist personal din stand” și „Cele mai bune materiale promoţionale”. Jurizarea s-a făcut separat: firmele din Ilfov, firmele din Bucuresti și firmele din alte judete.
„Acest târg se desfășoară în «Săptămâna VET», săptămâna europeană a învățământului profesional și tehnic, sărbătorită la nivel european în perioada 20-25 noiembrie sub deviza «Discover your talent». La nivel național sunt înscrise 8 școli în cadrul acestui proiect, iar liceul nostru este unul dintre participanți. Scopul lui este acela de a crește atractivitatea formării profesionale și de a face vizibile oportunitățile acestui domeniu”, ne-a spus prof. Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau”.
Din concurent, membru al juriului
La târg am întâlnit și un „veteran”, dacă se poate spune așa, al târgurilor de exercițiu, premiant la multe dintre ele, fost elev al Liceului „Cezar Nicolau”, acum student în anul II la ASE, Ștefan Culea. De data aceasta, împreună cu colega sa, Maria Mădălina Pană, în cu totul altă calitate: aceea de membri ai juriului, care acordau note în cadrul secțiunii „Cel mai bun stand”. Ei mi-au împărtășit o serie de impresii culese din târg.
„În primul rând, am dorit să le dau o mână de ajutor, pentru că știu cum este să fii în locul lor. Anul acesta am constatat că nivelul târgului a crescut, a evoluat mult. A crescut numărul firmelor expozante, au apărut elevi noi, care își dau tot interesul. Am încercat, totuși, să le dau sfaturi, mai ales că mulți dintre ei uitau să se prezinte, așa cum o cere regulamentul. Le-am relevat punctele forte și punctele slabe ale prezentărilor lor”, mi-a spus Ștefan Culea.