Părintele paroh Bogdan Ștefan Benchescu (dreapta) și părintele coslujitor Cosmin Manea (stânga), rugându-se pentru credincioșii din Tamași, în Ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae

 

Personaj real în istoria Bisericii Ortodoxe, devenit în timp simbol al bunătății sufletului, Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul comunității creștine din satul Tamași al comunei Corbeanca, a fost prăznuit în mod deosebit în biserica păstorită de părintele Bogdan Ștefan Benchescu, împreună cu părintele Cosmin Manea.

Articol apărut în nr. 381 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Pentru că viața cre­dincioșilor din Tamași este vădită cu iubire, înțe­lepciune și îndurare prin rugăciunile adresate Sfân­­tului Ierarh Nicolae, la marele praznic, localnicii s-au adunat cu bucurie în sânul bisericii să sărbătorească așa cum se cuvine, ziua protectorului lor. Rugăciunile cele mai folositoare sufletului și cele mai frumoase cântări religioase au răsunat în Parohia Tamași încă din Ajunul sărbătorii.

Slujbe de suflet, învățături care au unit mintea și inima

Ca la orice mare praznic, preoții slujitori și-au întâmpinat credincioșii cu multă dragoste și numeroase surprize duhovnicești. Iubirea și recunoștința au umplut inimile localnicilor care s-au alăturat clericilor în rugăciune, aducând laudă și închinare celui mai iubit sfânt de pe bolta Ortodoxiei. Cu puternica lor credință, pe parcursul celor două zile de sărbătoare, preoții au săvârșit slujbe înălțătoare. Impresionați de frumusețea locului și de felul în care duhovnicii de aici reușesc să păstreze sfințenia așezării, am mers și noi, cu mare bucurie, la hramul Parohiei Tamași. Surprinși de bogăția harului Divin care ne bucura sufletele, am ascultat cu atenție pildele pe care dascălii le-au așezat la inima noastră.

„Sfântul Nicolae a fost un mare făcător de minuni. Credincioșii trebuie să-l aibă-n suflet așa cum a fost el, un om bun, care făcea cadouri oamenilor, aducând belșug celor aflați în nevoie și izbăvindu-i de multe primejdii și nevoi. Pentru că este ocrotitorul și prietenul copiilor și al tuturor celor ce îi cer ajutorul prin rugăciune, îl rugăm și noi să ne ocrotească, pe noi și familiile noastre. Sfântul Nicolae să-i ajute pe toți credincioșii, să-i lumineze și să-i aducă tot mai aproape de Dumnezeu și de Biserica Lui! Nimeni nu trebuie să ezite să-i ceară ajutorul, oricât de grea ar fi situația în care s-ar afla, pentru că Sfântul Nicolae este prietenul săracilor, este milostiv și ascultător. Rugați-vă lui pentru nevoințele voastre!”, ­le-a spus credincioșilor părintele Cosmin Manea, coslujitor la Biserica Sfântul Nicolae, din Tamași, în cuvântul său de învățătură, după o scurtă incursiune prin minunile Sfântului Nicolae.

Preoții, alături de credincioși la Masa Frățească

Pentru ca bucuria praznicului să fie și mai mare, după sljuba de mier­curi, 6 decembrie, preoții Parohiei Tamași și restul clericilor ce li ­s-au alăturat la hram au ­luat Masa Frățească împreună cu credincioșii care au asistat la slujbă. Tot atunci, părintele Bogdan Ștefan Benchescu și părintele Cosmin Manea au împărțit, din partea Parohiei, pachețele cu dulciuri și fructe copiilor nevoiași din sat care au fost la biserică.

„Pentru noi, sărbătoarea Sfântului Nicolae este prilej de mare bucurie pentru că biserica noastră își serbează, totodată, și ziua de naștere. De fapt, este o sărbătoare a comunității, satul întreg aflându-se sub ocrotirea acestui sfânt, mare făcător de minuni. Biserica datează din anul 1868, fiind ridicată de ctitorii Ioan și Constantin Niculae Duladiri și Dumitru Frangulea. Chipurile ctitorilor, de origine greacă, prieteni cu proprietarii care au stăpânit moșia satului Tamași, sunt pictate pe peretele din fundul naosului. Biserica a apărut din nevoia sătenilor de a avea un loc al lor de rugăciune și închinare. Este construită din cărămidă și are formă dreptunghiulară. În timpul Primului Război Mondial, a fost profanată de nemții care adăposteau caii aici. Din cauza distrugerilor de atunci, a fost renovată în perioada 1918-1920. Prima reparație generală s-a făcut în anul 1956. Cu timpul, au mai fost realizate lucrări de întărire a structurii exterioare și s-au făcut îmbunătățiri în interiorul bisericii. Pictura credem că este cea originală. Dar, pentru că a fost grav afectată de trecerea timpului, s-a impus înnoirea ei. Acum suntem în plin proces de restaurare a picturii, lucrările fiind începute anul trecut. Nădăjduim să o sfințim anul viitor, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la atestarea istorică a bisericii. Până atunci, ne așteptăm ca Sfântul Nicolae să ne dăruiască sănătate, bucurii și împliniri. La mulți ani celor care poartă numele acestui sfânt!”, ne-a spus părintele Bogdan Ștefan Benchescu, parohul Bisericii Sfântul Nicolae, din Tamași.