A fost o adevărată sesiune de comunicări la temă. În multe privințe, sensibilitatea și adâncimea observației autorilor, în vârste de 13-15 ani, a depășit nivelul unor eseuri adecvate acestei adolescențe. Simpozionul „Învăț toleranța” a fost organizat vineri, 24 noiembrie, de cadre didactice și elevi ai Școlii gimnaziale nr. 1, Buftea, într-un parteneriat însemnat ca valoare educativă, și cu Primăria, Centrul Cultural și Poliția orașului. Ca valoare, consistența punctelor de vedere exprimate, acuratețea analizelor tinerilor elevi au putut stat alături de cele ale invitaților – profesioniști a căror muncă e dedicată pregătirii pentru viață a învățăceilor, dinaintea trecerii la liceu.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print

Un public animat și comunicativ, în cea mai mare parte elevi, a umplut sala de spectacole a Centrului Cultural, împreună cu dascăli, părinți și invitați. Compunerile școlarilor din clasele a VI-a, până într-a VIII-a au fost atent urmărite, dezbaterile au prilejuit opinii și considerații de cea mai bună condiție educativă și morală. Ce sunt intoleranța, discriminarea, rasismul, xenofobia ? Cum se manifestă ele, care sunt principiile și valorile de antiteză ce trebuie să li se opună ? – sunt numai câteva întrebări care au căpătat răspunsuri pe măsura bunelor observații și atitudini comportamentale ale celor care au vorbit.

Toleranța îmbogățește și înnobilează

Odată deprins ca model, respectul față de ceilalți semeni ai tăi – diferiți ca educație, principii, atitudine, stil de viață – asigură oricui îl aplică esența unui umanism social desosebit de însemnat. Mai ales pentru generațiile în formare. Până acum, toleranța nu pare să fi ucis pe cineva. Lipsa ei, da.

Elevii, dar și invitații specialiști, au subliniat imperativul deprinderii timpurii a toleranței pentru culturi diferite, etnii, tradiții specifice, credințe religioase și ocrotirea celor aflați în dificultăți peste puterile lor.

Iar însușirea unui stil de viață nonviolent e unul dintre cei mai importanți pași, în educația tinerilor.

Invitați și gazde

Pe lista oaspeților ­s-au aflat preacucernicii părinți Claudiu Vrabie, Mihai Niță, care au vorbit despre toleranța creștină în credința noastră ortodoxă. A urmat Ștefana Mi­reț – președintele Aso­cia­ției „Manieres”. Ea a afirmat: ”Cel mai bun lucru e să poți accepta diferențele interumane, care ne fac unici, pe fiecare dintre noi. Liviu Diaconeasa – avocat și Bogdan Popescu – insp. pr., din cadrul Poliției Buftea, s-au referit la obligația respectării legilor, în conviețuirea socială. Din partea gazdelor au participat: prof. Aretinica Rudeanu – dir. Șc. nr. 1, Carmen Paula Mirea dir. adj. al școlii, Mihaela Răghină – reprezentant al părinților, Alexandra Roznovan – psiholog școlar.

Mariana Pană Trandafir – din departamentul de Asistență Socială al primăriei orașului și responsabil cu integrarea persoanelor defavorizate a amintit, între multe altele, preocuparea și suportul instituțiilor locale pentru incluziunea romilor, pentru respectarea drepturilor omului și demnitatea persoanei. Apoi s-a reoferit la asigurarea drepturilor civile, a dezvoltării comunitare, non-discriminare, protecția copilului și ordinea publică.

Elevi și eseurile lor

În grupele de clasă amintite, compunerile elevilor s-au referit la teme ca: toleranța și ajutorul față de persoanele cu dizabililtăți; acceptarea părerilor diferite ale oricărui interlocutor; dialogul argumentat despre opinii contrare; combaterea rasismului și a ororilor teroriste; intoleranța religioasă; cultivarea echilibrului și înțelegerii sociale și încă multe altele.

Iată numele tinerilor școlari, care și-au susținut punctele de vedere: Mihai Alexandru Florea, Ary Berlea, Ioana Pintya, Antonia Călin, Alexandra Preda, Teodora Ionescu, Tiberiu Pancu, Alexandru Yani Nicolae.

Pe parcursul evenimentului au fost proiectate fragmente din filme documentar-educațio­nale, pentru ilustrarea adec­vată a temei în dezbatere.

În final, eleve din cl. a VIII-a, au interpretat la scenă deschisă piesa muzicală „We are the world” (trad. „Noi suntem lumea”), hit internațional compus de Michael Jackson și Lionel Richie.