Pe vatra satului Slobozia din comuna Clinceni, spre înaltul Cerului, se ridică frumoasă biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Miercuri, în ziua praznicului, credincioșii locului, în frunte cu primarul Adrian Budeanu, viceprimarul Ion Simion și consilieri locali, sau împărtășit cu pacea, bucuria și iubirea celui mai îndrăgit sfânt de pe bolta Ortodoxiei, la slujba frumoasă, săvârșită de părintele paroh Paul Tudor împreună cu preoții din parohiile învecinate.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 381, ediția print

Credincioșii din Clinceni au cinstit așa cum se cuvine praznicul care ne amintește de minunile Sfântului Nicolae, ocrotitorul copiilor și al oamenilor încercați de greutățile vieții. Miercuri, aproape din zorii zilei, cu inimile Sus, sătenii au umplut sfânta biserică de rugăciune, creând un adevărat univers al credinței. Reuniți ca într-o familie duhovnicească, ei au adus cinstire, mulțumire și recunoștință sfântului care veghează asupra lor necontenit și-i ocrotește la vreme de restriște, din cele mai vechi timpuri. ­L-au lăudat, l-au cinstit, ­s-au recules în tihnă și și-au regăsit liniștea interioară.

Dumitra Stoica, fiica duhovnicească a Parohiei Sfântul Nicolae, din satul Slobozia, comuna Clinceni: „Îmi înnoiește sufletul. Am fost într-o situație disperată, iar Sfântul Nicolae m-a salvat”

„Vin cu mare bucurie la biserică la fiecare mare sărbătoare, însă praznicul Sfântului Ierarh Nicolae parcă-mi înnoiește sufletul. Mărturisesc cu adevărat că am primit ajutor de la Sfântul Ierarh Nicolae și îndemn pe toată lumea să se roage lui cu dreaptă credință, căci va primi răspuns, negreșit. Este nevoie doar de încredere și răbdare. Cu ani în urmă, îmi desfășuram activitatea în comerț. La un control, poliția economică m-a descoperit cu o diferență de bani în casa de marcat. Pentru că nu am putut să justific suma, am fost chemată în instanță. Acest lucru se întâmpla în luna noiembrie. Eram disperată, nu știam ce să fac, la cine să apelez. Aș fi căutat o soluție oriunde. Riscam ani grei de închisoare. Ca prin minune, pe 6 decembrie s-a dat o amnistie și s-a închis procesul. Sunt sigură că Sfântul Nicolae m-a ajutat. Numai el putea să mă scape de așa ceva. De atunci m-am apropiat de Biserică și-i sfătuiesc pe toți oamenii să creadă în Dumnezeu și în sfinții Lui și să nu se îndepărteze de ei nicio clipă”, ne-a spus Dumitra Stoica, o doamnă trecută bine de prima tinerețe, care-și mărturisește credința cu bucurie și seninătate.

Părintele Marcel Corja, de la Parohia Țegheș, din Domnești: „Ne împărtășește și nouă din bunătatea lui”

„Astăzi este sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, cel care aduce daruri și ne împărtășește și nouă din bunătatea lui, pentru că așa a învățat de la Păstorul lui, Iisus Hristos. Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie înstărită și încă era  mic copil când mama și tatăl său au decedat. După moartea părinților, el le-a moștenit întreaga avere pe care, în timp, a împărțit-o oamenilor nevoiași. Așa a ajuns Sfântul Nicolae să fie îndrăgit, iubit încă din timpul vieții și considerat protectorul celor neajutorați, acuzați pe nedrept și, mai ales, al copiilor mici. ­De-a lungul timpului, a salvat oameni care urma să fie uciși, marinari prinși în furtuni înfricoșătoare, pe unii i-a ajutat să scape de povara sărăciei, iar pe alții i-a scos din temnițe și i-a adus înapoi, în casele și în familiile din care proveneau”, a spus părintele Marcel Corja, în cuvântul său de învățătură.

Părintele Paul Tudor, parohul Parohiei Sfântul Nicolae, din satul Slobozia, comuna Clinceni: „Toată lumea primește daruri de la Moșul Bun”

Cu dragoste de Dumnezeu și cu o bucurie sfântă care a umplut inimile credincioșilor, duhovnicul, care este părintele spiritual al sătenilor de ani buni, a oficiat slujba marelui hram în chip luminat. De altfel, duhovnicul și-a îndemnat tot timpul enoriașii să rămână întotdeauna aproape de Biserică. „Sărbătoarea Sfântului Nicolae a început de aseară când am săvârșit Vecernia Praznicului, la care au participat alți opt preoți din împrejurimi. Astăzi, de ziua Sfântului Nicolae, am săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de cinci preoți, care au venit cu enoriașii pentru a-l cinsti pe Sfântul Nicolae, atât de iubit de credincioși. Părintele Protos Constantin Dinică, de la Parohia Călțuna (Clinceni), a condus soborul de slujitori, iar părintele Marcel Corja, de la Parohia Țegheș (Domnești), a ținut cuvântul de învățătură. Oamenii ar trebui să știe că Sfântul Ierarh Nicolae, încă din timpul vieții a fost un mare dăruitor și, de aceea, și noi astăzi ne facem cadouri unii altora. De ziua Sfântului Nicolae, toată lumea primește daruri de la Moșul Bun. Așa am încheiat și noi acest praznic, bucurându-ne împreună cu toți participanții la slujbă, de Agapa Frățească, un dar din partea Parohiei cu ajutorul credincioșilor. Sărbători fericite și Sfântul Ierarh Nicolae să dăruiască tuturor bucurie și mântuire!”, a spus părintele paroh Paul Tudor.