Regele Mihai I al Românilor a fost înmormântat sâmbătă seara, cu onoruri militare, în noua necropolă regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de soția sa, Regina Ana. În onoarea fostului suveran care a fost mareșal și comandant suprem al armatei României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost trase 21 de salve de tun.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 385, ediția print

După o viață de luptă în care a fost un exemplu de curaj și moralitate, fostul suveran a plecat către eternitate, nobil și demn cum a trăit întotdeauna. Cele trei zile de doliu național au fost urmate de momente impresionante, emoționante care au încheiat povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră, a românilor. În ciuda vremii mohorâte, peste 35.000 de români și-au luat adio, sâmbătă seară, de la regele lor, Mihai I, unul dintre cei mai importanți șefi de stat ai României. Sicriul cu trupul neînsuflețit, încă de miercuri așezat pe un catafalc în Sala Tronului a Palatului Regal din București, a fost scos din palat în jurul orei 11:00.

Ultimul drum al Regelui Mihai, pavat cu flori, lacrimi și marșuri funebre

În momentul în care sicriul cu stindardul regal și Coroana de Oțel (o copie a Coroanei originale care se află la Muzeul Național de Istorie) a ieșit din Palatul Regal spre Piața Palatului, s-a dat semnalul unic de trompetă. Opt militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au purtat pe umerii lor sicriul ultimului Rege al României. În prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, a membrilor caselor regale și a mulțimii de români care, cu ochii în lacrimi, au venit să-i aducă fostului suveran un ultim omagiu, au fost interpretate marșuri funebre și au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi. Sicriul a fost urcat pe un afet de tun în Piața Palatului, unde s-a format un cortegiu funerar, la care au participat Familia Regală, preoți și militari. Apoi s-a plecat într-o procesiune pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de o mașină militară. Cortegiul funerar s-a deplasat pe traseul Piața Palatului Regal, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, Piața Unirii (Intrarea de pe Dealul Mitropoliei). După slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cortegiul funebru s-a îndreptat spre Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul Regelui Mihai a plecat cu Trenul Regal de la București la Curtea de Argeș.

Aproape toate Casele Regale ale lumii s-au reunit în România  

Regi și regine, principi și principese, monarhi și membri din aproape toate casele regale din lume au fost prezenți la funeraliile ultimului monarh al României. Custodele Coroanei, Margareta și întreaga Familie Regală a României au călătorit cu același tren. Gările care fac legătura dintre București și Curtea de Argeș s-au transformat sâmbătă seară, în adevărate altare. În semn de recunoștință, mii de oameni l-au aclamat pe Rege și l-au întâmpinat cu flori și lumânări aprinse, în toate localitățile prin care a trecut Trenul Regal. La înhumare a participat tot alaiul regal. Înalții monarhi ai lumii s-au închinat în fața sicriului regal și s-au despărțit cu durere de fostul suveran.

Nobilii Europei, moment de reculegere  

Regele Carl XVI Gustaf și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Regele Juan Carlos I al Spaniei/Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Principele Charles de Wales – moștenitorul Coroanei Britanice, Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Regina Anne-Marie a elenilor/Principesa Irina a Greciei/Principele Nikolaos al Greciei, Principesa Muna a Iordaniei, Principesa Astrid/Principele Lorenz al Belgiei, Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei/ Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei, Principele Georg al Prusiei/Marele Duce de Baden/Marea Ducesă de Baden/ Principele Eberhard de Wurttemberg al Germaniei, Ducele de Braganza al Portugaliei, Arhiducele Karl al Austriei/Arhiducele Dominic al Austriei/ Arhiducesa Emmanuella a Austriei/Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, Marea Ducesă Maria a Rusiei, Principele Moș­tenitor Leka II al albanezilor/Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor, Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahreinului, Principesa Rym a Iordaniei/Ducele de Vendome, Principesa Chantal a Franței/Principele Emmanuel Philibert au ținut un moment de reculegere la sicriul Regelui Mihai I al României și au asistat la ceremoniile de înmormântare a Majestății Sale.

Rămas bun, Majestate!

Garda de onoare a prezentat pentru ultima oară onorul Majestății Sale Regele Mihai, iar fanfara a intonat imnul de stat al României și imnul regal. În jurul orei 21:00, ultimul nostru rege a fost înhumat în noua necropolă regală de la Curtea de Argeș, unde își va dormi somnul de veci împreună cu toți regii României (Carol I, Ferdinand – bunicul său, Carol al II-lea – tatăl său). Sâmbătă, Regele s-a întors, pentru totdeauna, la Regina lui, Ana de Bourbon-Parma, femeia pe care iubit-o o viață, care i-a dăruit cinci fete (Margareta, Maria, Elena, Irina și Sofia) și i-a fost sprijin timp de aproape șapte decenii. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în jurul orei 13:00, ora României, la reședința sa din Elveția. Cu doar două săptămâni înainte de împlinirea celor 70 de ani de când comuniștii îl forțaseră să abdice. Avea 96 de ani. Fostul suveran a lăsat în urmă un popor îndurerat, care probabil se va întreba mult timp de aici înainte dacă România postdecembristă ar fi fost salvată de monarhie. Rămas bun, Majestate!

Sursa Foto: AGERPRES